Győzike a Tisztelt Házban - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A Semjén Zsolt ellen indított hvg.hu-s rágalomhadjáratról, a szocialisták hazugsággyáráról, Hoffmann Rózsa és Hiller István szokásos csörtéjéről, valamint a jobbikosok cigányozásáról szólt a parlament hétfői ülése. A független padsorokba kényszerített Lenhardt Balázs odáig merészkedett, hogy Győzike adócsalásával példálózott a teremben, a szocialisták pedig annyira nem bírtak magukkal, hogy többször rendre kellett utasítani őket.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül73 bejegyzés
10:56
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Indul a háromnapos ülés

Ismét három napos ülésbe kezd hétfőn a parlament. A hétfői ülésnapon meghatározhatja az iskolák állami kézbe vételének menetét, kedden a közműszolgáltatások helyzetéről rendeznek politikai vitát, míg szerdán az alaptörvény harmadik módosítása kerülhet terítékre. A délutáni órákban dönthetnek például a belügyminiszter javaslatáról, amely arról rendelkezik, hogy a budapesti kerületek tulajdonában álló kikötőhelyek ingyenesen átkerülnek a Fővárosi Önkormányzat használatába.

11:20
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Sokadszorra terítéken

Szintén hétfőn délután határoznak a kormánypártok a választási eljárásról szóló törvényjavaslatról. A ház legutóbb, az eredeti indítványon változtatva ötven napban határozta meg a kampányidőszakot, ami alatt a pártok a plakátokon és szórólapokon kívül csak a nyomtatott sajtóban, a közszolgálati médiában, illetve a közösségi médiaszolgáltatóknál hirdethetnek, míg a kereskedelmi médiumokban nem. Lázár János vasárnap zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be, amely azonban megengedné az online hírportálokon való kampányolást. A választási eljárási törvény legfőbb változtatása pedig az lesz, hogy bevezetik a regisztrációt, aminek az elmulasztása esetén az állampolgárok nem élhetnek szavazati jogukkal.

12:06
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Egy vitanap tanulságai

Napirend előtt beszél a hétfői ülésen a jobbikos Mirkóczki Ádám, aki a magyarországi cigányság felzárkóztatási esélyeiről szóló vitanap tanulságaiba szeretné beavatni a jelenlevő képviselőket. Osztolykán Ágnes, LMP-s képviselő pedig a tudás alapú társadalom fontosságáról fejti ki véleményét. Meg van-e a jó szándék a kormányban, hogy segítse a társasházak és közös képviselők működését - teszi fel a költői kérdést az MSZP-s Pál Tibor. A fideszes Selmeczi Gabriella "Szocialista hazugsággyár" címmel beszél napirend előtt.

12:34
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Szegényellenes egészségügy

A hétfői interpellációk nagy része a nemzeti fejlesztési és az emberierőforrások miniszterét célozza. "Meddig lesz az egészségügy szegényellenes"?  - kérdezi Balog Zoltánt az LMP-s Szilágyi László. Szintén Balogtól vár választ a jobbikos Bertha Szilvia, aki azt firtatja, hogyan ellenőrizhető az etnikai alapú támogatásra jogosultság. Az MSZP-s Tukacs István szerint különbség van az éjszaka műszakot vállaló ápolók és nappal dolgozó társaik bére között, frakciótársa, Tóth Csaba pedig úgy gondolja, van is, meg nincs is dohánypályázat.

13:10
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Újabb pofon Vas megyének

"A gombhoz a kabátot, avagy asszisztál-e a Kormányzat ahhoz, hogy Kósa Lajos a saját, egyéni érdekei szerint módosítson törvényeket"? - címmel kérdezi a jobbikos Kulcsár Gergely a közigazgatási és igazságügyi minisztert. Az MSZP-s Simon Gábor arra várja epedve a választ, hogy mikor oldják meg végre, hogy a gyermekek legalább egyszer megfelelő minőségű meleg ételt kapjanak. Vas megye újabb pofont kapott a kormánytól - állítja a jobbikos Bana Tibor. Németh Lászlóné minisztertől pedig a választ is szeretné rá megkapni, hogy erre mi szükség volt.

14:04
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

A Jobbikon kívül mindenki vétkes

Kezdődik az ülés. A napirend előtti felszólalásokat a jobbikos Mirkóczki Ádám kezdi, aki a cigányság jelenlegi helyzetéről tart értekezést. Ezért egyébként szerinte egyedül a Jobbik nem felelős. Az ellenzéki képviselő ezután felsorolja, hogy pártja miket javasol a helyzet megoldására. Ennek neve is van: érpataki modell.

14:07
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Fabatkát sem ért

Igenis szükség van csendőrségre - mondja a jobbikos képviselő. Volt a közelmúltban egy vitanap a cigányság helyzetéről, de ezzel nem oldódott meg semmi, támogatni kell a Jobbik javaslatait - kéri Mirkóczki.

14:09
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Soltész nem túl eredeti

Soltész Miklós államtitkár válaszol, vadliberalizmusról beszél, meg mindenféle SZDSZ-es utódokról, akik valahogy még bent ragadtak a parlament falai között. Mirkóczki feszülten figyeli, hogy milyen választ kap. "Az erőszak erőszakot szül" - közhelyeskedik egy sort az államtitkár.

14:13
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Az ő lelkiismeretük tiszta

Az államtitkár felolvassa papírjából, hogy eddig mennyi pénzt szántak és milyen programokra, amik segíthetnek a felzárkóztatásban. A kormány segít is, hogy a helyzet megoldódjon.

14:15
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

A rémálom folytatódik

A közoktatás rendszerében egy eszetlen általakítási folyamat zajlik - közli a megdöbbentő hírt az LMP-s Osztolykán Ágnes. "A rémálom jövőre is folytatódik" - riogat Osztolykán. De nehogy azt higgyük, hogy a felsőoktatásban jobb a helyzet, ott is borzalmas dolgok vannak készülőben: zárolások, állami finanszírozás csökkentése, több tízerrel kevesebb felvételiző, hallgatók röghöz kötése. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nyugodtan írogat valamit papírjaira, láthatóan nem rendítik meg a hallottak.

14:21
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Forintokkal dobálózik

Végighallgattam az Ön rémálomszerű felszólalását - válaszolja Hoffmann, aki szerint az ellenzéki képviselő semmi mást nem tett, mint "forintokkal dobálózott". Osztolykán állva, keresztbe tett kézzel hallgatja az oktatási államtitkárt. A zárolások, elvonások nem örömteli események, de mindenki tudott róla - érvel Hoffmann, majd egy laza kanyarral már ott tart, hogy milyen költségvetési hiány örökölt a kormány az előzőtől. Egyébként meg szó sincs röghöz kötésről.

14:26
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Gondok a társasházakban

A társasházakról és a közös képviselőkről beszél napirend előtt az MSZP-s Pál Tibor. A képviselő részt vett egy - a témával foglalkozó konferencián - így vette a bátorságot arra, hogy megossza nézeteit a nagyérdeművel. Közösen kialakított együttélési szabályok járnak azzal, ha valaki lakást vesz egy társasházban - világosít fel.

14:33
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Cséfalvay csak mondja

Köszöni a sok mindenkit érdeklő témát Cséfalvay Zoltán államtitkár. A kormánytag a társasházi törvényről beszél, tömény jogi szöveggel próbálja sokkolni képviselőtársait, akik a teremben hallható zsivaj alapján erre nem túl vevők.

14:33
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Jávor és Schiffer lekezel - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:36
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Mindennek a legalja

A sajtó legalja, amit a hvg.hu művelt a múlt héten Semjén Zsolttal - mondja magából kikelve a KDNP-s Pálffy István. "Személyeskedés, vádaskodás, támadás - ez a fegyvernek látszó oknyomozás most nem jött be" - büszkélkedik Pálffy. Semjén minden szemeszterben jelesre végzett indexe szerint. Hiller István volt oktatási miniszter megnyilvánulása az ügyben nagyon tetszett a volt híradósnak, szerinte létezik még szakmai becsület.

14:41
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Azért van egy határ

A kormány nevében a szintén KDNP-s Rétvári Bence reagál, aki nem mond sok újat: Semjén szakdolgozatával semmi baj nem volt, jól megírta, sikeresen megvédte. "A tudomány helyretette mindazt, amit politikai szándékból akartak lerombolni" - mondja az államtitkár. Politikusként sokféle támadást kell kiállnia az embernek, de azért mindennek van egy határa, van, ami szent.

14:45
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Bajnai és a nyugdíjasok

Pink zakóban riogat Selmeczi Gabriella: újra beindult a szocialista hazugsággyár. Az MSZP-s képviselők mindannyian Selmeczi felé fordulnak, nagyon érdekli őket, hogy mit mond a volt nyugdíjügyi megbízott. A nyugdíjak megadóztatásáról van szó, amire a "Fidesz nemet mond". És lőn: a fideszes képviselő nem állja meg, hogy szóba hozza Bajnai Gordont is, aki annak idején egy hónapnyi juttatást vette el a nyugdíjasoktól.

14:46
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Mirkóczki a cigányságról - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:51
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Nem hallatszik a tévében

Ismét Soltész Miklóst éri a szerencse, hogy reagáljon az elhangzottakra. "1997-ben az MSZP-SZDSZ- kormány döntött úgy, hogy megadóztatják a nyugdíjakat, ezek után megdöbbentő, hogy ezzel riogatnak". A szocialisták nem bírnak magukkal, be nem áll a szájuk és jókat nevetnek a helyükön. A házelnök nem bírja tovább, közli, hogy amit az MSZP-sek bekiabálnak, az úgyem hallatszik a televíziós közvetítésben.

14:52
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Elfogytak

Vége a napirend előtti felszólalásoknak. A jegyző a további napirendet ismereteti.

15:02
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Valami nem világos

Kisebb zavar keletkezett a házelnöki emelvényen, valami nem nem világos az ülés vezetőjének, mert egyfolytában papírjait mutogatja a mellette ülő jegyzőnek. Közben az előterjeszett indítványok sorsáról szavaznak.

15:09
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Hoffmann a táskáival - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:21
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Ugyanaz a lemez

Lassan már fél órája folyamatosan az egyes törvényjavaslatok és módosító indítványok sorsáról szavaznak a képviselők.

15:22
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Az új könyv nem várhat - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:28
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Van is, meg nincs is

Jönnek az interpellációk. Elsőként az MSZP-s Tóth Csaba beszél egy létező meg nem is létező dohánytörvényről. A nemzeti dohánykereskedelmi nonprofit zrt. nem úgy működik, ahogy kéne. Plusz az sem világos az ellenzéki politikusnak, hogy van-e pályázati kiírás vagy nincs a koncessziók elnyerésére?

15:31
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Pénz áll a házhoz

Van pályázat - mondja ellentmondást nem tűrő hangon Fónagy János. Az államtitkár a törvény idevágó rendelkezéseit olvassa fel, a dohánykereskedelmi társaság szabályosan és jól működik, szóval nincsen semmi gond. A lényeg, hogy ha lehet szerencsejátékhoz kapcsolódó termékeket kapni a dohányboltokban, az pénzt hoz az állam konyhájára.

15:37
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Miért nem kellenek az atomerőművek?

A jobbikos Keplin Lajos attól retteg, hogy a jövőt jelentő atomenergiára a magyar kormány nemet mond majd, ugyanis az Európai Unióban ez a divat. Bezzeg a Távol-Keleten tudják, hogy mi a tuti. Kialakulhat-e a közeljövőben elektromosenergia-hiány kérdezi Keplen

15:38
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Jut hely az atomnak is

Fónagy János válaszol: nem lesz semmi gond, lesz energia, atom is és megújuló is. A kormány nem számol azzal, hogy csökkenteni kellene az atomenergia arányát. A jobbikos képviselő elfogadja az államtitkár választ, ami nem kis csodálkozást kelt az ülésteremben.

15:45
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Betegebbek lesznek a szegények

Szegényellenes az egészségügy - mondja interpellációjában az LMP-s Szilágyi László. A reálbérek csökkenésével a gyógyítók is szegénykednek, egyre több a frusztrált orvos, akiben meg van még motiváció, az elmegy külföldre. Szilágyi egy vidéki háziorvos leveléből is idéz: a faluban ugyan van patika, de az öreg patikusnak nincsnen pénze gyógyszerekre, így kénytelenek a közeli városba vándorolni az emberek, ha éppen fáj a fejük.

15:49
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Inkább maradt volna csendben

Tételesen nézi végi Szilágyi hamis állításait Halász János államtitkár. Szó sincs arról, hogy a szegények ne jutnának hozzá a szükséges egészségügyi ellátáshoz. A lakossági terheket jelentősen csökkentette az úgynevezett vaklicit. Halász ezután kezdi a szokásos kormányzati taktikát: az LMP programjából felolvassa azokat a pontokat, amik szerinte azt bizonyítják, hogy az ellenzéki párt sarcolná az embereket, ha tehetné.

15:50
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Mi lehet a képernyőn? - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:51
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Nézze meg a saját szemével

Szilágyi azt javasolja Halásznak, hog yüljön be a fekete autójába, menjen le vidékre és nézze meg, hogymi a valóság. Az államtitkár a fejét rázza. Szerintünk nem fog lemenni.

16:02
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Hoppon maradt panellakók

A Panelprogramot érintő, több mint két éve húzódó támogatási döntésekről érdeklődik az MSZP-s Pál Béla. Az ellenzéki képviselő interpellációja szerint 40 ezer ember várja hiába, hogy pontot tegyenek az ügy végére. Sok víz lefolyt a Dunán, a beígért évi 100 ezer lakásfelújításnak azonban se híre, se hamva. Bezzeg az előző kormány idején 200 ezer lakás energetikai korszerűsítését sikerült végrehajtani.

16:07
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Hagyjuk a Duna-témát!

Kvótabevételekről, klímapolitikai célokról beszél Fónagy. 2014-től újabb uniós támogatások jönnek, úgyhogy 2020-ig teljesülnek a kiírt célok. A Dunán az elmúlt két évben jóval kevesebb víz folyt le, mint az azt megelőző időszakban - vágja oda a szocialistáknak az államtitkár.

16:09
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Nézze meg, mit olvasnak a padsorokban - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva megnézheti közelebbről is, hogy mit olvas a képviselő

16:11
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Megint a cigányok

A jobbikos Bertha Szilvia szerint sokan visszaélnek azzal, hogy cigánynak vallják-e magukat, vagy sem. Az integrációra szánt közpénz milliárdok folynak el az etnikai alapú támogatás miatt.

16:14
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Demagóg a Jobbik

Rendkívül káros, amit a Jobbik művel, meg hát ugye demagóg is - fájlalja Halász János. Az államtitkár azt mondja: minden fejlesztés a társadalom egészét szolgálja, a kormány egyik alapvető célja a társadalmi kohézió ügye, a romák megsegítése.

16:17
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Olvassa a Barikádot!

A Barikád olvasását és a Szent Korona Rádió hallgatását javasolja Bertha az államtitkárnak, aki szerinte nincsen teljesen tisztában azzal, hogy mi is a helyzet a témában. A választ nem fogadta el, a ház azonban igen.

16:21
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Győzike a parlamentben

A függetlenként a leghátsó sorba száműzött Lenhardt Balázs hű marad korábbi pártjához: interpellációjának témája a cigányok részéről tapasztalható magyarellenesség. Előkerül Gáspár Győzike is, aki a képviselő szerint különösebb következmény nélkül megúszta az adócsalást. Ezt most nem értjük, hogy miért volt fontos megemlíteni, de biztos szerves részét képezi a Lenhardt által felvetett problémának.

16:23
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Rombol és uszít

A Jobbiktól is jobbra sikerült helyeznie magát Lenhardtnak Rétvári Bence államtitkár szerint. A független képviselő mást sem tesz, mint rombol, uszít és sért.

16:24
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Traccsparti - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:28
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Bezárt a bazár

Bár a napirend szerint még hátra lett volna két ellenzéki interpelláció, ennek ellenére az Országgyűlés áttért az azonnali kérdések tárgyalására.

16:31
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Hoffmann Hiller újra

Nem meglepő módon a felsőoktatásról beszél Hiller István, volt oktatási miniszter. Kérdése frappánsan rövid: "Mi az önfenntartó felsőoktatás". Hoffmann azt mondja: az önfenntartó egy magyar szó, a rendszert azok tartják fent, akik érdekeltek benne - szavait szolid taps követi. Hoffmann és Hiller hetente csap össze, a volt miniszter pedig mindig olyan arcot vág, miközben hallgatja az államtitkárt, mintha direkt élvezné, ha felidegesítheti.

16:34
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Jósdát nyithatna az MSZP

Honnan veszi Hiller, hogy a debreceni egyetemen 20 millió forintba kerül majd az orvosképzés - kérdezi Hoffmann, aki szerint az MSZP semmi mást nem tesz, mint a jövőbe lát és jósolgat.

16:37
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Mi lesz a palesztinokkal?

Mikor áll ki végre a Külügyminisztérium a szenvedő palesztinokért - aggódik a jobbikos Gyöngyösi Márton. A képviselő szerint újabb izraeli katonai terrornak lehettünk a tanúi a múlt héten. A közvéleményt sokkolták a történtek - mondja Gyöngyösi. 140 palesztin és hat izraeli áldozata van az összecsapásoknak, köztük sok gyerek és nő, ártatlan civil áldozatok. Szóba kerül a cionista ATV is, és a külügy is, aki nem hajlandó szót emelni a palesztinokért.

16:40
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Sok a magyar Izraelben

A két nép közös érdekeit képviseli Magyarország - mondja a Külügyminisztérium államtitkára, aki nem felejti el megemlíteni, hogy milyen sok magyar él Izraelben, így rájuk is tekintettel kell lenni, ő értük is aggódni kell. Persze a legfontosabb, hogy legyen konzenszus a konfliktuban, és békésen rendeződjenek a dolgok.

16:41
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

A hátsó sorba szorult Lenhardt - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:46
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Még egy hidat sem tudunk felújítani

Ki fizeti Orbán Viktor atom-álmait - kérdezné a nemzeti fejlesztési minisztert az LMP-s Jávor Benedek, de csak az államtitkárig jut. A téma a paksi atomerőmű bővítése. A képviselő szerint kimondottan káros lesz, ha a hazai villamos-energia 70 százalékot atomenergiából nyerjük. Ma Európában csak Franciaországban és Finnországban épül atomerőmű, mi még egy egyszerű hídfelújítást sem tudunk időre befejezni - ironizál a zöldpárti politikus.

16:48
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Még nem tudni mennyi

Fónagy válaszol a szellem miniszter Németh Lászlóné helyett, akit nagyon régen nem láttunk a parlamenti ülésteremben. Az államtitkár azt mondja: a beruházás finanszírozását jelenleg is vizsgálják, így pontos választ még nem tud adni a mennyibe kerül kérdésre.

16:57
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Pokorni Osztolykánnal - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:05
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Vérügyészek

"Az elmaradt rendszer váltás és a fülke forradalom következményeként, ügyészi védelem a kommunista bőnösöknek 2012-ben" címmel tesz fel kérdést a jobbikos Szilágyi György a legfőbb ügyésznek. A képviselő annyira hadarva olvas, hogy szinte szavát sem érteni. Néhány szó, amit ki tudtunk halászni az ömlesztményből: vérügyész, ÁVÓ, bűncselekmény, mondvacsinált indokok.

17:07
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Igazat mondott

Belovics Ervin, legfőbb ügyész-helyettes azt mondja: amit Szilágyi állít, szóról-szóra igaz.

17:12
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

A Századvég milliárdjai

Már októberben kiderült, hogy egymilliárd forintot költött el a kormány különböző tanulmányokra. "Ennyi pénzből ott még az egerek is szivaroznak a pincében" - mondja az LMP-s Vágó Gábor. A képviselő nem érti, hogy a kormány miért kerüli meg a minisztériumi apparátusokat, és bízzák külsős cégekre az ilyen jellegű munkákat. "Minek vannak minisztériumok, ha ott van a Századvég" - kérdezi Vágó.

17:14
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Szegény közszolgák

A becsületes kormánytisztviselőkről beszél elhaló hangon Navracsics, de nem értjük mi a problémája, hiszen nem hangzott el Vágó szájából sértés rájuk vonatkozóan. A minisztériumok arra valók, hogy szakértői anyagokból stratégiákat készítsenek, az adott tárca munkáját elvégezzék.

17:19
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Tényleg ennyire érzéketlenek?

Az MSZP-s Kovács Tibor a korengedményes nyugdíjazás megszüntetéséről beszél. A kormány többször megígérte már, hogy új terveket nyújtanak majd be a régi rendszer pótlására, ez azonban eddig nem történt meg. "Önök tényleg ennyire érzéketlenek"- kérdezi piros nyakkendőjében Kovács.

17:22
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Cséfalvay a finomítóban

Valamilyen korkedvezményes jegyzékről beszél Cséfalvay Zoltán államtitkár. Válaszát az ellenzéki képviselő nemes egyszerűen csak gyalázatosnak minősíti. "Kívánjam azt Önnek, hogy hatvanéves korában egy finomítóban kelljen dolgoznia mínusz tíz fokban" - kérdezi Kovács az államtitkárt, aki valószínűleg nem örülne neki, ha ez a kívánság teljesülne.

17:25
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Hol a pénz?

Van-e kasztrendszer az egészségügyben - kérdezi az egészségügyi tárca vezetőjét a csíkos zakóba öltözött Vona Gábor. Az egészségügyi béremelés nem mindenkinek a folyószámlájára érkezett meg, ez a baj, hogy egyesek nem láttak semmit ebből az emelésből. A kimaradt kórházak dolgozói is megkapják majd a pénzüket valamikor, vagy tényleg egyfajta kasztrendszerrel állunk szemben?

17:27
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Magánkórházaknál a labda

Szócska Miklós azt mondja, hogy a magánüzemeltetésben működő kórházaknál az üzemeltetőnek kell gondoskodnia dolgozói béréről. Ha az állam átveszi a szóban forgó intézményeket, akkor visszamenőlegesen meg fogják kapni a béremelésből kimaradt egészségügyi dolgozók is a pénzüket. Vona Szerint az állmatitkár egyszerűen hazudik.

17:31
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Mi lesz a beteg elesettekkel?

Következik a kérdések órája. A sort az MSZP-s Pál Tibor nyitja, aki a házi segítségnyújtás körüli problémák miatt aggódik. Mihez kezd az ország a több tízezer ellátatlan, beteg, idős emberrel - kérdezi Pál.

17:33
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Egyfolytában hazudnak

Már az sem igaz, amit a szocialisták kérdeznek - mondja válaszában Halász János. Az államtitkár szerint inkább arra kéne keresni a választ, hogy miért és hogyan tudta ekkora államadósságba keverni az országot az előző kormány. Ami a témát illeti: a nappali ellátásban az egy ellátottra jutó költségvetési összeg jelentősen emelkedik a tervek szerint, szóval nincs semmi gond.

17:35
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Kósa kiteszi a bérlőket

Kósa Lajos a saját, egyéni érdekei szerint módosítja a törvényeket - állítja a jobbikos Kulcsár Gergely. A képviselőnek a bérlakások körüli törvénymódosítás szúrja a szemét, ami mögött a debreceni polgármester áll. Kulcsár egy debreceni nő történetét osztja meg a parlamneti közönséggel: ki akarják tenni a bérlakásból azt a hölgyet, akinek felmenői között híres-neves tábornokok is vannak.

17:38
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Van cserelakás

Mindenkinek felajánlják a cserelakást, meg lehet egyezni az önkormányzattal - válaszol Rétvári Bence államtitkár. Azt azonban ne várja senki, hogy ugyanabban a városrészben találnak majd mindenkinek ugyanakkor lakást, mint amiből ki kell költözni.

17:40
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Nincs tömegnyomor - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:45
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Nőket a főnöki székekbe!

Ertsey Katalin a női kvótákról szeretné kérdezni az emberierőforrások miniszterét. A magyar kormány súlyos szerepzavarban van - mondja az LMP-s képviselő, aki nem győzi hangsúlyozni: a vegyes vezetésű cégek bizonyítottan sikeresebben működnek. Nőket a tőzsdére, az állami vállalatok vezetőségébe!

17:47
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Az anyákra koncentrálnak

Zavar az LMP frakciójában van, nem a kormány álláspontjában - válaszol Halász. Ertseynek ez nagyon tetszik, mert kacag a hallottakon. A kormány a kapmányokra, a figyelemfelhívásra szeretné fektetni a hangsúlyt. A kvótarendszer bevezetésénél fontosabb, hogy a gyermeket nevelő nők minél előbb vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra.

17:49
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

A szállítókat is kifizetik?

Az MSZP-s Varga Zoltán arra kíváncsi, hogy mégis milyen adósságokat rendez a kormány az önkormányzatok adósságának átvállalásával. Számos településen csak részben éri el célját a törvényjavaslat. A szállítói tartozásokkal mi lesz?

17:52
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Az MSZP az oka

Az önkormányzati rendszerben kialakult problémákról a szocialista kormány tehet - kezdi frappánsan válaszát Tállai András, a belügyminisztérium államtitkára. A csődöt, amit ők okoztak, a mostani kormány fogja rendezni - ennyi történik kérem szépen.

17:54
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Már most is késő

Tervezi-e a kormány, hogy szigorítsa a kilakoltatás szabályozását, illetve elobbre hozza a téli kilakoltatási moratórium kezdetét - kérdezi a jobbikos Sneider Tamás. A képviselő sokkoló számadatokkal támasztja alá, hogy milyen súlyos a helyzet. Sneider szerint előrébb kellene hozni a moratórium kezdetét, ez akár emberéleteket is menthetne.

17:56
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Köszönet jár a normális hangnemért

Rétvári Bence megköszöni, hogy normális hangnemben tette fel Sneider a kérdését, és jó oldalról közelítette meg a problémát. Szombattól kezdődik a téli kilakoltatási moratórium, ettől kezdve senkit nem tesznek ki a lakásából. Rétvári nem állja meg, hogy ne hozza szóba az árfolyamgátat, a végtörlesztést és a többi kormányzati rendelkezést.

17:58
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Elavult menzai kaják

A gyerekek meleg ételének minősége miatt aggódik Simon Gábor. Az MSZP-s képviselő az ÁNTSZ jelentésére hivatkozva azzal riogat, hogy bizony nagyon rossz állapotban van a közétkeztetés. Simon nem tudja, hogy mit gondol a kormány a menzák sorsáról. Kinek a kezébe kerülnek az iskolai konyhák az intézmények államosítása után. Egyedüli vesztese a helyzetnek az a gyerek lesz, aki nem tud majd normális meleg ételt enni.

18:01
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Simon csak kiabál

A szocialisták már kérdezni is csak simlisen tudnak - poénkodik a válaszadásra jogosult Halász János. A kormány támogatja azokat a szolgáltatókat, akik egészséges ételeket szállítanak. Az államtiktár azt mondja Simonnak, hogy nyugodtan kiabálhat, de akkor nem fogja hallani a választ. Ez láthatóan nem zavarja Simont, aki csak mondja a magáét.

18:02
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Mára ennyit

Negyed órás szünet következik, majd határozathozatallal folytatódik a munka. Percről percre tudósításunk véget ért.

18:03
november 26, 2012
Vágólapra másolva!

Vágó Gábor odamond - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]