Enyhült a feszültség a Keletiben

Események

Vágólapra másolva!
Több száz migráns gyalogolt Szegedre Röszkéről az 5-ös úton. Az éjjel osztrák, német és magyar civilek érkeztek Győrbe, és személyautókkal vittek Bécsbe több mint 180 menekültet. A Keleti pályaudvaron nyugodt a helyzet, kisebb csoportokban engedik továbbutazni a menekülteket a nyugatra tartó vonatokon. Az Origo tudósítói a helyszíneken vannak, kövesse velünk a nap eseményeit percről percre! 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül38 bejegyzés
09:22
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Gyalog az 5-ös úton

Szombaton késő este a röszkei gyűjtőpontnál a rendőrök tolmács segítségével arról akarták meggyőzni a tömeget, hogy maradjanak. A vitatkozás után azonban a tömeg megindult, a rendőrsorfal pedig szétnyílt. A tömeg egy ideig a sínek mentén, majd egy kukoricásban haladt, aztán kettészakadt. Egy 60-70 fős, kisebb csoport Röszke belvárosába jutott el, ahol a rendőrök feltartóztatták és buszra ültették őket. A nagyobb csoport az éjszaka Szegedre ért, ahol egy körforgalomnál rendőrök és mintegy tíz busz várt rájuk. A migránsok többsége felszállt a buszokra.

09:24
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Civil autókban

Ötven személyautóval több mint 180 menekültet szállítottak osztrák, német és magyar civilek a győri vasútállomásról Bécsbe. A menekülteket - többségében szíriaiakat, afganisztániakat és irakiakat - az osztrák fővárosban átmenetileg két vasúti pályaudvaron, egy plébánián és egy cserkészszálláson helyezték el. A legtöbben közülük Németországba és Svédországba akarnak továbbmenni. Ez volt a harmadik hasonló magánkezdeményezés menekültek Magyarországról Ausztriába szállítására. A múlt vasárnap 130, csütörtökön pedig 20 gépkocsi vett részt a konvojban. A szervezők az akcióval az emberek biztonságos elhelyezését akarják biztosítani és megkímélni őket az embercsempészektől.

09:26
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültekkel beszélgetett a francia államfő

Francois Hollande francia államfő látogatást tett szombaton egy átmeneti szálláshelyen a Párizs közelében található Cergy-Pontoise-ban, ahol mintegy száz, Németországból átvett szíriai menekültet szállásoltak el - közölte a francia elnöki hivatal. A másfél órás látogatás alatt - amelyről előzetesen nem értesítették a sajtót - a köztársasági elnök elbeszélgetett a menekültekkel, és ígéretet tett arra, hogy menedékkérelmüket két héten belül elbírálja a francia menekült- és hontalanügyi hivatal.

09:43
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Az 1-es út csak a gyalogosoké

Hegyeshalomnál az M1-es autópálya jól autózható, Ausztria felé zavartalan a forgalom. Az 1-es főúti határátkelőn változatlanul csak a gyalogosok közlekedhetnek - közölte az Útinform.

09:47
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Kövér: A migrációs válság másodlagos

Az Országgyűlés elnöke szerint Európa "krízisponton van", de ez csak másodlagosan migrációs válság, elsődlegesen egy mély szellemi, erkölcsi és ebből fakadó politikai válság. Kövér László a Magyar Rádió Vasárnapi újság című műsorában sugárzott interjúban azt mondta: Európa és az unió nem a megoldás, hanem maga a probléma, de ezt "rajtunk kívül kevesen ismerik fel, és ismerik be".

Kövér László Forrás: Szabó Gábor

Arra a kérdésre, hogy Barack Obama amerikai elnök szerint Európa még elbírja a migránsokat, kitért az ottani sajtóhírekre, és azt mondta: Magyarország újabb támadás kereszttüzébe került, teljesen indokolatlanul és méltánytalanul.

Részleteket itt olvashat.

10:09
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Rekordmennyiségű ember érkezett

Minden eddiginél több, 4079 határsértőt - köztük 1026 gyermeket - fogtak el a rendőrök Csongrád megye déli részén szombaton. A legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

Országszerte tiltott határátlépés miatt szombaton 4330 embert fogtak el a rendőrök, négy gyanúsítottal szemben embercsempészet, egy esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

10:33
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Geszti Péter 12 pontja

A helyzetről hosszú poszt olvasható Geszti Péter Facebook-oldalán: a 12 pontban véleményét is, tanácsait is megosztja a követőivel. A menekültrugdalást nem lehet kétféleképpen értelmezni, fertőző betegségektől nem kell tartanunk, a menekülteket valóban regisztrálni kellene, a kerítésben nem hisz, és bár a véleményét bárki elmondhatja, a gyűlölet nem szabadulhat el.

10:44
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Reggeli takarítás

A tranzitzónában és annak bejárata előtt továbbra is rendőrök sorakoznak. Jelenleg takarítják a helyszínt, a bevándorlók kicsit kiszorultak. A tranzitzóna kapujához közel egy főként férfiakból álló kisebb csapat reménykedve várja, hogy továbbmehessen. A nyugat-európai járatok közlekednek.

Fegyelmezetten bizakodnak Forrás: Origo
11:32
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Több százan érkeztek Körmendre

Szombaton éjjel és vasárnap reggel több száz migráns érkezett a körmendi ideiglenes gyűjtőpontra. Az éjszaka érkezettek már kilenc óra előtt továbbindultak Ausztria felé, ezután szinte váltotta őket egy hasonló létszámú csoport. Az ágyakkal, vezetékes vízzel, mobil illemhelyekkel felszerelt sátortáborban 760 ember fér el, pillanatnyilag mintegy 300-an vannak ott. Vizet, élelmet, takarókat osztanak szét közöttük. Aki innen halad tovább, általában Pinkamindszenten lépi át a határt.

11:38
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Várják a sorukat

A Prága felé tartó vonatra most engedtek fel egy csoportot, akik teljes nyugalomban szálltak fel a kocsira. A tranzitzónában nem volt zsörtölődés azok között, akiknek most nem volt szerencséjük.

Forrás: Origo
11:40
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Videón a rendőri ételosztás

Topsztoriként foglalkozott a röszkei ételosztással a CNN és a BBC News. Egy szeptember 4-i felvételen viszont az látszik, hogy a rendőrök hiába osztanak ételt, azt nem fogadják el a menekültek.

11:55
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Magyar Máltai Szeretetszolgálat: "Elképesztő a szolidaritás"

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke szerint elképesztő szolidaritást vállal a civil társadalom az országba érkező migránsokkal, ugyanakkor a menekültek sokszor nem tudják elfogadni a segítséget. Az alelnök szerint vigyázni kell arra, hogy ne adjanak olyan ruhát vagy ételt a migránsoknak, amelyek az iszlám előírásoknak nem felelnek meg, mert nem fogják elfogadni. Mint kommentálta, "a jószándék megvan, de a helyismeret sokszor hiányzik" a segítőkész civilekből.

12:19
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Elkaptak 12 embert Letenyén

Egy tegnap este a magyar-horvát határátkelőn feltartóztatott kocsiban 12 külföldi személy, köztük 6 gyerek tartózkodott. A francia rendszámú személyautót egy egyiptomi férfi vezette, vele egy iraki, öt szír és öt afgán állampolgár utazott. Az ellenőrzésen a szír és az afgán állampolgárok azt mondták a rendőröknek, hogy Szlovéniába tartanak, de nem tudták igazolni a jogszerű itt-tartózkodást.

A sofőr ellen embercsempészés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a bevándorlókkal szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek a rendőrök. A járművet lefoglalták.

12:39
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Az operatőrnőnek üzent a Trónok harca sztárja

Liam Cunningham azt írta a Twitteren: "Az operatőrnő azt mondta, hogy fél és megijedt. Akkor most már tudja, hogy milyen szír menekültnek lenni."

12:43
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Keddtől új fejezet

Szeptember 15-én Magyarország szigorít a határvédelmén. Ennek az az egyik következménye, hogy hosszabban tartózkodnak majd Szerbiában a migránsok, mint mostanáig, a szokványos 2-3 napból kedd után akár 5-10 nap is lehet. A tél közeledtével az országon átvonulóknak elhelyezést kell biztosítani, és számítani lehet arra is, hogy többen kérnek majd egészségügyi segítséget, de megnő a víz, az élelmiszer és a ruhanemű iránti igény is - mondta Aleksandar Vucic kormányfő. A migránsok értesültek a szigorodó körülményekről, a szabadkai televízióban nyilatkozók szavaiból az derül ki, félnek attól, mi vár rájuk a magyar határon.

13:05
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Lassan, de rendben halad minden

Az itt maradt migránsok egy része sorakozik és türelmetlenül várja a következő nemzetközi járatot. Időnként 40-50 fős csoportokat felengednek a vonatokra indulás előtt. Lassan, de biztosan csökken a létszám. Rendőri beavatkozásra eddig nem volt szükség. Az egyik önkéntes hangosbemondóba beszél arról, mit tegyenek a várakozók.

Forrás: Origo
13:21
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Délig 4-500 emberre számítanak Miklóshalmán

Szombaton több mint 6600 illegális bevándorló lépte át a határt Nickelsdorfnál. A burgenlandi rendőrség közleménye szerint délelőtt 4-500 menekültet várnak a határhoz, a nap folyamán pedig nagyjából annyit, mint szombaton. Pénteken csaknem 7000, csütörtökön 7500 menekült érkezett Miklóshalmára. 

Közülük csaknem ötezer embert négy különvonattal és számtalan buszjárattal vittek Bécsbe, a járatok még az esti órákban is közlekedtek. Szombat délután a bécsi Westbahnhofon 700, a Hauptbahnhofon 300 menekült tartózkodott.

13:24
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Szolidaritási tüntetések szerte Európában

Szombat este Európa 30 országában és 110 városában egy időben tartottak tüntetést a menekültek melletti kiállásáért, a határok megnyitásáért és az emberséges menekültpolitikáért. Londonban és Koppenhágában több ezer, Prágában több száz, Bécsben mintegy 1500 ember vonult utcára.

Gerhard Zapfl, Miklóshalma szociáldemokrata polgármestere nyílt levelet intézett a kancellárhoz és belügyminiszterhez. Jelenleg "igazi népvándorlás" zajlik, írta, amely az 1700 lelkes települést nagy aggodalommal és félelemmel tölti el. A polgármester szerint ez a folyamat előre látható volt, ennek megelőzésére a politikai döntéshozók nem tettek semmit. Úgy vélte, nem lehet, hogy a felelősök kudarcát Miklóshalma és Burgenland tartomány viselje.

13:41
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Az olaszok kevésbé félnek

Csökkent az illegális bevándorlást nemzetbiztonsági veszélynek tartó olaszok aránya - derült ki egy friss olasz felmérésből. Az olaszok 35 százaléka érzi jelenleg úgy, hogy az illegális bevándorlás Itália biztonságát fenyegeti. Az arány júniusban még 42 százalékos volt. Hatvanegy százalék gondolja, hogy az olasz partokra érkező bevándorlókkal szemben mindenekelőtt a befogadásnak kell érvényesülnie, 32 százalék a visszatoloncolást helyesli. A befogadók aránya három hónappal ezelőtt 41 százalék volt.

13:46
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Hétfőn tárgyalnak az uniós belügyminiszterek

Rendkívüli tanácskozást tartanak hétfőn az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei Brüsszelben a migrációs válság miatt. A megbeszélések középpontjában az a kvótarendszer áll majd, amelynek alapján a menedékkérőket szét lehetne osztani a tagállamok között.

13:50
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Most valamivel könnyebb a helyzet

Munkatársunk a Keleti pályaudvaron arról számol be, hogy most már körülbelül tízpercenként engedik fel a csoportokat a szerelvényekre.

Forrás: Origo
14:13
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Röszkén ruharaktárat alakítottak ki

Röszkén a hazai és külföldi segélyszervezetek munkatársai enni- és innivalót osztanak, a gyermekeknek bébiételt, tápszert adnak, több helyen meleg ételt főznek. Sok ruha, cipő, takaró érkezett az elmúlt napokban. Hogy ne alakuljon ki káosz, az egyik fóliasátorban raktárt alakítottak ki, a ruhákat itt tárolják és szortírozzák, majd viszik ki az érkezőknek.

A hét második felében élelemben már nem szenvedtek hiányt a gyűjtőpontnál várakozó migránsok, de előfordult, hogy orvosokból és ápolókból kevés volt. Szombaton az Orvosok Határok Nélkül is fölállította több sátrát, így a nagy magyar segélyszervezetek - a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet -, valamint a magyar és külföldi önkéntesek mellett ők is ellátják az elsősorban kisebb végtagsérülések és megfázásos tünetek miatt hozzájuk fordulókat.

14:13
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

A családok szétszakadása a legnagyobb horror

Az MTI tudósítója szerint az emberek legkomolyabb félelme az, hogy az úton elvesztik szeretteiket. A buszra szálláskor a rendőrök kiemelten odafigyelnek arra, hogy egyben tartsák a családokat, de olyan is előfordult, hogy egy kórházba szállított várandós nő után vitték családtagjait. A táborban több helyen is lapokra írták föl azt a telefonszámot, amelyet hívni kell, ha valaki nem találja a családtagjait.

Az önkéntesek rendületlenül küzdenek a szeméthalmokkal. Bár vasárnap is sok helyütt eldobált ruha, élelmiszer-csomagolás borította a földet, egyre több volt a zsákokban összegyűjtött szemét, amelyet kukásautókkal szállítanak el.

14:24
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Posztolnak

Katonák Röszke térségében, a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett 2015. szeptember 13-án. Forrás: MTI/Mohai Balázs
14:45
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Orbánról írt véleménycikket a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

A vasárnaponként megjelenő konzervatív német lap publicisztikát közölt a magyar miniszterelnökről. Thomas Gutschker Orbán nem példakép című írásában úgy fogalmaz, hogy a magyar miniszterelnök a "határozott jelszavak és az egyszerű igazságok embere", aki mindenre tud egy "gyors megoldást", ilyen a menekülthullámra a kerítésépítés, és hogy a rakoncátlan menekülteket le kell csukni. A cikk szerint Orbán Viktor azt is mondta, hogy aki "a Szírián kívüli biztonságos menekülttáborokból Európába jön, nem jogosul menedékre, mert csak jobb életet akar, mint a táborokban".

A szerző úgy gondolja, a menedékjog megadásáról annak alapján kell dönteni, elvárható-e a kérelmezőtől, hogy visszatérjen a hazájába, és ebben a haza a döntő fogalom, nem valamiféle tábor. Azt is írja, Orbán számol azzal, hogy az "emberhez méltatlan körülmények miatt" Németországból és Ausztriából nem küldenek vissza menekülteket Magyarországra. Továbbá "az európai szolidaritás potyautasának" nevezi Orbánt, aki "nem tartja be a közös szabályokat, és eltereli az emberáradatot Bajorország felé".

14:48
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP GPS-t rakna a menedékkérőkre

Az LMP vasárnap 24 pontból álló javaslatcsomagot mutatott be a menekülthelyzet javításáért, egyebek mellett lehetővé tennék, hogy válsághelyzet esetén nyomkövető berendezéssel figyeljék meg azon menedékkérőket, akiknek a menekültügyi eljárását egy hónap alatt nem sikerült lefolytatni.

Részleteket itt olvashat.

15:08
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Délig kétezren távoztak

Vasárnap délig több mint kétezer migráns hagyta el vonaton a Keleti pályaudvart, a hatóságok napról napra egyre szervezettebben kezelik a helyzetet. Az M1 aktuális csatorna tudósítójának beszámolója szerint vasárnap délben sokkal többen voltak a pályaudvaron, illetve az aluljáróban, mint szombaton, az aluljáró tele van, de a rendőrség és az önkéntesek két sorba állították őket, hogy rendben közelíthessék meg a vonatokat.

A tudósító szerint napról napra szervezettebben kezelik a hatóságok a helyzetet, a rendőrök folyamatosan együttműködnek az önkéntesekkel, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban szállhassanak vonatra a bevándorlók.

15:22
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

A helyzethez igazodnak majd az embercsempészek

Az embercsempészek keddtől várhatóan új útvonalat fognak keresni – nyilatkozta az osztrák bűnügyi hivatal illetékese vasárnap. Gerald Tatzgern szerint az embercsempészek lehetséges útvonala Belgrádon és Horvátországon át, az Isztambul–München vagy az Athén–München közötti vasútvonalon vezetne vagy akár a román–magyar határon át, azonban ez utóbbi szerinte nem valószínű, mivel akkor Magyarország ezt a határszakaszt is szigorúbban ellenőrizné. Úgy vélte, hogy a magyarországi kerítés alig fogja megállítani a menekültek áradatát, az embercsempészek alkalmazkodni fognak az új helyzethez.

16:07
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Németország a teherbírása határához érkezett

Alexander Dobrindt közlekedési miniszter, a konzervatív CSU párt egyik vezetője szerint Németországnak félreérthetetlenül ezt a jelzést kell küldenie. Úgy véli, hatékony intézkedésekre van szükség a menekültek áradatának megfékezésére. Németország határainak védelmét javasolja, és azon országok megsegítését, ahová a menekültek válsághelyzetükből először érkeznek. Hangsúlyozta, hogy a menekültválság leküzdése érdekében Németország a sokszorosát tette annak, mint valamennyi más európai ország.

Dobrindt nyilatkozatával egy időben a német tartományi belügyminiszterek - pártállástól függetlenül - a menekültek elszállásolásának területén kialakult káoszra figyelmeztettek.

Az uniós belügyminiszterek hétfői találkozója elé időzített nyilatkozatban a tartományi belügyminiszterek konzultációs szervezetének vezetője, a szociáldemokrata Roger Lewentz a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva kijelentette: a tartományokat teljes mértékben meglepte a Magyarországon tartózkodó menekültek beutazásának engedélyezése.

"Időre lett volna szükségünk ahhoz, hogy felkészüljünk erre" - hangoztatta szociáldemokrata politikus, utalva arra, hogy a tartományokat előzetesen kellett volna tájékoztatni. "A menekültek beáramlásának sebességével egyedül már nem tudunk megbirkózni " - tette hozzá a szociáldemokrata politikus, utalva arra, hogy a szövetségi kormány részéről még több támogatásra lenne szükség.

A Welt am Sonntag információi szerint a tartományi belügyminiszterek a menekültek befogadásával kapcsolatban biztonsági kockázatokra is figyelmeztettek. Megfelelő regisztrálás nélkül beutazhatnak olyan személyek is, akik másokat veszélyeztethetnek - mutattak rá a lap szerint a miniszterek.

16:32
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Gyevgyelijából Szerbia felé

Az Európai Unióba igyekvő menekültek egy Szerbiába tartó autóbusz felé mennek, miután elhagyták a rendőrségi ellenőrző pontot a görög határ mentén fekvő macedón városban, Gyevgyelijában Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovski
17:00
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ma mintegy 8000 migránsra számítanak Magyarkanizsán

A keddi jogszabályváltozás és a vasúti átkelők lezárásának hírére egyre többen érkeznek a 9 ezer fős településre. Lackó Róbert, Magyarkanizsa képviselő-testületének elnöke elmondta, a becsléseket az előző napok tapasztalatai alapján végzik. Ma délután kiderül, hogy mennyire voltak pontosak ezek az adatok. Elmondta, hogy a szerb fővárosból, valamint a szerb–macedón határ melletti Presevóból kapott információk ezeket a becsléseket erősítik meg. 

A presevói befogadótáborban viszont vasárnap a korábbi napoknál kevesebb migráns volt, nem kellett sorban állni ahhoz, hogy nyilvántartásba vegyék az embereket – jelentették a helyszínen tartózkodó újságírók.

A Tanjug szerb hírügynökség újságírójának a helyiek és a rendőrök is azt mondták, meglepte őket, hogy nincs tömeg a településen. A Vöröskereszt egy munkatársa úgy értesült, hogy a migránsokat hosszabb ideig tartóztatják a görög–macedón határon, és ezért lassult le a korábbi napok többezres hulláma. Hozzátette azonban, hogy a napokban újabb tömegekre számítanak, most azok indultak útnak, akiket a görög szigetekről átszállítottak a szárazföldre, Athénba, és ez azt jelenti, hogy néhány napon belül legalább 20 ezer emberre lehet számítani. Fennakadásokra is számítanak a regisztráció során, mert 10 ezer embert lehetetlen nyilvántartásba venni egyetlen nap alatt.

17:02
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Tízezer embert várnak vasárnap Nickelsdorfnál

Négyezer migráns érkezett az osztrák–magyar határhoz vasárnap délig. Az osztrák hatóságok szerint estig tízezren juthatnak el Nickelsdorfba.

Az egyik osztrák hírügynökség azt írta, hogy azért érkeznek minden eddiginél többen, mert kedden Magyarországon megszigorodik a menekültügyi szabályozás. Az embereket a határtól különvonatokkal és buszokkal viszik a bécsi Westbahnhofra, ahonnan Németország felé utaznak tovább. Szombaton 6600, pénteken csaknem 7000, csütörtökön pedig 7500 menekült érkezett Nickelsdorfba.

17:51
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Közel harminc menekült a tengerbe fulladt vasárnap

Közel harminc menekült a tengerbe fulladt vasárnap a görög partok közelében, amikor egy menekülteket szállító hajó elsüllyedt az Égei-tengeren Törökország és Görögország között - írja az MTI. A görög parti őrség arról számolt be, hogy huszonnyolc menekült, köztük egy gyerek fulladt vízbe a görög Farmakonisz sziget közelében, amely mintegy 15 kilométerre fekszik a török partoktól.

A tájékoztatás szerint a hatóságok hatvannyolc embert kimentettek a vízből, huszonkilenc másiknak pedig sikerült kiúsznia a partra. Nyáron szíriai menekültek tízezrei érkeztek Törökország égei-tengeri partjaira, hogy onnan továbbjussanak Görögországba, ahonnan továbbmehetnek az Európai Unió más tagországaiba. Segélyszervezetek becslése szerint átlagban naponta kétezren érkeztek gumicsónakokkal a görög szigetekre.

18:13
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Idén 430 ezren érkeztek a Földközi-tengeren Európába

A Nemzetközi Migrációs Szervezet legfrissebb jelentése szerint idén eddig mintegy 430 ezren érkeztek a Földközi-tengeren keresztül Európába, közülük nagyjából 310 ezren Görögországban értek partot. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága arról számolt be, hogy idén már több mint 2700-an haltak meg a Földközi-tengeren át Európába igyekvő menekültek közül - írja az MTI.

18:31
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Párizs az uniós intézkedések felgyorsítását követeli

Franciaország vasárnap felszólította az Európai Uniót, hogy gyorsítsa fel a menekültek fogadása érdekében szükséges intézkedések megvalósítását, és ismét bírálta Magyarországot, amiért határzárat épít a szerbiai határánál.

Európa történelmi választással néz szembe, az értékek, a menekültek méltó fogadása, de a hatékonyság terén is történelmi szerepe van" - mondta Harlem Désir Európa-ügyi államtitkár a TV5 Monde külföldre sugárzó francia köztelevíziónak és a Radio France Internationale (RF) külföldre sugárzó francia közrádiónak adott interjúban. "Versenyfutásban vagyunk, és Európa a hitelével játszik" - tette hozzá. 

Az uniós belügyminiszterek hétfői találkozója elé időzített nyilatkozatban Harlem Désir az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok, az úgynevezett hot spotok felállítását sürgette azokban az országokban, ahol a migránsok belépnek az Európai Unióba, valamint a kvóta szerinti elosztást illetően is egyetértést szorgalmazott. 

18:39
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Juncker telefonon egyeztetett több kormányfővel

Több kormányfővel, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel egyeztetett telefonon a menedékkérők elosztásáról Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke - közölte vasárnap délután a politikus kabinetfőnöke az MTI-vel.  A Martin Selmayr által az egyik népszerűbb közösségi oldalon közzétett rövid üzenet tanúsága szerint a luxemburgi politikus a magyar miniszterelnök mellett Robert Fico szlovák, Laimdota Straujuma lett, Bohuslav Sobotka cseh, Ewa Kopacz lengyel kormányfővel és Klaus Iohannis román elnökkel beszélt. "A cél: szolidaritás 160 ezer menekült számára" - írta üzenetében Selmayr.

Hétfőn a tagállamok belügyminiszterei tartanak rendkívüli tanácskozást Brüsszelben, arról a javaslatról, amelyet Jean-Claude Juncker hivatalosan a héten jelentett be. E szerint a tagállamoknak kötelező kvóták alapján összesen 160 ezer menedékkérőt kellene befogadniuk Olaszországból, Görögországból és Magyarországról.

19:04
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Tüntetett a Demokratikus koalíció

Miattad, de nem nélküled címmel tartott tüntetést Budapesten vasárnap délután a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke arról beszélt, hogy segíteni kell a szenvedőknek. Arra kérte a magyarokat, gondolják át, hogy mit tennének, ha nekik is menekülniük kellene.

Tüntetők a Demokratikus Koalíció rendezvényén Forrás: Facebook / Demokratikus Koalíció
19:07
szeptember 13, 2015
Vágólapra másolva!

Szégyelld magad, Orbán!

Szégyelld magad, Orbán! címmel rendez tüntetést az Együtt. Több ezren sétálnak az Erzsébet hídtól a Kossuth térre, a szónokok a kormány menekültpolitikája mellett a sajtó helyzetét is bírálják.