Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök a megszokott módon péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának nyilatkozik.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül16 bejegyzés
09:13
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Megszokott miniszterelnöki interjú

Orbán Viktor miniszterelnök a megszokott módon péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának nyilatkozik.

09:25
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Egy héttel meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat

Szombattól újabb egy hétre meghosszabbítja a kormány a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat, majd a jövő szerdai kormányülésen ismét áttekintik a helyzetet - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

09:26
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Eddig 500 milliárd forintot költöttek védekezésre

Eddig 500 milliárd forintot költöttek beszerzésekre és védekezésre a koronavírus-járvány miatt.

09:32
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Mindjárt kezdődik az interjú Orbán Viktor miniszterelnökkel

Pár perc és kezdődik a kormányfői interjú.

09:36
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Figyelni kell az osztrák lépéseket, és ami működik, azt át kell venni

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején azt mondta, hogy továbbra is nagyon keveset tudunk a vírusról. Az óvatosság vezeti a magyarországi védekezést is - tette hozzá. Mindenki sötétben tapogatózik, de Ausztria előrébb tapogatózik. Figyelni kell az osztrák lépéseket, és ami működik, azt át kell venni - mondta a kormányfő.

09:38
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Lassítani kellett a járvány terjedését, és ez sikerült

A kormányfő szeretné, ha visszatérne az élet a normális kerékvágásba, de ha azt látjuk, hogy Ausztriában beváltak a lépések, akkor mi is elgondolkozhatunk. Egyelőre hatályban kell tartani a korábbi korlátozásokat - tette hozzá. A kórházi ágyak felszabadításáról azt mondta, az elmúlt hetekben azért védekeztünk, hogy lassítsuk a járvány terjedését, és fel lehessen készíteni az egészségügyet a tömeges fertőzésre. Egyelőre időt nyertünk, és a kórházak eszközeit is be kellett szerezni. Egy légihíd épült ki Kína és Magyarország között.

09:40
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

A legrosszabb helyzetre készülnek

Több mint ezer idősek otthona van Magyarországon, és ha csak 10 ember fertőződik meg ott, akkor is 10 ezer ember kerül kórházba - mondta a kormányfő. A szakértőket mind meghallgattuk, és azt a következtetést vontam le, hogy a magyar korfát ismerve, nekünk a legrosszabb esetre kell készülni. Ez azt jelenti, hogy legyen 30 ezer ágy a koronavírusos fertőzötteknek és 8 ezer lélegeztetőgép - mondta a kormányfő. 

09:42
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Így alakul a kórházi ágyak felszabadítása

Magyarországon van 68 ezer kórházi ágy, ennek a 34 százalékán nem volt beteg. Ezen felül 16 százaléknyi ágyat kellett felszabadítani, hogy meglegyen az 50 százalék. Ebben a helyzetben meg kellett határozni, hogy mi a halasztható és mi a halaszthatatlan beavatkozás - mondta a kormányfő. Egy orvosi grémium döntött erről - tette hozzá. Az összes kórházi ágy 16 százalékának az esetében áll ez fenn. Szólt arról is, hogy az ágyak intenzív ággyá alakítása sem egyszerű feladat.

09:46
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Egyre közelebb vagyunk a tömeges megbetegedési szakaszhoz

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jobban állnak a kórházi ágyak felszabadítása területén, mint egy hete. Megköszönte az egészségügyi dolgozók munkáját. Szólt arról is, hogy korábban több intézmény esetében nem volt túl feszes a gazdálkodás, de a mostani járványügyi helyzetben feszes irányítás van, és ehhez alkalmazkodni kell. Amikorra elérünk a tömeges megbetegedési szakaszba, addigra beletanulunk abba, hogyan kell tömeges járvány idején viselkedni.

09:48
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Budapesten sajátos szabályok lehetnek

Orbán Viktor elmondta, hogy a húsvéti időszak jó gyakorlat volt az önkormányzatok számára a helyi szabályozások kapcsán. Úgy látszik, hogy a polgármesterek jó döntést hoztak, és erre a hétvégére is megkapták a döntés lehetőségét a településvezetők. Előbb-utóbb nem tudjuk elkerülni, hogy Budapestre és Pest megyére sajátos szabályokat léptessünk életbe a fertőzések nagy száma miatt.

Ennek még nincs itt az ideje, de a jövő héten lehet erről gondolkozni - tette hozzá.

09:50
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ma nem a felelősséget, hanem az összefogást keressük

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ma nem a felelősséget, hanem az összefogást keressük. Ha majd túl vagyunk az egészen, akkor érdemes az önkormányzati fenntartású idősotthonokra kitérni. A lehető legszorosabb együttműködésre törekszem  - tette hozzá.

09:52
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A nagy rohamot felkészülten fogjuk várni

A kormányfő szólt arról is, hogy a kis és nagy felelősséget mindenkinek át kell éreznie. A magyarban van egy gazdatudat, és mindenki átérzi a felelősséget az ő környezete iránt. Orbán Viktor elmondta, hogy az igazán neheze most következik, és a következő napokban tovább fog nőni a megbetegedések száma. A nagy rohamot felkészülten fogjuk várni - tette hozzá.

09:54
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Óriási kapacitásokat építettünk ki

Óriási kapacitásokat építettünk ki, el fogjuk érni a 8000 működő lélegeztetőgép-számot. Jelentős tartalékok vannak - mondta a kormányfő. Folyamatosan érkeznek az eszközök a magyar diplomáciának köszönhetően - mondta Orbán Viktor.

09:57
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Magyarország gazdaságtörténetében még nem volt ilyen terv

Orbán Viktor elmondta, hogy több száz gazdasági intézkedés fut. Sokan dolgoztak rajta, de nagy reményeket fűz hozzá. Magyarország gazdaságtörténetében még nem volt ilyen terv - tette hozzá. Most kezdik alkalmazni ezeket a döntéseket, de azért óvatos vagyok - mondta a kormányfő. Óriási bravúr lenne, ha a 0-hoz lenne közel a magyar gazdasági teljesítmény. A gazdasági szereplőknek arra kell figyelnie, hogy mindenki azt szeretné, ha az élet visszatérne a járvány előtti állapotba, de soha nem lesz már olyan az élet, mint akkor.

10:00
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Itt vannak a gazdasági intézkedések

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a vállalkozásoknak is fel kell mérnie, hogy milyen tevékenységre lesz szükség, és mire nem. Mindenki gondolkodjon a saját személyes jövőjéről. Lesznek átképzések, lesz bértámogatás, lesz adókönnyítés, az adózó nem veszíti el a minősítését. Nyáron meg lehet próbálni adott esetben a turizmusba életet lehelni - mondta a kormányfő. Én nagyon fontosnak tartom a 13. havi nyugdíjat is - mondta Orbán Viktor. Ha jött egy komoly válság, akkor a baloldali kormányok elvettek egyhavi fizetést és nyugdíjat, és mindenki aggódik. Én azt szeretném világossá tenni, hogy nem fordulhat elő a csökkentés, és többletsegítséget fogunk nyújtani - mondta Orbán Viktor.

10:01
április 17, 2020
Vágólapra másolva!

Vége a beszélgetésnek, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért az interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.