Vágólapra másolva!
2010 óta, amióta a közjegyzők intézik a fizetési meghagyásokat, a jogosultak gyorsabban és nagyobb biztonsággal érvényesíthetik követeléseiket, a követelések behajtása pedig felgyorsult. Mindennek egyértelműen kedvező hatása van a gazdasági életre, a cégek egymás közti ügyleteire és általában véve is pozitívak a társadalmi tapasztalatok – mondta el az Origónak a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Dr. Tóth Ádám kiemelte: jelenleg a fizetési meghagyási kérelemtől számított 40 napon belül a jogosult végrehajtási laphoz jut, és a közjegyzők ügyhátralék nélkül intézik a fizetési meghagyásokat.
Vágólapra másolva!

Az Origó korábban több ízben is megírta, a kormányzat annak érdekében, hogy a bíróságok több időt fordíthassanak az érdemi ítélkezési munkára, a fizetési meghagyásos eljárásokról szóló a 2009. évi L. törvénnyel, 2010. június elsejével, a közjegyzők hatáskörébe utalta a pénzkövetelésekkel kapcsolatos fizetési meghagyásos eljárások intézését.

Egyértelmű siker

Az eljárások az új rendszerben jóval gyorsabban, olcsóbban és hatékonyabban fejeződnek be, s ennek gyakorlati következménye, hogy a hitelezők hamarabb jutnak a pénzükhöz, mint korábban, amikor még a bíróságok intézték a fizetési meghagyásokat. A fizetési meghagyások ügyintézése egy központi elektronikus rendszerben történik, melyet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara működtet.

A fizetési meghagyások közjegyző hatáskörbe helyezésének sikeréről, a döntés helyességéről az elmúlt években, több ízben is pozitívan nyilatkoztak igazságügyi és bírósági vezetők. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács egy korábbi beszámolója szerint a nem peres ügyek mintegy harmadával történő csökkenése annak tudható be, hogy azok egyik jelentős csoportját, a fizetési meghagyásokat a közjegyzők intézik.

Felgyorsult a követelések behajtása

Az Országos Közjegyzői Kamara elnöke az Origó megkeresésére elmondta: a fizetési meghagyásokat 2010-től intézik a közjegyzők, a hazai döntéshozók azt akarták elérni, hogy a bíróságok ne a kisebb ügyekkel legyenek leterhelve, hanem valóban az érdemi ítélkezésre fordíthassák energiáikat.

Az új hatáskör jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint hogy 300 közjegyző és 300 közjegyző-helyettes évente közel 600 ezer fizetési meghagyást bocsát ki – mutatott rá dr. Tóth Ádám. A számok pedig magukért beszélnek, a bíróságok 2010 előtt Budapesten nemegyszer 10-14 hónap alatt állítottak ki jogerős fizetési meghagyást, és akár még további 4-6 hónapba kerülhetett a végrehajtási lap kiállítása.

Ezzel szemben jelenleg a fizetési meghagyási kérelemtől számított 40 napon belül a jogosult végrehajtási laphoz jut. Mindez azt is jelenti, a jogosultak gyorsabban és nagyobb biztonsággal érvényesíthetik követeléseiket, a követelések behajtása pedig felgyorsult. Mindennek egyértelműen kedvező hatása van a gazdasági életre, a cégek egymás közti ügyleteire és általában véve is pozitívak a társadalmi tapasztalatok.

Forrás: Thinkstock

Sikeresen vizsgázott a fizetési meghagyások elektronikus rendszere is, ehhez az is kellett, hogy a közjegyzői kar felismerte, helyt kell állnia és neki fogtak a tanulásnak. Az elején még voltak izgalmak, de mára rutinfeladattá vált a fizetési meghagyások intézménye, amelyet a közjegyzők hátralék nélkül végeznek - emelte ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

(A gyakorlatban felmerült technikai probléma, miszerint a kötelezettek nem az adott ügyben eljáró közjegyzőnek válaszolnak, hanem a kamara újpesti irat-előállítási központjába küldik a levelet. Ez hiba, a meghagyást kibocsátó közjegyzőnek kell válaszolni – a szerk.)

A közjegyzői profil változása

A közjegyzői munka, a közjegyzői profil az elmúlt két évtizedben többször is változott, átalakult. 1992 és 2000 között jellemzően hagyatéki ügyeket, kisebb okiratok hitelesítést végezték. Majd az ezredfordulón megszaporodtak a lakossági forint-hitelek, 2002-2003-ban pedig megkezdődött a devizahitelezés, ahol a végrehajthatóság miatt volt szükség a szerződések közokiratba foglalására.

Legkésőbb 2008-ban már látható volt, a devizahitelezések gyakorlata nem lesz fenntartható, megjelentek az első problémák, megkezdődtek az első végrehajtások. A fizetési meghagyások közjegyzői hatáskörbe történő telepítése, mondhatnánk, jó időben jött, és a hitelezés megszűnésével a vidéki közjegyzői irodák túlélését biztosította, amelyek természetesen változatlanul rendezik a hagyatéki ügyeket, és a különböző közokiratok kiállítását – mondta végezetül dr. Tóth Ádám.