Vágólapra másolva!
Az interneten való megjelenéssel, valamint az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos jogszabályokban meghatározott kötelezettségek betartása bizonyos ráfordítást tényleg igényel. A honlapon megjelenő képeket, leírásokat meg kell venni, vagy a szövegíróval meg kell íratni, a grafikussal meg kell rajzoltatni– hívta fel a figyelmet a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda szakértője. Dr. Sándor Judit kétrészes írásának második részét olvashatja, az első rész itt érhető el.
Vágólapra másolva!

Manapság szinte minden komolyabb vállalkozás rendelkezik saját honlappal, ám nem mindenki számára ismert, hogy a honlapok üzemeltetése során milyen jogszabályoknak kell megfelelni és ezek megsértése esetén milyen következményekkel kell számolni – hívta fel a figyelmet írásának első részében a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda szakértője.

Arról is szó esett, adatvédelmi, fogyasztóvédelmi, versenyjogi jogsértés esetén milyen bírságokat kell kiszabni.

Szerzői jogi és büntetőjogi kérdések

Szerzői jog (tipikusan más képeinek, szövegeinek, egyéb taralmainak engedély nélküli átvétele), iparjogvédelem (védjegyek, egyéb védett tartalmak jogosulatlan használata): jogsértés esetén a szerző vagyoni kártérítést és sérelemdíjat követelhet, ennek mértékét a piaci ár alapján határozzák meg az esetleges eljárásban.

Ha a jogsértés értéke meghaladja a 100 ezer forintot, akkor már a büntetőjogi következményekkel is számolni kell.

A nem jogtiszta tartalmak esetén a Google-nál, és az egyéb keresőknél is van lehetőség arra, hogy a jogsértéseket az eredeti jogosultak bejelentsék.

Ha bebizonyosodik, hogy a honlapon közzétett tartalmakat a szerző /jogosult engedélye nélkül használták fel, az ilyen bejelentések következménye, hogy a kérdéses honlapot az ilyen keresők a találati listákon hátrébb sorolják, vagy azokról eltávolítják, akár a hirdető fiókját is felfüggeszthetik.

Büntetőjog: (adott értékhatárt meghaladó szerzői jogi jogsértések, súlyosabb adatvédelmi jogi jogsértések, stb…) bizonyos jogsértéseknek szélsőséges esetben szabálysértési és büntetőjogi kockázatuk is van – figyelmeztetett dr. Sándor Judit.

Ebben az esetben nem csak a szabálysértési hatóság vagy bíróság által kiszabott büntetésekre kell gondolni, hanem arra is, hogy egy ilyen szabálysértési vagy büntető eljárás meglehetősen sok kellemetlenséggel jár a terhelt számára, még akkor is, az ügy végén mégsem szabnak ki büntetést.

Ráfordítást igényel a kötelezettségek betartása

Összességében az interneten való megjelenéssel, valamint az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos jogszabályokban meghatározott kötelezettségek betartása bizonyos ráfordítást tényleg igényel. A honlapon megjelenő képeket, leírásokat meg kell venni, vagy a szövegíróval meg kell íratni, a grafikussal meg kell rajzoltatni.

dr. Sándor Judit, a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda szakértője Forrás: Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda

A kötelezően kiteendő dokumentumokat (ÁSZF-et, adatkezelési tájékozatót, cookie figyelmeztetést stb…) ráadásul olyan szakemberrel kell elkészíttetni, aki ért hozzá és tudja, mit miért csinál. Ez nem csak azért fontos, hogy ne büntessenek a hatóságok, hanem azért is, mert például egy rosszul megírt, hibásan végiggondolt ÁSZF ahelyett, hogy a webshopot üzemeltető érdekeit védené, még akár kárt és felesleges jogvitát is okozhat.

Ennek természetesen mind költsége van, azonban ha egy projekt egészét nézzük, még mindig érdemesebb ezekre áldozni, mint a könnyen elkerülhető, felesleges büntetéseket kifizetni vagy felesleges jogviták miatt évekig pereskedni.

A fentieken túl, a potenciális ügyfelek bizalmát sem érdemes azzal megingatni, hogy például nem tájékoztatjuk őket arról, hogy mi történik a honlapon megadott adataikkal, vagy nem teszünk ki az oldalra egy jogszabálynak megfelelő impresszumot (ami gyakorlatilag nem kerül semmibe).

A vonatkozó szabályozásnak való megfeleléssel a konkurenciának sem adunk felesleges támadási felületet. Egy igényes cég ad a megjelenésére, és ez a honlapjára is vonatkozik – hangsúlyozta végezetül a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda szakértője.