Mit tegyünk, ha véletlenül rossz rendszámra vettünk e-matricát?

megyei matrica, útdíjfizetés
A megyei matricákat jelző gomb egy budapesti Mol-benzinkút kasszaterminálján 2014. december 31-én. 2015. január elsejétől az útdíjfizetési rendszer mintegy 1500 értékesítési pontjának bármelyikén bármely megyére - Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat - megvásárolható a megyei matrica. Az értékesítési pontok részletes listája december 31-től elérhető a nemzetiutdij.hu oldalon. Február elsejétől minden eddig megszokott értékesítési ponton és mobiltelefonon is meg lehet majd vásárolni az új matricákat. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Bizonyára sokakkal előfordult már, hogy a nagy rohanásban véletlenül elfelejtették megvásárolni az autópályák, főutak használatára jogosító matricát, vagy egyszerűen csak felcserélték az autójuk rendszámnak karaktereit annak megvétele során. A D.A.S. JogSzerviz szakértője megmondja, hogy mi a teendő ilyenkor.
Vágólapra másolva!

Sajnos, elég egy elütés és máris kapja az érintett a pótdíjat. Különösen nagy problémát jelent ez akkor, ha valaki rendszeres használója az útdíj fizetésre köteles szakaszoknak, ez esetben ugyanis minden alkalommal kiszabja a pótdíjat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., vagy más néven a NÚSZ Zrt. – fejtette ki dr. Fekete Klaudia.

Az útdíj mértékéről, valamint a megfizetés elmulasztásának következményeiről az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról szóló 36/2007. (III.26.) GKM rendelet tartalmaz előírásokat. A díj mértéke a jármű fajtája és a forgalmi engedélyébe bejegyzett műszaki adatai alapján meghatározott díjkategóriájától függ. Ez alapján az alábbi kategóriákat különböztetjük meg.

A négy kategória

a) D1 díjkategória: a motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, - a vezetővel együtt – legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija,

b) D2 díjkategória: a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi, továbbá a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi, és a lakó-felépítményű gépkocsi (lakóautó),

c) B2 díjkategória: az autóbusz,

d) U díjkategória: a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi (utánfutó).

A hivatkozott szabály alapján a pótdíj utólagos megfizetésére a jármű üzembentartója, annak hiányában a gépjármű tulajdonosa köteles – mondta el a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Mitől függ a pótdíj?

A pótdíj összegét a jogszabály az alapján határozza meg, hogy milyen kategóriájú jármű érintett a kiszabásával, illetve, azt milyen időtartamon belül fizeti meg a kötelezett. A D1, D2 és U kategóriájú járművek vonatkozásában kiszabott pótdíj mértéke 14.875 Ft, amennyiben a fizetésre köteles ezt az összeget 30 napon belül megfizeti.

Ezen határidő elmulasztása esetén a pótdíj összege 59.500 Ft-ra emelkedik. A B2 kategóriájú járműveknél ezek az összegek magasabbak, 30 napon belüli megfizetés esetén 66.925 Ft a pótdíj összege, ezt követően pedig 267.700 Ft.

Abban az esetben, ha valaki megvásárolja a matricát, azonban véletlenül felcseréli a rendszáma karaktereit és emiatt több alkalommal is kiszabják vele szemben a pótdíjat, a jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy kérelemre a pótdíjfizetési kötelezettségét kettőre maximalizálja.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Fontos, hogy a kérelem az első fizetési felszólítás kézhezvételétől számított 15 napos határidőn belül nyújtható be a NÚSZ Zrt.-hez, valamint az, hogy ez a kérelem naptári éveként csak egy alkalommal nyújtható be ugyanarra a rendszámú járműre vonatkozóan mutatott rá dr. Fekete Klaudia.

Mi történik a rossz matricával?

A pótdíjfizetési kötelezettség mellett felmerül a kérdés, hogy mi történik a rossz rendszámmal megváltott matricával? Szerencsére erre is van megoldás, ugyanis a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáján lehetőség van a helyes rendszámra történő kijavításra. Ennek feltétele, hogy maximum három karakter lehet tévesen megadva. Fontos információ, hogy az átírásért az érintettnek karakterenként 1470 Ft-ot kell megfizetnie.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint javasolt, hogy az útdíj-fizetési jogosultság megváltása során a jármű megfelelő kategóriába sorolása mellett a rendszám helyes megadására is figyeljenek oda, az esetleges további fizetési kötelezettség elkerülése érdekében.