MOKK: külföldi az adósom, hogyan indítsak végrehajtást? (2. rész)

zsé, zseton, della, lové, suska, lé, forint
Hungarian banknotes, the Hungarian Forints are seen in Budapest on December 29, 2011. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Elszállított termékek, teljesített szolgáltatások: évente több ezer alkalommal maradhatnak hoppon vagy kezdhetnek hosszadalmas nemzetközi perekbe magyar cégek és állampolgárok. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértője szerint azonban drága per helyett megéri európai fizetési meghagyásos eljárást indítani. Dr. Reviczky Renáta kétrészes írásának második részét olvashatja, az első rész itt érhető el.
Vágólapra másolva!

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértője írásának első részében számos olyan történetről számolt be, amelyek közös tanulsága, hogy az érintett magyar cégek és magánszemélyek inkább lemondanak akár jelentős összegű lejárt pénzköveteléseikről azok határokon átnyúló jellege miatt, mert úgy gondolják, hogy behajtásuk túlzottan sok idő-, energia- és pénzbefektetést igényelne.

Holott európai fizetési meghagyás kibocsátását kérheti bármely jogosult, ha a pénz fizetésére kötelezett egy másik tagállamban rendelkezik lakóhellyel (tartózkodási hellyel) vagy székhellyel – ismertette a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértője.

Az eljárás rendkívül egyszerű, a belföldi fizetési meghagyásos eljárással szemben papír alapon folyik, formanyomtatványok használatával, melyet magyar nyelven, valamint a kézbesítés helye szerinti tagállam nyelvén kell kitölteni egy-egy példányban (a formanyomtatványok itt érhetőek el), a kitöltő program egy gombnyomással segít a fordításban. Jogi képviselőre az eljárásban nincs szükség, a közjegyző kérelemre segítséget nyújt az irat kitöltésében – olvashattuk az első részben.

30 napon belül a közjegyző megvizsgálja a kérelmet

Dr. Reviczky Renáta rámutatott: a közjegyző 30 napon belül megvizsgálja a kérelmet és amennyiben megfelelően van kitöltve - azaz többek között megfelelően megállapítható a magyar közjegyző joghatósága és a jogosult bizonyítékokat is kötelezően felsorolt -, kiállítja és kézbesíti az európai fizetési meghagyást a kötelezettnek.

A kézbesítésre vonatkozó szabályok tekintetében a Rendelet a belföldi fizetési meghagyásnál szigorúbb előírásokat tartalmaz - ezekről mindenképp tájékozódjunk a közjegyzőnél! Kézbesítési vélelem útján például nincs helye az európai fizetési meghagyás külföldre történő kézbesítésének.

A kötelezett a kézhezvételtől számított 30 napon belül küldheti vissza az ellentmondását, ez esetben az eljárás perré alakul és a közjegyző továbbítja az ügyet a magyar bírósághoz (ha ezt a jogosult nem kívánja, a formanyomtatványon jelezheti előre).

Az európai fizetési meghagyásos eljárás előnyei

Lehetséges tehát, hogy végül per lesz a dologból, az azonban magyar bíróság előtt folyik majd. További előny, hogy az európai fizetési meghagyásos eljárás már jelentős perelőkészítésnek minősül és a per egyszerűbben zajlik. A közjegyző díja pedig beszámít a bírósági illetékbe.

Az európai fizetési meghagyásos eljárás kezdeményezéséhez nincs szükség előzetesen létrejött közjegyzői okiratra a követelésről, és amíg nem alakul perré az eljárás, nem kell iratokat csatolni – hangsúlyozta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértője.

Az eljárás díja megegyezik a magyar fizetési meghagyásos eljáráséval, amely a főkövetelés 3 százaléka, de legalább 5 ezer forint, legfeljebb 300 ezer forint.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A legnagyobb előny azonban, hogy ha a fizetési meghagyás szabályszerűen kézbesítésre került és a kötelezett nem vitatja a követelést, a közjegyző végrehajthatóvá nyilvánítja az európai fizetési meghagyást, és azzal bármely tagállam területén az adott tagállam végrehajtási eljárási szabályai szerint, végrehajtás kezdeményezhető

Az eljárás egyre szélesebb körben ismert, mivel még az esetleges kézbesítési nehézségek ellenére is gyorsabb és sokkal olcsóbb a pernél. A jogosultnak ahhoz, hogy végrehajtható okirathoz jusson, a kérelem kitöltésén és a díj megfizetésén kívül lényegében semmit nem kell tennie.

A magyar közjegyző által kiállított, végrehajtható európai fizetési meghagyás alapján Magyarországon az ügyben eljárt közjegyző rendelhet el végrehajtást. A külföldön kiállított és Magyarországon végrehajtani kért európai fizetési meghagyás tekintetében pedig az adós lakóhelye, székhelye, végrehajtás alá vonható vagyontárgyának helye szerinti törvényszék székhelyén működő járásbíróság, Budapesten a Budai Központi Kerületi Bíróság lesz az illetékes a végrehajtás elrendelésére.

Hiszen nem kizárt, hogy más tagállam területén éppen egy magyarországi kötelezettel szemben bocsássanak ki európai fizetési meghagyást. Mindenesetre, ne távozzunk fizetés nélkül egy európai szállodából – tanácsolta végezetül dr. Reviczky Renáta.