Szeptemberben lépett hatályba az építési törvény módosítása, miszerint a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépületre vonatkozó építészeti-műszaki tevékenység végzéséhez kormányrendelet felelősségbiztosítást írhat elő – hívta fel az Origó figyelmét a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Dr. Égertz Andrea kifejtette: az új szabályozás szerint az építési engedélyezés helyett csupán bejelentési kötelezettség alá eső lakóépületek kivitelezésénél az építésztervezőnek és a kivitelezésben részt vevőknek felelősségbiztosítással kell rendelkezniük.

A felelősségbiztosítás tartalmi elemeit és a biztosítások meglétének ellenőrzésére vonatkozó szabályokat részletező kormányrendelet azonban még nem jelent meg, így a lakóépületek kivitelezésére és tervezésére leszerződött vállalkozások nehéz helyzetben vannak a tekintetben, hogy szeptembertől milyen követelményeknek is kell majd megfelelniük.

A változtatások indoka

A szabályozás indoka, hogy az érintett lakóépületek körében januártól nem kell építési engedélyt kérni, csak a bejelentési kötelezettséget kell teljesíteni. Mivel ezek az építkezések kikerülnek az építésügyi hatóság felügyelete alól ezért ezzel párhuzamosan megnő a műszaki tervező és a kivitelező felelőssége – mutatott rá a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

A probléma ugyanakkor ott jelentkezik, hogy az érintett piacon dolgozó kivitelezők sokszor még írásbeli szerződéssel sem rendelkeznek, illetve a kivitelezést a tulajdonosok maguk végzik.

Ezért a kötelező felelősségbiztosítás megdrágíthatja az érintett piacon dolgozó kivállalkozások kivitelezési árait, ugyanis ezt a vállalkozók a vállalkozási díjaikban érvényesíteni fogják.

Az ÉVOSZ javaslata

Drágíthatja a kivitelezést az is, hogy az új szabályozás szerint mind a tervezőnek mind pedig a kivitelezőnek külön felelősségbiztosítással kell rendelkeznie. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) becslése szerint egy 100 milliós ingatlannál havi 50 ezer forint körül alakulhat a biztosítás költsége.

Az ÉVOSZ javaslatot nyújtott be a Miniszterelnökséghez annak érdekében, hogy a gyakorlati problémákat az új kormányrendelet kezelni tudja.

dreamstime

A javaslatok között szerepel, hogy ezeknél a lakóingatlanoknál csak a generálkivitelezőt terhelje a kötelező felelősségbiztosítás, illetve ha a tulajdonos végzi a munkát, akkor ő is feleljen a hibákért, vagy harmadik személyeknek okozott károkét.

Érdemes figyelni és érdeklődni

Érdemes ezért figyelni a jogszabályokat, illetve a biztosító társaságoknál is érdeklődni annak érdekében, hogy szeptembertől az építési törvény hatályos rendelkezésinek mind a kivitelezők, mind pedig a tervezők megfeleljenek – tanácsolta végezetül dr. Égertz Andrea.