Mi az a birtokvédelem és mikor alkalmazható?

ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓTECHNIKA FOTÓTÉMA hétvégi ház kert légi felvétel nyaraló
Balatonszabadi, 2009. július 20. Egyforma üdülőházak kertekkel Balatonszabadi-Sóstó közelében. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
A polgári jog szabályai alapján a birtokost birtokvédelem illeti meg, ha birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában jogalap nélkül háborítják. A birtokost a birtokvédelem mindenkivel szemben megilleti. A birtokvédelmi igény érvényesítése érdekében elsősorban a jegyzőhöz, illetve a bírósághoz tudunk fordulni – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A D.A.S. JogSzerviz tapasztalatai szerint Magyarországon gyakoriak a szomszédjogi viták. Például, egy a szomszéd telkéről áthajló fa leveleinek lehullása, ami bosszúságot okozhat, vagy állatainak nem megfelelő tartása, csőtörés, vagy folyamatos hangoskodás esetén a jog segítségként biztosítja részünkre a birtokvédelmi eljárást.

A polgári jog szabályai alapján a birtokost birtokvédelem illeti meg, ha birtokától jogalap nélkül megfosztják vagy birtoklásában jogalap nélkül háborítják. A birtokost a birtokvédelem mindenkivel szemben megilleti. A birtokvédelmi igény érvényesítése érdekében elsősorban a jegyzőhöz, illetve a bírósághoz tudunk fordulni – hangsúlyozta dr. Fekete Klaudia.

A jegyző szerepe

A birtokos egy éven belül a jegyzőtől is kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését. Az eljárást egy írásbeli kérelemmel kell megindítani a jegyző előtt, aki a helyzet kivizsgálásának eredményeként elrendeli az eredeti birtokállapot helyreállítását és a birtoksértőt a birtoksértő magatartástól eltiltja.

A jegyző az eljárása során, a felek kérelmére jogosult a hasznok, a károk és a költségek kérdésében is határozni. Az a fél, aki a jegyző birtokvédelem kérdésében hozott határozatát sérelmesnek tartja, a határozat kézbesítésétől számított tizenöt napon belül a bíróságtól a másik féllel szemben indított perben kérheti a határozat megváltoztatását.

A jegyzőnek a birtoklás kérdésében hozott határozatát a meghozatalától számított három napon belül végre kell hajtani. A jegyző által hozott határozat végrehajtására, annak bírósági megtámadása nincs halasztó hatállyal.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Ez azt jelenti, hogy attól függetlenül végre kell hajtani a határozatát, hogy azt valamelyik fél a bíróság előtt megtámadta. Ez alól egy kivételt tesz a törvény, méghozzá azt az estet, ha a jegyző a hasznok, károk és költségek kérdésében is határozatot hozott, és az érdekelt fél ebben a kérdésben vagy a birtoklás kérdésében pert indított.

Van mód a bírósági útra is

A bíróság elrendelheti a birtoklás kérdésében a jegyző által hozott határozat végrehajtásának felfüggesztését, ha a rendelkezésre álló adatok alapján a határozat megváltoztatása várható.

A jegyző előtti eljárás megindítása mellett, amennyiben a birtoksértő helyzet fennállásától számított egy év eltelt, a birtoksértést elszenvedő fél közvetlenül a bírósághoz fordulhat birtokvédelemért és az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését tőle kérheti.

A bíróság a birtokláshoz való jogosultság alapján dönt. Ez azt jelenti, hogy megvizsgálja a körülményeket és azt, akinek a magatartása jogsértő, az eredeti állapot helyreállítására, vagy a zavaró magatartás megszüntetésére kötelezi – mondta el végezetül dr. Fekete Klaudia.