Az ingyenes és a kedvezményes gyermekétkeztetés szabályai

gyerekek, gyermekétkeztetés
Kecskemét, 2014. november 28. Diákok ebédelnek a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 2014. november 28-án, ahol az új előírásoknak megfelelően elkészített menüt kaptak a gyerekek. Jövő éve január 1-jétől életbe lép az új közétkeztetési rendelet, amely szabályozza a só, cukor, maximális mennyiségét a közétkeztetésben, továbbá több zöldség, gyümölcs és hús lesz a menükben. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
A gyermekétkeztetésre vonatkozó ingyenesség és kedvezmények külön kérelemre vehetők igénybe a bölcsődei, óvodai ellátásban, valamint iskolai képzésben résztvevő gyermekek számára. Nemcsak a tanév kezdetekor, hanem az év bármelyik szakában igényelhető a támogatás. További sajátossága a támogatásnak, hogy akár a szünidőre is igénybe vehető – mondták el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértői.
Vágólapra másolva!

A gyakorló szülők, akiknek gyermekeik már a közoktatásban részt vesznek, legalább egyszer a tanévben találkozhatnak a gyermekétkeztetési támogatás igénybevételéről szóló nyomtatvánnyal.

A támogatás formája, vagy ingyenesség, vagy meghatározott mértékű költségkedvezmény. Az, hogy mikor, melyik forma vehető igénybe és kik számára, a jogszabály konkrétan meghatározza – húzták alá a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Akiknek jár a jogszabály szerint

A bölcsődékben és óvodákban ingyenes az étkeztetés azon gyerekek számára, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy aki saját maga, illetve testvére tartósan beteg vagy fogyatékos, valamint akit nevelésbe vettek.

Ingyenesen étkezhet az a gyermek is, aki olyan családban él, ahol a három, vagy ennél több gyermeket nevelnek a szülők, tehát nagycsaládosoknak minősülnek.

Végül az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát, azaz 2019-ben a 128.810 forintot, szintén ingyen étkezhet.

Az általános iskolában a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, valamint nevelésbe vett gyermekek ingyenes étkezését szintén biztosítani kell.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Általános iskolában és középiskolásban a kedvezményes étkeztetést a támogatást 50 százalékos mértékben kell azon gyermekek számára biztosítani, akik nem részesülnek ingyenes támogatásban, de például nagycsaládban élnek, vagy a gyermek tartósan beteg, fogyatékkal él.

Étkeztetés a szünidőben

A szünidőben a hátrányos helyzetű gyermekek számára – elsősorban a települési önkormányzat – köteles az egyszeri déli meleg főétkezést biztosítani.

A nyári szünetben legalább 43 munkanapra, míg az őszi és téli szünetben a tanítási szünet teljes időtartamára köteles ezt az önkormányzat biztosítani. Az érintett szülőknek a szünidőben történő étkeztetést külön kérelem alapján kell igényelniük – mondták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.