Élettársak, gyermekvállalás és az apai elismerő nyilatkozat

Miért baj, ha apának szólítod a férjed? család
Vágólapra másolva!
Hogyan lesz az élettársunk jogi szempontból is gyermekünk apja? Mai világunkban egyáltalán nem meglepő, hogyha egy pár úgy vállal gyermeket, hogy nem házasodnak össze. Érdemes tudni, hogy jogszabályaink értelmében a gyermek főszabály szerint azt a férfit kell tekinteni, akivel az anya a gyermek fogamzási idejének kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állt – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Abban az esetben, hogyha az anya várandósságának időtartama alatt nem volt házas, a gyermek apjának kell tekinteni azt a férfit, aki az anyával – élettársi kapcsolatuk fennállása alatt – reprodukciós eljárásban vett részt és a származás a reprodukciós eljárás következménye – fejtette ki dr. Bálint Boglárka.

Más a helyzet, amikor a gyermek természetes úton fogant, az anya pedig várandóssága alatt nem volt házas családi állapotú. Úgy az anya élettársát csak akkor lehet a gyermek apjának tekinteni, hogyha a férfi úgynevezett teljes hatályú apai elismerő nyilatkozattal a magáénak ismeri el a gyermeket.

A teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot személyesen lehet megtenni. Ilyen tartalmú nyilatkozatot csak az a férfi tehet, aki a gyermeknél legalább tizenhat évvel idősebb. A nyilatkozat megtételével nem kell megvárni a gyermek születéséig, az a gyermek fogamzási idejének kezdetétől tehető.

Ha az apai elismerő nyilatkozat megtételére a gyermek születése előtt kerül sor, a nyilatkozat a gyermek megszületésekor válik teljes hatályúvá.

Apai elismerő nyilatkozat

Az apai elismerő nyilatkozat teljes hatályához az szükséges, hogy az anya, a kiskorú gyermek törvényes képviselője és ha a gyermek a tizennegyedik életévét betöltötte, akkor a gyermek is hozzájáruljon az apai elismerő nyilatkozathoz.

A legtöbb esetben az anya a gyermek törvényes képviselője, így ő a hozzájárulást e minőségében is megadhatja. Ez alól kivétel, hogy ha az anya és a gyermek között érdekellentét áll fenn. Ebben az esetben a gyámhatóság a kiskorú gyermek törvényes képviseletére eseti gyámot rendel, aki dönt a hozzájárulás megadásáról vagy megtagadásáról.

Abban a szomorú esetben, hogyha az anya vagy a gyermek nem él vagy nyilatkozatában egyéb okból tartósan gátolva van, a hozzájárulást a gyámhatóság adja meg.

Előfordulhat olyan eset is, amikor nem egyértelmű az apa személye és egy másik férfi már esetleg bírósághoz is fordult annak érdekében, hogy megállapításra kerüljön ki a gyermek apja.

Amennyiben a peres eljárás folyamatban léte alatt tesz valaki apai elismerő nyilatkozatot, úgy az csak akkor válik teljes hatályúvá, ha a per jogerős befejezésére az apaság megállapítása nélkül kerül sor. Ez akkor is így van, ha az anya, illetve a gyermek a hozzájáruló nyilatkozatot megadja.

Mi a helyzet nagykorú gyermek esetén?

Az sem teljesen életszerűtlen, hogy a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat megtételére nagykorú gyermek esetében kerül sor. Ilyen esetben a gyermek nyilatkozhat, hogy az addig viselt családi nevét viseli tovább, avagy felveszi az apai elismerő nyilatkozatot tevő férfi családi nevét.

Nyilatkozat hiányában a gyermek nevét az apaság vélelme nem érinti, a továbbiakban is korábbi családi nevét fogja használni.

Technikai szempontból az elismerés és a hozzájárulás bármely anyakönyvvezetőnél, bíróságnál, gyámhatóságnál vagy hivatásos konzuli tisztviselőnél lehet megadni. A nyilatkozatokat jegyzőkönyvbe kell venni vagy közjegyzői okiratba kell foglalni.

Forrás: Shutterstock

A hozzájárulást a konzuli tanúsítvány kiállítására felhatalmazott tiszteletbeli konzulnál is meg lehet tenni. A jegyzőkönyv vagy az okirat aláírását követően azonban az apai elismerő nyilatkozat nem vonható vissza.

Összefoglalva a fentieket élettársak esetén a férfi akkor lesz a születendő gyermek apja a jog szempontjából, hogyha teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tesz. Erre sor kerülhet már a várandósság alatt is, avagy akár nagykorú gyermek esetében is.

Apasági nyilatkozat megtétele ugyanakkor nem pusztán a férfiak döntése, ahhoz elengedhetetlen az édesanyák és bizonyos esetben a gyermek hozzájárulása is – hangsúlyozta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

https://das.hu/