Gyakorlati tanácsokkal segít a Versenyhivatal a gondtalan nyaralásban

tengerpart napfény kalap napszemüveg nyaralás pihenés
Kalap, naptej, napszemüveg: mindre szükségünk lehet!
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közérthető, hasznos gyakorlati tanácsokat nyújtó tájékoztatókkal segíti a fogyasztókat az újrainduló nyaralószezonban – értesült az Origó.
Vágólapra másolva!

Az európai járványhelyzet javulásával, ezzel együtt az utazási korlátozások feloldásával fokozatosan újraindul a turizmus is. A nyári szezonban immár sokan terveznek bel-, vagy külföldi nyaralást.

A Versenyhivatal rövid összefoglalókban nyújt segítséget az utazni vágyóknak, hogy elkerülhessék a kellemetlenségeket, és a gondtalan kikapcsolódásra koncentrálhassanak.

A GVH honlapján a nyaralásukat tervező fogyasztók hasznos, gyakorlati tanácsokat találhatnak repülőjegy-vásárláshoz, utazási irodák programjainak kiválasztásához, online szállásfoglaláshoz, valamint bel-, és külföldi autóbérléshez.

A fogyasztók így könnyebben kerülhetik el a félrevezető tájékoztatásokat, illetve a nyaralás közben előforduló kellemetlen meglepetéseket.

Érdemes erre figyelni

A gondtalan nyaralás érdekében érdemes például odafigyelni a következőkre:

Az utazási irodák ajánlatainál ellenőrizzük még az utazás lefoglalása előtt, hogy pontosan mit tartalmaz az ár (pl. belépők, programok, illetékek), illetve hol helyezkedik el a szállás.

Repülőjegy-vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy a gép fedélzetére milyen típusú és méretű poggyászok vihetők fel ingyenesen, szükséges-e a repülőtérre érkezés előtt online bejelentkeznünk, illetve a feltüntetett jegyár minden, számunkra szükséges költséget tartalmaz-e (pl. repülőtéri illeték, ülőhelyfoglalás díja).

Online szállásfoglalásnál nézzünk utána a korábbi vendégek tapasztalatainak és észrevételeinek (értékeléseinek), illetve a foglaláslemondás feltételeinek arra az esetre, ha változnának a terveink.

Autóbérlés előtt ellenőrizzük, hogy a szolgáltatás ára tartalmaz-e extrákat (pl. gyermekülés, GPS, casco biztosítás, stb.), továbbá járjunk el körültekintően a bérelt gépjármű átvételekor is: nézzük át az egész járművet és ragaszkodjunk hozzá, hogy az összes már meglévő hiba (karcolás, sérülés) jelenjen meg megjegyzésként a bérleti szerződésben.

Forrás: 123rf.com

A GVH a honlapján és a közösségi oldalain közzétett tájékoztatókban folyamatosan segítséget nyújt a fogyasztóknak az őket leggyakrabban érintő területeken és témakörökben.

A hatóság „Gondolja végig higgadtan!" című, rendszeres ismertetősorozatának célja, hogy a vásárlók felismerjék és elkerüljék a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokat, így tudatosan hozzák meg döntéseiket.

Érdemes követni a Versenyhivatal Facebook oldalát is, hogy az érdeklődők egyszerűen értesülhessenek a hatóság friss híreiről és tájékoztatásairól.