Az online vásárlás jó és rossz oldalai (1. rész)

online internet laptop rendelés webáruház
Vágólapra másolva!
Az online vásárlásnak, mint minden más dolognak van jó és van rossz oldala, vannak előnyei és vannak hátrányai. Ennek során nem szabad megfeledkezni a termékbiztonságról és az egyéb veszélyekről sem – figyelmeztet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. A kétrészes írás első részét olvashatják.
Vágólapra másolva!

A fogyasztók, hasonlóan a hagyományos üzletben történő vásárláskor, itt is különböző módon vásárolnak. Egyesek sietnek, hogy mielőbb túlessenek rajta, mások pedig alaposan körbejárják a dolgot.

Az online vásárlás, gyors, időt kímélő, kényelmes, ezért egyre többen kedvelik. Azt azonban sosem szabad elfelejteni, hogy ezen a területen is a vásárlás, mint minden más esetben, akkor kezdődik, amikor a szándék csak formálódik és nézelődünk, keresgélni kezdünk az azonos rendeltetésű termékek között.

Fontos, hogy a vásárlandó termékről minél több információt szerezzünk be, többek között azt, hogy a termék milyen paraméterekkel rendelkezik, ill. milyen szolgáltatásokat nyújt. Különösen fontos ez a felépítésükben bonyolultabb termékeknél, a műszaki cikkeknél.

A műszaki cikkek (mosógépek, televíziók, notebookok, mobiltelefonok stb.) számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyeket nem eléggé ismerünk, sőt sokszor meg sem ismerünk, ezért azokat alig vagy sosem fogjuk használni.

Emiatt mindig gondoljuk át, hogy szükségünk van-e az adott funkcióra, és ha úgy gondoljuk, hogy nincs, akkor keressünk egy olyan terméket, amely azt nem tartalmazza. Azok a vásárlók, akik pl. sosem használják egy sütő programozható, időzített indítását és befejezését, ne válasszanak ilyet.

Persze, ha az adott funkció elhagyása egyáltalán lehetséges, mert pl. a mobiltelefonoknál egy sor olyan szolgáltatást építenek be a készülékbe, amely nélkül nem is találunk a piacon egyetlen márkát sem.

Ne feledjük, a nem igénybe vett szolgáltatások költsége és profitja is benne van a készülék árában.

A műszaki paraméterek területén történő tájékozódás sokszor időigényes, továbbá a neten elérhető termék összehasonlítások sem eléggé részletesek, ill. részben hasznosak, mert csak az alap paramétereket vetik össze.

Forrás: Shutterstock

Például, ha laptopot keresünk, fontos átgondolni, hogy azt milyen területen kívánjunk használni, milyen céllal kívánjuk vásárolni (otthonra, munkára, játékra stb.).

A gép sebességénél pedig nem elég csak a processzor órajel-frekvenciáját nézni, hanem a többmagosoknál a gyorsítótárak kapacitását, a közöttük levő kommunikáció sebességét, a RAM méretét, továbbá a merevlemeznél a memóriaméreten kívül az adatolvasás/írás sebességét meghatározó típusa (HDD, SSD memória chippel, hibrid) is fontos.

Megjegyzendő, hogy lehet nagysebességű számítógépünk, ha az internetes sávszélességünk alacsony, akkor pedig nem tud érvényesülni a gépünk nagy sebessége.

A különböző márkák (pl. processzorok) műszaki összehasonlításánál mindig mértékadó a gyártó tájékoztatása a műszaki adatokról, továbbá a szakportálok elemzése és értékelése – ezt azonban mindig kritikusan kell szemlélnünk.

Ugyancsak fontos szempont a termék energia felhasználása, amely különböző és lényegesen eltérhetnek egymástól. A vásárláshoz sok esetben hozzáértő szakemberre is szükségünk lehet, ilyenkor forduljunk tanácsért a témában járatos ismerőshöz vagy egy szaküzlet eladójához.

(A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége írásának második részét hamarosan közöljük.) – a szerk.)