Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Lehetséges-e a biztosítótársasággal megállapodott vagyoni kártérítésen felül kárigényt követelni?

Vágólapra másolva!
Főként autóbaleseteknél fordulhat elő, hogy a biztosítótársaság nem csak a balesetet szenvedőnek, vagy az ő halála esetén az arra jogosultnak intéz kifizetést, hanem egy harmadik személy vagyoni kárát is megtéríti egyezségi alapon. A harmadik személynek azonban lehet, hogy nem csak vagyoni kára keletkezett, hanem úgynevezett nemvagyoni kára, ami például egy pszichés sokk folytán elszenvedett elmeállapot vagy betegség. A KRS Ügyvédi Iroda szakértőinek összefoglalása.
Vágólapra másolva!

A fenti kérdésre a Szegedi Ítélőtábla adott választ egy új döntésében. A bíróság arra jutott, hogy kártérítésre jogosultként lehet a biztosítótársággal megállapodott vagyoni kártérítésen felül az egyezséggel nem érintett további kárigényt perben követelni. Ilyen esetben nincs akadálya annak, hogy a károsult a biztosítóval történt megállapodása ellenére a további, meg nem térült kárát közvetlenül a károkozóval szemben érvényesítse, különös tekintettel arra, hogy a károsult és a felelősségbiztosító megállapodásában a károkozó nem vett részt.

Lényeges, hogy a megállapodás kizárólag a biztosító kártérítési kötelezettségére terjedt ki, ezzel kizárva azt, hogy a biztosítóval szemben a perbeli káreseménnyel összefüggésben további esetlegesen később felmerülő igényt érvényesíteni lehessen.

A kár megtérítését illetően utalt a bíróság a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról szóló törvény rendelkezéseire, amely szerint a biztosító általi kártérítés nem érinti a károsult Polgári Törvénykönyv szabályai alapján érvényesíthető további kártérítési igényét. Lényeges azonban, hogy az a kár, amelyért a biztosító helyt állt, a károsulttól már nem igényelhető.

Ily módon tehát a károsult egy polgárjogi eljárásban érvényesítheti esetleges további nemvagyoni kárát közvetlenül a károkozóval szemben. Természetesen a bíróság alaposan megvizsgálja a Polgári Törvénykönyv kártérítési szabályait az alábbiak mentén: mennyiben megalapozott az igény, mennyiben vonható felelősségre a károkozó, milyen esetleges mentesítő szabályok alkalmazhatók.

A fentiek alapján megállapítható, hogy ha a kártérítésre jogosult a felelősségbiztosítóval megállapodást köt a kár biztosító általi megtérítéséről, az nem zárja ki, hogy a károsult az egyezséggel nem érintett további kártérítési igényét (nemvagyoni kárát) perben közvetlenül a károkozótól követelje.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről