D.A.S. JogSzerviz: bizonyos időszakokban munkaidő alatt sem vagyunk kötelesek munkát végezni

Vágólapra másolva!
A munkavállaló alapvető kötelezettsége a munkaviszonnyal kapcsolatban a munkaidőben történő rendelkezésre állás természetesen a munkavégzés. Vannak azonban olyan időszakok, amikor nem vagyunk kötelesek munkát végezni akkor sem, ha a beosztásunk szerint munkaidő van, ezekről a Munka törvénykönyve rendelkezik - mondta el az [origo]-nak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A Munka törvénykönyve felsorolja azokat az időszakokat, amikor a törvény erejénél fogva mentesül a munkavállaló a munkavégzés alól. Ezen túl természetesen lehetőség van arra is, hogy a munkáltató és a munkavállaló megállapodást kössön ebben a tárgyban - utalt rá dr. Szabó Áron.

Nincs munkavégzési kötelezettség a keresőképtelenség időtartamára. Ez idő alatt a távolléti díj 70 százalékára, majd évi 15 napon túl táppénzre vagyunk jogosultak. Azonban ha a keresőképtelenség meghaladja egy naptári évben a harminc napot, annak az időtartamára elesünk a szabadságtól.

Kötelező orvosi vizsgálat, hozzátartozó halála

Mentesülünk a munkavégzési kötelezettség alól akkor is, ha kötelezően előírt orvosi vizsgálaton veszünk részt, például tüdőszűrésen, vagy ha vért adunk. Előbbi esetben a vizsgálat időtartamára mentesülünk, utóbbi esetben hosszabb időre, legalább négy órára.

Hozzátartozónk halála esetén két munkanapig nem kell munkát végeznünk. A Munka törvénykönyve szempontjából hozzátartozónak a következők minősülnek: a házastárs, az egyenes ágbeli rokon, a házastárs egyenes ágbeli rokona, az örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha és a nevelőszülő, a testvér, valamint az élettárs - sorolta fel a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Csecsemők, tanulmányok, tűzoltói szolgálat

Kicsit vidámabb, hogy a gyermekét még szoptató anyuka is mentesül a munkavégzés alól egy-egy órácskára, a gyermek hat hónapos koráig naponta kétszer, ezt követően kilenc hónapos korig egy alkalommal.

Amennyiben a munkavállaló tanulmányokat végez, akár általános iskolait, vagy a munkáltatóval történt megállapodás (tanulmányi szerződés) alapján más képzésben vesz részt, nincs munkavégzési kötelezettsége a képzésben való részvételhez szükséges időre.

Az utóbbi három esetben a munkavállaló távolléti díjra is jogosult, csakúgy, mint amikor tanúként kell megjelennie bíróság vagy más hatóság előtt. Nem jár ugyanakkor távolléti díj, ha például gyanúsítottként történő meghallgatását rendelték el a munkavállalónak, de a munkavégzés alól a meghallgatás időtartamára ekkor is mentesül.

A fentieken túl az önkéntes vagy létesítményi tűzoltói szolgálat ellátása tartamára és a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt távollét tartamára is jár a mentesülés, de a munkáltató távolléti díjat nem köteles fizetni.

Üzemi tanács és a felmondási idő fele

A munkaügyi kapcsolatok terén mentesül a munkavégzés alól az üzemi tanács választásakor a választási bizottság tagja a tevékenység ellátásának időtartamára, valamint a szakszervezet képviselője a munkáltatóval történő konzultáció időtartamára. Ezen időszakokra is jár a távolléti díj.

Végül, de nem utolsósorban, amivel sokan tisztában vannak, hogy a munkáltató rendes felmondása esetén köteles felmenteni a munkavállalót a munkavégzés alól a felmondási idő fele időtartamára. Az azonban nem közismert, hogy nem feltétlenül a felmondási idő második feléről van szó, hanem a munkavállaló maga választja meg a felmentés napjait úgy, hogy az legfeljebb két részletben történjen - mondta végezetül dr. Szabó Áron.