Vegyünk részt az emberi jogok világnapjának rendezvényein!

Vágólapra másolva!
"Minden  emberi  lény  szabadnak,  egyenlő  méltósággal  és  jogokkal  születik.  Értelemmel  és lelkiismerettel bírván, testvéri szellemben kell egymás iránt viseltetnünk" - szól az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatának első cikkelye. Az 1948-ban kiadott nyilatkozat nyomán hatvan éve emlékezünk meg az emberi jogokról december 10-én.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]Az idén Nobel-békedíjjal jutalmazott kínai ellenzéki, Liu Hsziao-po a mai napon vehetné át Oslóban a díjat, ha Kína nem bojkottálná az eseményt, és ha a díjazott nem ülne börtönben. Különféle milíciák a mai napig rettegésben tartják Afrika egyes országainak népeit, olykor tömegmészárlásokat rendezve közöttük. Világszerte menekültek milliói hagyják el otthonukat vallási, faji, etnikai vagy szexuális kirekesztés és gazdasági ellehetetlenülés okán - s kerülnek teljes kiszolgáltatottságba. A nemi erőszak áldozatait hátrányosan különbözteti meg az igazságszolgáltatás világszerte az áldozatok feltételezett szexuális magatartásáról alkotott feltételezések miatt. A TASZ Romaprogramja naponta számol be videóanyagaiban a romákat ért hátrányos megkülönböztetés eseteiről Jogtalanul című blogján. A sor a végtelenségig folytatható lenne, s szinte nincs olyan ország, ahol ne történnének olyan alapvető jogsértések, amelyek indokolttá teszik, hogy kiemelten fontosnak tartsuk az emberi jogi világnapra való fokozott odafigyelést.

Mi is megtehetjük ezt a mai napon, hisz világszerte és Magyarországon is számtalan szervezet foglalkozik az emberi jogokkal, amelyek ma különféle rendezvények keretében igyekeznek megismertetni az emberekkel tevékenységükön keresztül a világ sötétebb arcát.
Emberséggel-Méltósággal címen a Budapesti Európai Ifjúsági Központ egész napos, több helyszínes rendezvénnyel várja az érdeklődőket, ahol kulturális programokon ugyanúgy részt vehetünk, mint filmvetítéseken, beszélgetéseken vagy épp komolyabb műhelymunkákon. A kiállítások keretében megnézhetjük, ki a száz legszegényebb ember jelenleg Magyarországon, a Menedék Alapítvány munkájának eredményeképpen portrékat láthatunk hazánkban élő menekültekről, és ha úgy érezzük, a képek csak felcsigáztak bennünket, a Fair Trade kávézóba látogatva utcán élő hajléktalanokkal is beszélgethetünk, sőt, megkóstolhatjuk, az általuk készített mézeskalácsot is. A beszélgetések során a gyermekjogokról, a gyermekkrízisről, a szegénységről vagy éppen az emberiességről tudhatunk meg többet, az interaktív műhelyekben pedig mélyebben megismerhetjük többek között a nemek közti egyenlőség kérdését és az Élő Könyvtár egyre népszerűbb módszertanát.

Másik fontos helyszíne a mai napnak a Gödör Klub, ahol immár hagyományosan emlékeznek meg az emberi jogi világnapról, ám idén kiemelten csatlakozik hozzájuk az Amnesty International Magyarország is, hiszen ők most ünneplik huszadik születésnapjukat. Az ünnepelten kívül itt is találkozhatunk olyan, érdemi munkát végző szervezetekkel, mint a TASZ, a NANE, a PATENT vagy a Humana - hogy csak egy párat említsünk. Ha az emberi jogok fontosságáról csak homályos elképzeléseink vannak, érdemes itt kezdeni, ugyanis a Levélíró Maraton keretében tíz esettanulmányon keresztül könnyedén megérthetjük, milyen egyéni sorsok és élethelyzetek azok, ahol fontos lenne, hogy az említett jogok érvényesüljenek. Így bemelegítve az Emberi Jogi Tárlat helyzetgyakorlatában bele is bújhatunk egy adott karakter szerepébe, hogy megpróbáljuk elképzelni, mi mit tennénk a problémás helyzetben. A fentieken kívül filmvetítések, beszélgetések és esti koncertek töltik ki a mai napot a Gödörben. A programok mindkét helyszínen ingyenesek.