Tizennyolc ország engedett Kínának a Nobel-békedíj bojkottálásában

Vágólapra másolva!
Kína és tizennyolc ország bojkottálja a Nobel-békedíj pénteki átadását "különböző okokra" hivatkozva. Az eseményre a börtönben ülő Liu Hsziao-po kínai polgárjogi aktivista sem tud elmenni. Magyarország részt vesz a ceremónián.
Vágólapra másolva!

Kína mellett tizennyolc ország nem vesz részt a Nobel-békedíj pénteki oslói átadóünnepségén - olvasható a BBC honlapján. A döntésnek az az oka, hogy októberben a kínai emberjogi aktivistának, Liu Hsziao-pónak ítélték oda a díjat, ami Kína ellenkezését váltotta ki.

Az eseményt Kína mellett bojkottálja többek között Oroszország, Szaúd-Arábia, Pakisztán, Irak és Irán, valamint két szomszédunk, Ukrajna és Szerbia is. Közös közleményükben "különböző okokra" hivatkozva maradnak távol. Bár kínai vezetők korábban azt mondták, az országok döntő többsége bojkottálja a ceremóniát, Geir Lundestad, a Nobel-bizottság titkára azt emelte ki, hogy a legtöbb ország képviselői ott lesznek az ünnepségen.

Kína korábban Magyarország norvégiai nagykövetségét is felszólította arra, hogy maradjon távol a Nobel-békedíj-átadótól. Magyarország azonban részt vesz a ceremónián, jóllehet az Orbán-kormány már többször tanújelét adta, hogy tudatosan keresi Kína szimpátiáját. Orbán már tavaly ősszel, a kormányzásra készülve megbeszéléseket folytatott többek között Kínában, ahol találkozott a Kínai Kommunista Párt képviselőivel is. Szeptemberben, amikor itt járt a dalai láma, kerülte a Tibet miatt Peking által szeparatista felforgatónak tekintett buddhista vallási vezetővel való találkozást, jóllehet tíz éve még találkoztak. Orbán október végén Sanghajban tárgyalt a kínai miniszterelnökkel és több üzletemberrel kínai cégek magyarországi lehetséges befektetéseiről, gazdasági együttműködésről.

Liu Hsziao-po az elmúlt húsz évben ki-be járt a börtönből, most is börtönben ül. Sokak szerint neki köszönhető, hogy nem lett még nagyobb vérfürdő a Tienanmen téri tüntetésből 1989-ben. Róla szóló portrénkat itt olvashatja.