A cuki, a trendi és az ötletes

karácsony dizájn
Vágólapra másolva!
Ahogy az élet minden területén, úgy az ajándékozásban sem árt némi kreativitás. Persze egy tömegtermék is lehet találó vagy roppant hasznos, de az egyedi tervezésű tárgyakkal tudunk igazán színt lopni szeretteink életébe.
Vágólapra másolva!

A legkreatívabb megoldás mindenképp az, ha vesszük a fáradtságot, és saját kezünkkel készítünk meglepetést. Valahogy úgy, ahogy gyerekkorunkban fogtuk a színes ceruzakészletünket, és személyre szabott karácsonyfát rajzoltunk a szüleinknek. Effajta kézműveskedésre ma már a legtöbb karácsonyi vásáron is van lehetőség, a neten pedig számtalan ötletet és tanácsot találunk ihletforrásként – kezdve az olyan jópofa semmiségektől, mint a pingvinnek dekorált villanykörték, egészen a bonyolult és időigényes kötésmintákig, melyhez csaknem elengedhetetlen egy gyakorló nagymama segítsége.

Ám ha épp nincs időnk, energiánk vagy kedvünk az ilyesmihez, akkor sem kell lemondanunk a különleges ajándékról. Ilyenkor a sajátunk helyett érdemes azok kreativitására hagyatkozni, akik hivatásszerűen űzik ezt a műfajt. És hogy melyek a legeredetibb kézműves- vagy dizájnajándékok mostanság? Íme pár ötlet, milyen irányba érdemes kutakodni.

Kézműves játékok és egyéb cukiságok

A társasjáték nem véletlenül tartozik a nagy karácsonyi klasszikusok közé. Hisz eleve arról szól, amiről maga az ünnep is: az együttlétről és a kikapcsolódásról. Ráadásul a társas rövid- és hosszútávon egyaránt jól teljesít. Az új szerzemény akár már egyből a fa alatt is tesztelhető, de később is számtalan közös élmény forrása lehet. Fel kell tennünk tehát a kérdést, hogy van-e tökéletesebb karácsonyi ajándék a társasjátéknál? Ami azt illeti, van: a kézműves társas.

A Marbushka manufaktúra egyedi tervezésű táblajátékai egészen elbűvölőek Forrás: http://www.marbushka.com/hu/

Mert képzeljük csak el, hogy a játék nyújtotta örömök ez esetben még különleges hangulattal és művészi kidolgozottsággal is párosulnak. Mintha csak a saját bejáratú kis rajzfilmünkbe csöppennénk minden egyes parti alkalmával. A kézművesség márpedig a játékkészítésben is egyre menőbb mostanság, akárcsak a sörök vagy az ékszerek terén. Így viszonylag könnyen rájuk bukkanhatunk a gombamód szaporodó vásárokon is.

A főleg gyerekeket megcélzó Marbushka manufaktúra például pont ilyen játékokat készít. Már az egyedi tervezésű kirakóikra, memory-jaikra és öltöztethető fababáikra is öröm ránézni, a táblajátékaik viszont egészen elbűvölőek. Az adventre ráadásul karácsonyi tematikájú társassal is előrukkoltak: a háromdimenziós táblán egy trehány angyalkának segíthetünk megkeresni az elveszett ajándékait.

Róth Anikó munkáin London, Párizs vagy Itália híres terei mellett például az Astoria is visszaköszön Forrás: http://www.designbyrothaniko.com

A rajzolt mesevilág azonban nemcsak a játékokhoz passzol kiválóan, hanem a használati tárgyakhoz is. Ezt bizonyítják legalábbis Róth Anikó munkái, aki a gyerekkönyvek mellett noteszokat, naplókat, táskákat, kitűzőket, sőt, telefontokokat is szívesen eláraszt bohém kis figuráival. Az Amelie csodálatos élete ad itt randevút a Római vakációnak, ám az egzotikus fűszereken gyakran átütnek a hazai ízek is. A Nagykörút vagy az Astoria például ugyanúgy megkapja bájos képmását az illusztrált tárgyakon, mint London, Párizs vagy Itália híres terei.

Természetesen trendi

Ha mégsem bohókás cukiságokban utaznánk, akkor szétnézhetünk a minimál artos vonalon is. A különleges ékszereken például mindig érdemes rajta tartani a szemünket. Aki járt már valaha a WAMP-on vagy az Iparművészeti Múzeum negyedévente megrendezett vásárán, az pontosan tudja, miről beszélek.

A hazai tervezők kreativitása ezen a téren egyszerűen kimeríthetetlen. A pergamentől kezdve, a porcelánon vagy a szöveten keresztül a kavicsokig, bármilyen anyag pillanatok alatt dísszé válik a kezük alatt. A túladagolástól pedig egy pillanatra sem kell tartanunk, hisz azt bármelyik nőismerősünk megmondhatja: olyan, hogy „túl sok ékszer a dobozban” nem létezik.

Ennyire vagány a nyers betonból öntött képkeret Forrás: http://player.hu/

Olykor akár egy-egy hétköznapi tárgy is észbontóan trendi ajándéknak bizonyulhat, főleg ha a tervezők szokatlan alapanyagokkal bolondítják meg.. Nem is gondolnánk például, mennyire vagányul néz ki a kőből faragott borhűtő edény vagy a nyers betonból öntött képkeret.

Így kotyog az éjjeli lámpa Forrás: Yaga Yaga Design Shop

És akkor a fából készült karórákról és napszemüvegekről még nem is beszéltünk, ahol az organikus anyag végérvényesen összefonódik a letisztult, modern dizájnnal. Az ilyesmi persze nem mindig olcsó mulatság, de garantáltan emlékezetes ajándék válhat belőle. Ráadásul még a fogyasztói bűntudatnak sem kell behódolnunk, hiszen nem károsítjuk a környezetet. A WeWood csapata például minden egyes eladott termék után ültet egy fát, hogy kárpótolja Földanyácskát a veszteségért.

Az úgynevezett ökodizájn amúgy szerencsére hazánkban is egyre menőbb. Olykor használt farmerek és régi pólók születnek újjá divatos ruhakollekcióként, máskor pedig kidobott konyhai eszközökből épülnek egyedi hangulatú olvasólámpák a dizájnerek keze alatt.

Ezekkel tehát nemcsak ötletes és trendi ajándékot vásárlunk, hanem komplett szellemiséget is, ami kivételesen nem a jövő kárára akarja kényelmesebbé tenni a jelenünket.

Fantázia mindenekfelett

De mégis hogyan válik menő dizájntermék egy ósdi sajtreszelőből és egy leselejtezett sütőformából? És miként lesz trendi viselet mások levetett gönceiből? A válasz az emberi képzelőerő határtalanságában rejlik, melyben évről-évre jó példával járnak elöl formatervezőink is. Éppen ezért támaszkodhatunk rájuk karácsony tájékán is.

A YagaYaga Design Shop huncutságai Forrás: Yaga Yaga Design Shop

Vegyünk egy klasszikus példát. A bögre önmagában kifejezetten elcsépelt ajándéknak számít. Na de egész más a helyzet, ha olyan bögréről beszélünk, ami hő hatására megváltoztatja mintáját. Képzeld csak el, hogy a reggeli teádat kortyolgatod, és egyszer csak életre kelnek az ábrák. A madarak feltűnnek az ágakon, a gombák megnőnek, a házikó ablakai pedig szélesre tárulnak. Ki ne szeretné ilyen privát kis bögre-animációval indítani a december 25-dikét?

Aztán ott vannak az egyszerűbb dizájn-poénokra épülő konyhai kiegészítők is, mint a gyűrt porcelánpoharak, vagy a kerámiából készült sörös doboz, ami vázaként is megállja a helyét.

Sőt, akár még egy a legcikibb ajándékok örökranglistáján előkelő helyen szereplő kulcstartó is lehet menő! Na jó, valójában egy több kilós, kőből faragott kulcstrezorról van szó, ami a logikafejlesztő babajátékok mintájára teszteli a felnőtteket. Illetve olykor inkább szondáztatja őket, hisz egy nagyobb buliból hazaérkezve garantáltan felér egy kemény Jenga-partival a lakáskulcs elhelyezése:

A fali kulcstartók piacán még mindig lehet újat mutatni Forrás: http://ivanka.hu/

Ha tehát unjuk már az elcsépelt ajándékokat, de nincs világrengető ötletünk, akkor nyugodtan tegyünk egy próbát a kézműves- és dizájntermékekkel. A skála kellően széles: a bájos kis kitűzőtől egészen az egyedi tervezésű karóráig terjed, ami azért már egy fokkal komolyabb beruházás. Ezek között mindenki megtalálhatja a kedvére valót.