Egyedi asztaldíszek karácsonyra, amelyeket bárki el tud készíteni

Food and decorations on Christmas table BERRY BREAD CAKE CANDLE CANDLELIGHT COMMEMORATION CHAMPAGNE GLASS CHRISTMAS PRESENT DARK DECORATION DESSERT DINING TABLE DINNER PARTY FESTIVE FOOD DRINK FRUIT GLOWING HIGH ANGLE VIEW HOLIDAY ILLUMINATION INDOORS NEW
Food and decorations on candlelight Christmas table.
Vágólapra másolva!
A karácsonyi, terített asztalra a szép abrosz mellett asztaldísz is dukál. Nem feltétlenül kell azonban térdig járnunk a lábunkat, hogy drága pénzért vegyünk valamit a boltban. Némi kreativitással, kézügyességgel szép, egyedi asztaldíszeket készíthetünk mi magunk is. Mutatunk pár egyszerű ötletet!
Vágólapra másolva!

Az asztaldísz egyik ékessége a gyertya. Nagyon hangulatos, ha az éles fényű izzók helyett gyertyák sokasága adja az ünnepi világítást. Egy tálba állítsunk bele több henger alakú, vastagabb gyertyát. Ezekre kössünk szép szalagot, fahéjrudat. A gyertyák köré szórjunk csipkebogyót, mogyorót, diót, de akár többféle termést is keverhetünk.

Forrás: leemage/©Godong/Leemage/Philippe Lissac / Godong

Elsőre lehet, hogy nem is gondolnánk, de egészen különleges hatása van, ha egy pohárba beleszórunk szegeket, majd ebbe állítjuk bele a gyertyát. A fényben a szegek ezüstösen csillognak, mintha csak ezüst tűlevelek lennének. (Kisgyermekes családok számára nem ajánljuk!)

A poharat is felhasználhatjuk a megszokottól eltérő módon. Gyűjtsünk pár magyal ágat, és vágjuk őket rövidre, vagyis egy kis ágon csak 3-4 levél legyen. Vegyünk elő karcsú, talpas poharakat, és borítsuk le egyenként a magyalágakat. Végül a pohár felfelé meredő talpára helyezzünk egy-egy színes teamécsest.

Apró poharakba is helyezhetünk egy-egy teamécsest. A poharakat helyezzük el egy elegáns tálcán, díszítésként pedig helyezzünk köréjük gyöngyfüzéreket.

A klasszikus dekoráció fenyőággal készül. Vágjuk a kívánt formára az ágakat és tűzzük össze. A legszebb, ha természetes anyagokat használunk, fenyőtobozt, egész fahéjat, diót, szárított narancsot például. A díszeket ragasztópisztollyal rögzítsük. Az ágakat akár műhó spray-vel is befújhatjuk. Fenyőágak helyett használhatunk alapnak szalmakoszorút is, amelyre egy-egy kisebb fenyőgallyat, terméseket, gyertyákat erősíthetünk.

Ha kétbalkezesnek tartjuk magunkat, vagy azt gondoljuk, öt percünk sem lesz asztaldíszt készíteni, helyezzünk pár szép tobozt egy tálba. Ha műhó spray-vel, vagy arany, ezüst sprayvel befújjuk, mutatós díszeket kapunk.

Keressünk a kertben, parkban egy szép, elágazó ágat. Fújjuk le ezüst vagy fehér szórófestékkel, és egy vázában helyezzük az asztal közepére. Aggassunk rá pár gömböt. Nagyobb ágat a csillárról is az asztal fölé lógathatunk, különleges hangulatot kölcsönös az ünnepi vacsorának.

Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image/Science Photo Library

Ha inkább a sütésben jeleskedünk, készítsünk ehető asztaldíszt! A mézeskalács nem csupán finom, látványos dekorációként is funkcionálhat. Vásárolhatunk a boltban klasszikus karácsonyi dekorációnak számító, botszerű, kampós, piros-fehér csíkos nyalókát. Egy nagyobb üvegpohár szélére aggassuk őket. A pohárba pedig tölthetünk mogyorót, apró cukorkát, teakekszet. Így nem csupán szép dekorációhoz jutunk, de az ünnepi fogások utáni beszélgetéshez máris kéznél van a desszert is.

Adjunk még pár ötletet? Mit szólna, ha a csipkepapírt, tortaalátétet használnánk fel? Vágjunk különböző nagyságú köröket a papírból. A közepénél fogva, a legnagyobbtól a legkisebbig haladva szúrjuk fel őket hurkapálcára. Oldalról kicsit hajtogassuk be, hogy kis csúcsok keletkezzenek, fenyőágakat mintázva. A hurkapálca végét szúrjuk fehér, piros vagy zöld, esetleg barna gyurmagolyóba, hogy megálljon. Máris kész az egyedi, mini karácsonyfa az asztalra!