Ezekkel a játékokkal nem lőhetünk mellé

család gyerek játék
Man playing with his son in a living room
Vágólapra másolva!
Mennyből az angyal, bejgliillat, ragyogó gyerekszemek – a karácsony díszletei generációk óta változatlanok, pöttyös labda és gombszemű mackó helyett viszont mágneses gyurmára és Scotland Yard társasra pörög az Y generáció. Játékválasztós sorozatunk első fejezetében az idei év slágertermékeit gyűjtöttük össze.
Vágólapra másolva!

Talán a lottó ötös nyerőszámait lehet olyan nehéz kiválasztani, mint évről évre azt a társast/legót/beszélő plüss-szörnyeteget, amely garantáltan mosolyt varázsol telhetetlen kiskorúink arcára. Akik a jó nevelésnek köszönhetően persze roppant kreatívak, hétről hétre, de még inkább napról napra bombáznak bennünket azzal, mit is szeretnének legjobban látni a fa alatt, mi az, ami véletlenül sem hiányozhat a karácsonyi ajándéklistáról.

Az utódok támadásai közben az áruházak játékosztályai és az online üzletek sem könnyítik meg dolgunkat, hiszen a szédítő kínálatban csak a pénztárcánk és a józan eszünk diktálta korlátok jelentenek biztos pontot. Kiborulás előtt vegyen egy mély lélegzetet, és olvassa el cikkünket az idei slágertermékekről. A fontosabb webáruházak kínálatából, a nagyobb beszállítók véleményét megkérdezve válogattunk, ha ezeket közül választ, nem nyúlhat mellé.

Forrás: Photononstop/Eric Audras

A cukiság kategória győztesei

Ha a háziállatot leszavaztuk, „a gyerek” mégis szeretgetni való tulajdonra vágyik, nagy öröm, kis felelősség alapon válasszunk valami cukiságot. Mindenképpen interaktívat, hiszen az ide-oda szaladgáló, hol vicces hangot adó, hol pedig álomba szenderedő ZhuZhu állatkák után itt az új generáció, amely a „hagyományos plüssök” bamba nézése és titokzatos csendbe burkolózása helyett megpróbál kapcsolatba lépni csemetéinkkel. (Figyelem, tartalék elem mindig legyen otthon!)

A felnőttként is elfogadható formájú plüssdelfin például bébiként szomjazza a törődést. Ha éhes, kinyitja a száját és halat kér, nyitja-csukja a szemét, azt is jelzi, ha elégedett. Ha kanárit és rigót sem kívánunk a lakásba, szólóban és kórusban éneklő játék madarakat is vehetünk, kalitkában, esetleg simogatásra, etetésre, kényeztetésre vágyó medvebocsot, vele is biztosan jobban járunk, mint egy igazival. Négyéves tesztalanyunk kedvence a gyerekeket bújócskázni hívó nyuszi: csak idő kérdése, hogy Jojó megtalálja a kiskorúakat és a hozzájuk vezető varázsrépát. Egy picit nagyobbaknak való a gondolatolvasó Jinn, aki szinte mindig kitalálja, milyen állatra gondolt kis partnere.

Léteznek zajtalan játékok is

Ha hasonló kategóriában gondolkodunk, viszont a lakás zajszintjét beszélő játékok nélkül is elég magasnak találjuk, az állatok formáját magukra öltő plüssgombócokat nekünk találták ki, óvodás korú tesztalanyainknál teljes volt a siker, egészen egyszerűen mindet szerették volna. A múló öröm mellett a játékok mellett szól, hogy a kiskorú kiélheti gondoskodni vágyását, felelősségtudata erősödik, miközben mi, szülők sem veszünk újabb gondot a nyakunkba. Az interaktív cukiságok kisbaba formájában is elérhetők. Ha kistesó vagy unokatesó érkezik/érkezett a családba, saját anyukát kívánó, bájos újszülöttek remek ajándékok kisiskolásoknak is.

Forrás: PhotoAlto/Marion Barat

Kis tudósoknak

A Geomag a Legóhoz és a MegaBlockshoz hasonlóan időtlen és kortalan, ovis kortól jó szórakozás, amit néhanapján apuka is lenyúlhat egy kis alkotásra. Ebből is itt a legújabb generáció, a jól megszokott golyók, rudak, panelek mellett olyan extra darabokkal, melyek segítségével forgó, mechanikus szerkezeteket alkothatnak a jövő mérnökei. (A nagyobb, mérnöknek készülő tesztalanyunknál ez volt a tuti befutó.) Kísérletező kedvűek a gumilabdaként pattogó, mágnesességre reagáló gyurmát is imádni fogják, szettben, mágnessel együtt kapható.

Mindent lehet

Kamaszkorba lépő lányokkal viharos az élet, a szelídebbekkel is biztosan fogunk vitázni az öltözködésről. A divattervező készletekben viszont kiélhetik magukat, aztán csak egy ügyes kezű nagyi kell, aki megvalósítja a megálmodott ruhakölteményeket. Ha kis hercegnőnk a fenekén lévő tojáshéj ellenére ékszerre vágyik, lepjük meg ékszerkészítő szettel. Egyik-másik működése nagyon vagány, az összeválogatott gyöngyöket például elég vízzel lespriccelni, és máris összetapadnak. A kreatívkodni vágyóknak szóló kínálat egyébként különösen gazdag, ha például saját filctollat akar készíteni a gyerkőc, annak sincs akadálya.

És ezt minek?

Szülőként néhány dologgal tényleg nehéz azonosulni, hiszen a számunkra semmire sem jó, értéktelen vacak a gyerkőc szemében igazi kincs, nem beszélve arról (és most következzen az érv a vásárlás mellett), hogy bizonyos rondaságok a cserebere révén az óvodai/iskolai interperszonális kapcsolatok lényeges elemei. „Kis pénz, nagy öröm” alapon nyugodtan adjuk be a derekunkat, ha szemünk fénye a kukabúvárok után kosárlakókat és egyéb miniatűr valamiket emleget.

Forrás: Photononstop/Santa Clara

Mission impossible?

Amikor megunjuk, hogy a tinik fél napokat a szórakozatóelektronika bűvkörében töltenek, általában áthívjuk a barátokat, de változás csak annyi, hogy több kaja fogy, és ketten (hárman) ülnek a képernyő előtt. Az ügyesen megválasztott játékok segíthetnek, hogy ne legyen lehetetlen küldetés kirángatni kamaszainkat a virtuális világból.

A Carcassone társasjátékcsalád legújabb, teljes értékű tagja igazi szigetlakós-kereskedős játék nagy stratégáknak, csak ajánlani tudjuk, éppen úgy, mint az idei szezon egyik főnyereményét, a Catan juniort. A krimirajongó tiniknél tuti tipp a Scotland Yard-os társasjáték, Mister X-et biztosan nem lesz könnyű bekeríteni. A Villámválasz társasjáték van olyan trükkös, hogy garantáltan visszarántja a fiatalokat a valóságba, eszeveszett gombnyomkodásra és egymás túlkiabálására motiválva őket. A televíziós kvízjátékok rajongóinak jó hír, hogy elkészült a Maradj talpon társasjáték verziója, a srácok a nagyit is kihívhatják egy menetre.

A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.