Ahol a Mikulás lakik - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A gyerekek már bizonyára fényesítik csizmáikat, hogy a hétvégén belekerüljenek a várva-várt - és remélhetőleg meg is érdemelt - ajándékok. Bár a hollandok azt hiszik, a Mikulás Spanyolországból érkezik hajóval, mi tudjuk, hol is lakik "valójában", ezt mutatjuk meg műholdképen.
Vágólapra másolva!

Lappföldön, az Északi-sarkkörön fekszik Rovaniemi (északi szélesség 66° 33' 39''), ahol a finnek Mikulása, vagy ahogy ők nevezik, Joloupukki lakik.

Más-más népek különböző helyre teszik lakhelyét, a hollandok szerint például Spanyolországból érkezik hajóval, de mi most a leghíresebbet mutatjuk be.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése megközelítőleg 600x500 km

December elején az alacsonyan járó Nap okozta fényviszonyok miatt nehéz lenne a fentihez hasonló minőségű műholdképet előállítani. A sarkkörön egy évben egy napra nem kel fel a Nap, tőle északra haladva pedig a sötét nappalok száma egyre nő, egészen az Északi-sarkig, ahol fél évig sötét van. Ezen kívül ősszel és télen általában felhővel borított a terület, így szinte csak a fehér fellegeket látnánk.

Lappföld egyébként az ábrázoltnál jóval nagyobb terület, Norvégia, Svédország, Finnország északi részén és az Oroszországhoz tartozó Kola-félszigeten terül el. A lappok már csak a népesség 5 százalékát alkotják, kis részük még ma is rénszarvastenyésztéssel foglalkozik.

A műholdkép hamisszínes eljárással készült, de így is szembetűnő a végtelen fenyvesek okozta zöld szín, ami a tajga egyik fő jellegzetessége. Ezen kívül feltűnnek még a szabálytalan alakú fekete foltok, a jégkorszakban itt felgyülemlett és lassan mozgó vastag jégtakaró által kivájt tavak.

A felvétel a geology.com adatbázisából származik.

Kovács Gábor (ELTE)