Vágólapra másolva!
Egyértelműen melegszik a földfelszín, a levegő és az óceán a mérföldkőnek számító ENSZ-klímajelentés szerint, a változásoknak pedig 95%-ban az emberi tevékenység az oka.
Vágólapra másolva!

Péntek hajnalig dolgoztak Stockholmban az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületében (IPCC) részt vevő klímakutatók és kormányzati szakértők azon a jelentésen, amely öt év után ismét összefoglalja, hogy mit tudunk a felmelegedés hátterében álló fizikai folyamatokról. A jelentést véglegesítő szakmai konferencia nagy részében arról volt szó, miként lehet a legjobban érzékeltetni, hogy világunkat több és hevesebb hőhullám, gyakoribb árvizek és a magasabb tengerszintek fogják jellemezni a 21. század végén – tudósít a Reuters.

Gyárkémények Kínában Forrás: AFP/CHINA OUT

A dokumentum legfontosabb megállapítása, hogy az 1950-es évek óta mért felmelegedésnek legalább 95 százalékos bizonyossággal az emberi tevékenykedés az oka. A melegedést jól jellemzi, hogy az utóbbi három évtized átlagban rendre melegebb volt, mint bármelyik másik évtized 1850 óta – mondta Thomas Stocker, az IPCC első, a klímaváltozás fizikájával foglalkozó munkacsoportjának tudományos vezetője.

Most vannak a legmelegebb évtizedek

A melegedés leginkább Szibériában, Közép-Ázsiában és az Amazonas medencéjében érezhető, ahol 1,75-2,5 Celsius-fokkal nagyobb az átlaghőmérséklet, mint az ipari forradalom előtt.

Tény, hogy a felmelegedés üteme a kétezres években lassult a nyolcvanas-kilencvenes évekhez képest. Ennek alapján viszont tévedés arra következtetni, hogy a klímaváltozás mégsem akkora probléma, mint korábban gondoltuk. A kétezres évek minden idők legmelegebb évtizede volt a 19. század közepe, a tudományos igényű meteorológiai adatgyűjtés kezdete óta – mondta a jelentést bemutató sajtótájékoztatón Michel Jarraud, a Meteorológiai Világszövetség (WMO) elnöke.

A jelentésnek az a legnagyobb újdonsága, hogy a légkör egy kissé kevésbé érzékenyen reagál az üvegházhatású gázok, hangsúlyosan a szén-dioxid és a metán felhalmozódására. A felmelegedés ütemének lassulása viszont csak átmeneti jellegű. A tíz-tizenöt éves időszakot figyelembe vevő elemzések eredménye attól függ, hogy melyik évet választjuk kiindulópontnak, és általában nem jellemzik megfelelően a hosszú távú trendeket – áll a jelentésben.

Az óceánok melegedtek a legjobban

A 21. század végére a Föld átlaghőmérséklete minimum 0,3 Celsius-fokkal, maximum 4,8 Celsius-fokkal lesz magasabb, mint amennyi az 1780-as években, az ipari forradalom kezdetén volt az IPCC összegezte kutatási eredmények szerint. A század végére a felmelegedés valószínűleg meghaladja az 1,5 Celsius-fokot.

Az eddigi felmelegedés legfontosabb következménye, hogy leginkább az óceánok átlaghőmérséklete emelkedett az utóbbi évtizedekben. A számítások szerint az üvegházhatásból származó plusz energia 90 százalékát a világóceán nyelte el 1971 és 2010 között. Ez nem az jelenti, hogy a tengerek megmentenek minket a klímaváltozástól, hanem azt, hogy sokkal rosszabb helyzetben lennénk, ha nem borítaná víz a Föld 71 százalékát – hangsúlyozta Thomas Stocker. Az óceánok hőelnyelése viszont ahhoz vezet, hogy a továbbiakban valószínűleg gyorsulva emelkedik a tengerszint – derül ki a jelentésből.

Az IPCC további három jelentést véglegesít a következő hónapokban. A második dokumentum a klímaváltozás következményeiről, a harmadik a lehetséges megoldásokról szól, a negyedik pedig egy összefoglaló kötet lesz.