Félő, hogy 2014 is rekordmeleg év lesz

globális felmelegedés, eltérés az átlagtól, 2014 június, JPG
Az NOAA rózsaszín és piros színnel jelzi, ahol a 2014 január-júniusi átlaghőmérséklet magasabb volt az átlaghoz képest (szürke: nincs adat)
Vágólapra másolva!
Április és május után júniusban is megdőlt a globális melegrekord. Az elmúlt két hónapban a melegedő tengerek miatt nőtt leginkább az átlaghőmérséklet a Földön.
Vágólapra másolva!

A mérések szerint a Föld átlaghőmérséklete júniusban 16,22 Celsius-fok volt – közölte az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA). Ez 0,72 fokkal melegebb, mint a 20. századi átlag, és 0,03 fokkal több, mint az eddigi, 2010-es rekord. A globális átlaghőmérséklet kiszámításakor a szárazföld és a világóceán felszínét is figyelembe vették.

A 3 századfokos eltérés nem tűnik soknak, a hőmérsékleti rekordok terén ez akkora különbség, mintha egy lóversenyen a befutó több testhosszal megelőzné a többi versenyzőt – kommentálta az eredményeket Derek Arndt, a NOAA klímafigyelésért felelős vezetője.

Mind a májusi, mind a júniusi melegrekord elsősorban a meleg óceánoknak, főleg a Csendes- és Indiai-óceánnak tudható be. Júniusban a tengerfelszínen átlagosan 17,04 fokot mértek. Ez az adat azért érdekes, mert a 20. századi átlag 16,4 fok, és ekkora eltérést az átlagtól még sosem mértek a klímakutatók.

Az NOAA rózsaszín és piros színnel jelzi, ahol a 2014 júniusi átlaghőmérséklet magasabb volt az átlaghoz képest (szürke: nincs adat) Forrás: NOAA

Grönland is melegszik

Júniusban az Antarktisz kivételével minden kontinensen rekordhőmérsékleteket regisztráltak. Különösen meleg idő volt Új-Zélandon (1909 óta nem volt ilyen meleg június), Dél-Amerika északi részén, Közép- és Kelet-Afrikában, valamint Dél- és Délkelet-Ázsiában.

Fontos, hogy Grönland délnyugati részén is meleg volt: a Dán Meteorológiai Intézet, a DMI adatai szerint Kangerlussuaq állomáson 23,2 fokkal a második legmagasabb júniusi hőmérsékletet mérték (a korábbi rekord 23,1 fok volt 1988 és 2002 júniusában). Izlandon is melegebb volt az átlagnál: Reykjavikban 1871 óta ez volt a legmelegebb júniusi hónap.

Eközben az Egyesült Államokban csak a 33. legmelegebb júniust regisztrálták, és szintén viszonylag alacsony volt a hőmérséklet Oroszország keleti részén, valamint Közép- és Északkelet-Európa egyes részein.

A melegrekordok mind az utóbbi évtizedekben álltak be

A globális felmelegedést jól mutatja, hogy mind a tizenkét jelenleg érvényes havi melegrekord 1997 után állt be, miközben mind a tizenkét havi hidegrekordot 1917 előtt regisztrálták.

A valaha mért tíz legmelegebb június közül kilenc a 21. századra esik, és e kilenc között van az elmúlt öt év összes júniusa. Emellett az átlaghőmérséklet is árulkodó: a mostani június megszakítás nélkül a 38. június, illetve általában a 352. hónap, amelynek hőmérséklete magasabb, mint a 20. századi átlag.

Az idén valószínűsíthető El Ninóval az egész idei év is igen melegnek ígérkezik – vélekedett Jonathan Overpeck, az Arizonai Egyetem klímakutatója. 2014 első hat hónap átlaghőmérséklete a harmadik legmagasabb 1880 óta, csak 2010 és 1998 első féléve volt ennél melegebb, derül ki a NOAA adataiból. A globális átlaghőmérsékletre 1880-ig visszanyúlóan rendelkezünk adatokkal.

Az NOAA rózsaszín és piros színnel jelzi, ahol a 2014 január-júniusi átlaghőmérséklet magasabb volt az átlaghoz képest (szürke: nincs adat) Forrás: NOAA