Hármas Nap kelt fel Cseljabinszk fölött

Cseljabinszk, melléknap, halojelenség
Vágólapra másolva!
Egy helyett három Nap kelt föl ma reggel az oroszországi Cseljabinszkban. Pánik nem tört ki.
Vágólapra másolva!

Káprázatos napfelkeltére ébredtek kedden a cseljabinszkiak. Az amatőr felvételek szerint halojelenség fordult elő az Urál-hegység délkeleti lejtőin épült városban. Cseljabinszkban úgy tűnt, mintha három Nap kelt volna fel.

A légköri fényjelenség lényege, hogy fényes foltok tűnnek fel az égen a napkorong két oldalán. A foltok lehetnek fehérek vagy színesek is. A jelenség olyankor következik be, amikor a légkör magasabb rétegeiben jégkristályok formájában csapódik ki a nedvesség.

Melléknap-jelenség Cseljabinszk fölött Forrás: Cseljabinszk Vkontakte oldala

Nagy hideg kell hozzá

A melléknap kialakulásához az szükséges, hogy prizmaként megtörjék a napfényt az öt-tizenkét kilométer magasságban kialakuló fátyolfelhők jégkristályai. Ha nagyon hideg az idő, a jelenség alacsonyan lebegő jégkristályok révén is kialakulhat, ezeket gyémántpornak nevezik.

Valószínűleg Cseljabinszkban is ez fordulhatott elő, mert az Urál délkeleti részén február közepén napközben is mínusz 20-25 Celsius-fok szokott lenni a hőmérséklet. Ennek ellenére a halojelenség itt sem túl gyakori, egy-egy tél folyamán legfeljebb három-négy alkalommal fordul elő.

Melléknap-jelenség Cseljabinszk fölött Forrás: Cseljabinszk Vkontakte oldala