Végveszélyben az arktiszi emlősök

Borjú fóka Schleswig-Holstein Gesundheit Geröllstrand Blut Helgoland Tiere Seehunde krank Phoca vitulina Küsten Deutschland Düne animals ill coasts dune scraping rasping BLOOD MEDICINE AN
sick Harbour Seal on island Helgoland, Phoca vitulina
Vágólapra másolva!
Az Északi-sarkvidék tengeri emlőseinek különösen bizonytalanná vált a sorsa. A tengeri jég olvadása és az átlaghőmérséklet jelentős emelkedése miatt az amúgy is törékeny északi ökoszisztémák komoly veszélybe kerültek.
Vágólapra másolva!

Hetvennyolc populáció veszélyeztetett

Az Arktisz emlőseinek bizonytalanná vált helyzetéről számolt be az a Conservation Biology folyóiratban publikált tanulmány, amely egy nemzetközi kutatócsoport felmérését összegzi. A cikket Kristin Laidre a University of Washington szaktudósa jegyzi vezető szerzőként. A felmérés elkészítésekor az Északi-sarkvidék minden cirkumpoláris ( sarkköri, jellemzően sarkvidéki) emlősfaját és azok alpopulációit vizsgálták, köztük olyan tengeri nagyemlősöket, mint a fókákat, bálnákat és jegesmedvéket. A szerzők azt is felvázolják, hogy a jelenlegi, kritikussá vált helyzetben hogyan őrizhetjük meg az Arktisz emlősfaunáját a 21. század utáni időkre.

A Jeges-tenger egyes régióiban egyre tovább tart a jégolvadással együttjáró nyári időszak Forrás: Wikimédia

"Ezek a fajok nem csak az éghajlatváltozás ikonjai, hanem az ökoszisztéma egészségének mutatói is egyben” - mondta Kristin Laidre, a tanulmány vezető szerzője, aki a University of Washington Applied Physics Laboratory tudósa. Az éghajlatváltozás miatt a tengeri emlősök 78 populációja szerepel a tanulmányban: köztük a beluga, a narvál és a grönlandi bálnák; a gyűrűs, a szakállas, a szalagos, a grönlandi, a hólyagos és a borjúfókák; valamint a rozmárok és a jegesmedvék.

A borjúfókák szintén veszélyeztetettek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hinrich Bäsemann

Húsz hét északi nyár

A tanulmány ismerteti a populációk méretét az egyes csoportoknál, a több milliós gyűrűs fóka állománytól kezdve a kevesebb, mint száz példányból álló észak-kanadai belugákig vagy fehér delfinekig, az ungavai-öbölből. "A pontos tudományos adatok segítségével – amelyek jelenleg számos fajnál még hiányoznak – kulcsfontosságú, körültekintő, továbbá hatékony természetvédelmi döntéseket és kompromisszumokat tudunk megvalósítani a 21. században" – nyilatkozta Laidre.

A belugák egyedszáma drasztikusan lecsökkent Forrás: AFP/Scott Olson

A nyilvánosan elérhető tanulmány a Jeges-tengert 12 régióra osztotta, majd az 1979-2013 közötti tavaszi olvadásokat és az őszi fagyásokat vizsgálta a NASA műholdas felvételei segítségével. A vizsgálat megállapította, hogy a tengeri jégtakaró fokozatosan csökkent a kérdéses időszakban. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a nyári „jégidő” a legtöbb régióban öt-tíz héttel hosszabbodott meg. A nyári időszak így húsz hétre, mintegy öt hónapra nőtt az oroszországi Barents-tengernél.

A jegesmedvéket érinti leginkább

A változások miatt leginkább a jegesmedvék (Ursus maritimus) veszélyeztetettek.

A globális felmelegedés és a jégolvadás legjobban a jegesmedvéket veszélyezteti Forrás: AFP/Alexander Utkin

"Ezek az állatok igénylik a tengeri jeget” - mondta Laidre. "Jégre van szükségük, hogy táplálékot találjanak, szaporodjanak és felneveljék fiatal egyedeiket. Ez az ő platformjuk. Teljesen világos, hogy e fajok fogják legnehezebben elviselni a változó hatásokat.” A bálnáknak akár még előnyös is lehet ez a helyzet, mivel a nyílt víz növelné a táplálkozóhelyek színterét és az „élelmiszer ellátásukat”.

Ha holnaptól leállna a szén-dioxid kibocsátás, az üvegházhatású gáz rendkívül lassú természetes kiürülési folyamata miatt, még hosszú évekig folytatódna a globális felmelegedés Forrás: Origo

Bár a jelentés elsődleges célja, hogy felhívják a figyelmet az arktiszi emlősök helyzetére és jövőjére, a szerzők azt remélik, hogy megállapításaikkal provokálni tudják a szélesebb nyilvánosságot is. "Bevezethetünk az arktiszi emlősöket védő intézkedéseket vagy jogszabályokat, de ez kevés, ha nem foglalkozunk igazán a klímaváltozással és e fajok élőhelyeinek elvesztésével” – nyilatkozta Laidre. "A legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy a szabályozzuk az üvegházhatású gázok kibocsátását"- fűzte hozzá a szakember.