Háború, amiben vesztésre állunk?

parlagfű
A parlagfű Észak-Amerikából származó inváziós faj
Vágólapra másolva!
Akár milliós nagyságrendű lehet a büntetés, ha nem irtják ki rendesen. Sokan mégsem teszik, és 2 millióan szenvednek tőle.
Vágólapra másolva!

„A parlagfűvel szemben nem lehet csak kaszálással és vegyszerekkel nyerni” – állítja Kökény Attila biogazdálkodó. Mi van a parlagfű-félelem mögött, és miért állunk vesztésre az ellene folytatott harcban?

Népbetegséget okoz a szívós gyomnövény

A lakosság közel 20%-a szenved parlagfű-allergiától. Ez a kétmillió ember már azzal is sokat tehetne a saját egészségéért,

ha fejenként kihúzna 10 m² fiatal gyomnövényt még a szezon előtt,

így eltűnne a parlagfű jelentős része.

Parlagfüvet vág egy közmunkás Nagyszénás belterületén Forrás: MTI/Rosta Tibor

A 2008. évi XLVI. törvény előírása szerint ugyanis minden év június 30-ig kötelesek vagyunk az ingatlanunkon megakadályozni a parlagfű virágzását, és ezt a folyamatot fenn kell tartani. Hiába az ijesztő, 15 ezer forinttól 5 millió forintig kiszabható bírság, a parlagfű irtását rendkívül megnehezíti, hogy az egyéves gyomnövény kiemelten szívós és szapora.

Nem maga a növény, hanem a parlagfű pollenje allergizál

Bár a kifejlett, bimbózás előtti növény könnyen kihúzható gyökerestől, azonban a júliusi „vegzálás” teljesen felesleges:

maga a növény nem allergizál,

és a bimbózás előtti kaszálás csak megsokszorozza a fertőzést.

A parlagfű végleges kiirtása nem egyszerű feladat Forrás: MTI/Rosta Tibor

Kökény Attila biogazdálkodót a kezdődő parlagfűvirágzás kapcsán kérdeztük a már hazánkban is milliókat érintő problémáról, amelyről úgy tűnik, jóval kevesebbet tudunk, mint kellene.

Több megoldás is adott a szakember szerint

„Sok telektulajdonos előtt még mindig ismeretlen a parlagfű genetikai programja. Nem tudják, hogy ahányszor lekaszálják a kifejlett növényt maghozás előtt, annyiszor fog visszanőni, ráadásul még több virágzó, talajközeli hajtással! Ezzel nemcsak feleslegesen áldoznak pénzt, időt, energiát az irtásra, de saját helyzetüket is alaposan megnehezítve, szinte teret adnak az invazív növény elszaporodásának” – figyelmeztetett a szakember.

A parlagfűtérképeken lehet nyomon követni a fertőzött területek változásait Forrás: OKI/dr. Farkas Ildikó


Kökény Attila egyben hasznos tanácsokkal is szolgált: „nyáron már csak egyetlen módon lehet eltüntetni a parlagfüvet, ha a reproduktív fázisban, a maghozás kezdetén kaszálja le az ember, akkor már nem kezdi újra a vegetatív fázist.

Hatékonyan beavatkozni az áprilisi csírázástól a fiatalnövény-állapotig lehetne a fertőzött területeken,

de akkor még nem látványos a növény jelenléte. A mezőgazdaságban a megoldás része lehet a forgatás nélküli és talajtakarásos talajművelés is, amellyel nem kerülnének újabb gyommagok a felszínre.

Egy gazdálkodó tárcsázza fel parlagfűvel szennyezett területét Nagyhalász határában Forrás: MTI/Balázs Attila

A növény magjaival egyébként évtizedekre fel vannak töltve a valaha művelt mezőgazdasági területek, amint szántásos talajműveléssel nyúlnak a földhöz, parlagfűmagok milliói jutnak a felszínre minden hektáron. Miért pont ennek a növénynek kapcsán alakult ki a „para”?

Sóterápia a parlagfű-allergia ellen

Erre fent már megadtuk a választ.

Közel kétmillió allergiás napi szinten szenved a pollenektől a virágzási időszakban.

De mit tehetünk, ha már ekkora a parlagfűterhelés a levegőben? Ha még nem jelentkeztek a tünetek, akkor bizonyos gyógynövények, mint például az oshagyökér, a martilapu, az édesgyökér, az ökörfarkkóró segíthetnek.

A parlagfű rendkívül szívós és agresszívan terjeszkedő gyomnövény Forrás: DPA/AFP/Patrick Pleul

Hatékony megoldás még az egészségügyi száraz sóterápia is,

amely kezelés fontos, hogy kizárólag nagy tisztaságú, orvosi sót (99,99% NaCl) alkalmazzon, ilyen eljárással kezelnek pl. az Indiso sóterápiákon. Ez az egyszerű, ám hatékony módszer szabályosan kisöpri a polleneket a tüdő legapróbb hörgőcskéi közül is. Ha már köhögünk, tüsszögünk, akkor fordulhatunk gyógyszerekhez, de ezt tényleg csak azoknak ajánljuk, akik már alig látnak az allergiától.

Jelenleg mintegy kétmillió ember szenved Magyarországon a pollenallergiától Forrás: Dreamstime

Ilyenkor is jó a sóterápia, hatékonyan enyhítheti a tüneteket, de már sokkal intenzívebb kezelésre van szükség. Számos egyéb óvintézkedéssel azonban a terápia, vagy akár a gyógykészítmények enyhülést hozó hatása is tovább gyorsítható.

Hasznos és egyszerű tippek

Hét javaslat a parlagfű okozta allergén rohamok enyhítésére:

1. Tévhit, hogy csapadékosabb időpontokban jó szellőztetni, ugyanis a nyári viharok idején feltámadt szél és az eső felveri a légkört, így sokkal több virágpor kerül a levegőbe. Késő esti vagy kora reggeli órákban ajánlott inkább szellőztetni.
2. Mossunk hajat akár naponta, hogy minél jobban megszabadítsuk környezetünket a pollenektől!
3. Figyeljük a pollen-előrejelzéseket, és kerüljük a terhelt területeket!
4. A műszálas ruhák fokozhatják a verejtékképződést, ez elősegíti a pollenek megtapadását. Napközben célszerű pamutból készült ruhát hordani.
5. Nyári időszakban a kirándulások helyszínét is érdemes úgy megválasztani, hogy kevés pollenhatásnak legyen kitéve a szervezetünk, ilyen terepnek tekinthetők a hegyek és a tengerpart.
6. A lakás gyakori portalanításával is jelentősen csökkenthetők az allergiás tünetek.
7. Annak, aki sok időt tölt az autóban, érdemes beruháznia egy pollenszűrővel ellátott klímaberendezésre.

A gyógyszeres kezelésnél sokkal jobb a megelőzés Forrás: Dreamstime

Kis odafigyeléssel megelőzhetjük a kellemetlen tüneteket, ám a pollenallergiások számára különösen fontos, hogy minél többen megismerjük a parlagfűirtás helyes módszerét, így hatékonyan és végérvényesen felvehetjük a harcot a kellemetlen és makacs gyomnövénnyel.

(Forrás: Anderson Communications)