Repülésmentes francia slágerlista

Vágólapra másolva!
Számos francia rádióban sugárzott sláger is áldozatául esett az Egyesült Államokat szeptember 11-én ért gyilkos terrortámadásoknak. A rádiók törölték a számokat műsoraikból, ha a szöveg utalt a repülésre vagy akár általánosságban Amerikára.
Vágólapra másolva!

Jacques HigelinNem hallhatók például Jacques Dutronc "L'hotesse de l'air" (A légikisasszony) vagy Jacques Higelin "Tombé du Ciel" (Égből pottyant) című slágerei. A műsorvezetők azzal indokolták az öncenzúrát, hogy nem "akarják sokkolni" a publikumot.

Az "Oui FM" párizsi zenei adó minden olyan számot törölt zenei műsorairól, amelyek bármilyen vonatkozásban is "kétértelmű utalásnak tűnhetnek". Ezek közt van például az AC/DC "Safe in the USA" (Biztonságban az Egyesült Államokban) és a francia Noir Désir "Le grand incendie" (A nagy tűzvész) kezdetű száma.

Az RTL2 rádióállomás azokat a számokat nem játszotta, amelynek szövege bármilyen kapcsolatban áll a légi közlekedéssel vagy New Yorkkal. Nem hallható például a Charlélie Couture "Comme un avion sans ailes" (Mint egy szárnyak nélküli repülőgép) című dala, a Telephone együttes "New York avec toi" a (New York veled), és a Bruce Springsteen "Born in the USA" (Született az Egyesült Államokban) című száma.

Korábban:
Kegyeletsértőnek találták John Lennon Imagine-jét

Ajánlat:
"TF1" francia televízió állomás honlapja

[origo]