Nyomoznak az Oasis album kijutása ügyében

Vágólapra másolva!
Vajon ki hozta ki a stúdióból az új Oasis-albumot? Ez a kérdés foglalkoztatja a zeneipart már több mint egy hete, mióta a Heathen Chemistry, amit csak három hónap múlva akartak kiadni, feltűnt az interneten.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban az [origo] is beszámolt, az Oasis legújabb albuma már januárban összeállt, a megjelentetést azonban eleinte májusra, majd júliusra halasztották. Az együttes legalábbis így képzelte.

Azonban ahogy az egyre gyakrabban lenni szokott, a biztonsági intézkedések ellenére a lemez már jóval a tervezett idő előtt feltűnt a honlapokon és zenecserélő rendszerekben. A szerzői jogok ilyen durva megsértése akkora ijedelmet és felhördülést váltott ki a zeneipar üzemeltetőiben, hogy nemzetközi nyomozásba kezdtek.

Jollyon Benn nyomozó az NME brit zenei lapnak nyilatkozott. Véleménye szerint az anyag nem a szándékos károkozás, hanem egyszerűen csak a hecc kedvéért került fel a netre. Jelen esetben az együttes belső köreit - menedzsment, stúdiómérnökök, sőt, maguk a tagok- gyanúsítják, nem pedig az újságírókat, ahogy ez általában lenni szokott. A kalózkodást elkerülendő ugyanis ők egyelőre meg sem kapták az anyagot.

Benn szerint az eset már nem tekinthető különlegesnek. Mint mondta, a jelenlegi normák mellett és az internet ilyen arányú térhódításával gyakorlatilag lehetetlen bármit is akár a megjelenésig is elzárni a publikum elől.

"Hétfőn (április 8.), amikor megkezdtük a nyomozást, még csak a jéghegy csúcsa látszott. Bár már sejteni lehetett az eljövendőket, még csak tucatnyi helyen volt fent az anyag. Péntekre gyakorlatilag bárki megszerezhette, még a legtapasztalatlanabb felhasználók is" - így Benn.

A nyomozó véleménye szerint a forrás gyakorlatilag felderíthetetlen. Figyelembe véve azt, hogy már most találtak nyomott kalózlemezeket, és így a konzervatívabb utakat kedvelők is hozzájuthatnak az albumhoz, a kár jelentős lehet.

Eközben a Hindu Times, vagyis az első szám, ami hivatalosan is megjelent az albumról, csak április 15-én került a boltokba.

Korábban:
Noel Gallagher az internet ellen
Gallagher, hivatásos botrányhős


Gyarapítsa CD-gyűjteményét!
Az Oasis albumaival