B. B. King és Ligeti együtt kapnak Polár-díjat

Vágólapra másolva!
B. B. Kingnek, a legendás hangú és gitárú jazz-zenésznek és Ligeti György magyar származású zeneszerzőnek, a 2001: Űrodüsszeia emlékezetes zenéje megalkotójának ítélte oda a Svéd Királyi Zeneakadémia a hatalmas megtiszteltetést és persze nem kis bevételt jelentő 2004-es Polár-díjat. A díjat maga Gusztáv király adja át a jövő év május 24-én, Stockholmban, adta hírül a Billboard amerikai zenei magazin.
Vágólapra másolva!

A Polár Zenei Díjat 1989-ben alapította az ABBA azóta elhunyt menedzsere, Stig Anderson. A szövegíróként és kiadóként is tevékeny Anderson nem kis összeget bocsátott a zeneakadémia rendelkezésére - minden díjazottnak 1 millió svéd korona, azaz megközelítőleg 28 millió forint is üti a markát. A korábbi kitüntetettek között olyanokat találunk, mint Paul McCartney, Quincy Jones, Sir Elton John, Joni Mitchell, Ray Charles, Ravi Shankar, Stevie Wonder, Bob Dylan, vagy Isaac Stern.

Az akadémia indoklása szerint King "a blueszene népszerűsítésében elért sikereiért" kapja a díjat, mely "alapvető fontosságúnak bizonyult a modern könnyűzene kifejlődésében". Ligeti a "zene határainak szélesítésével" érdemelte ki az elismerést, melyet "nagyon is karakteres és egyedi stílusával ért el, mely nem csak kíváncsiságot és kísérletezőkedvet, de hatalmas fantáziát is sejtet".

A zongoraművészként híressé vált Ligeti György 1923. május 28-án született, a mai Románia területén lévő Dicsőszentmártonban. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult, ahol Veress Sándor és Farkas Sándor tanítványa volt. A második világháborúban zsidó származása miatt eleinte csak művészetében és szabadságában korlátozták, majd munkaszolgálatra is behívták. A kommunizmus első éveiben szintén rengeteg megaláztatást kellett elviselnie - a diktatúra elől menekülve 1956-ban elhagyta az országot. Bécsben telepedett le, 1967-ben elnyerte az osztrák állampolgárságot. Vendégprofesszorként tanított a stockholmi akadémián, majd kinevezett zeneszerzési professzor lett Hamburgban a zenei akadémián. 1975-ben Bach-díjat nyert Hamburg városától, munkásságát 1986-ban Grawemeyer-díjjal jutalmazták.

Ligeti György legismertebb alkotása a Requiem című darab egy változata lett, melyet a 2001: Űrodüsszeia című Stanley Kubrick-film főcímzenéjévé választottak. Elmondása szerint felfedezőkedve és kíváncsisága nem változott az évek során: "A valóság egyszerre borzalmas és káprázatos."