Világzenei fesztivál - világsztárokkal

Vágólapra másolva!
A július 2-án és 3-án zajló WOMUFE sztárvendége az idei BBC-s World Music Awardson Európa és a Közel-Kelet legjobbjának választott Taraf De Haidouks.
Vágólapra másolva!

Taraf De Haidouks

Az első WOMUFE-t 1993 nyarán tartották a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban, de ezt már az első évben kinőtte a rendezvény, így azóta a Budai Parkszínpad, ebben az évben pedig a Petőfi Csarnok ad otthont a Szigetes világzenei színpad melletti egyetlen magyarországi világzenei fesztiválnak.

Az eltelt közel egy évtized alatt olyan nemzetközi világsztárok váltották egymást a WOMUFE színpadán, mint Ravi Shankar, a Dead Can Dance, Sultan Khan, a Gypsies of Rajasthan, vagy a Brave Old World. A szervezők igyekeztek bemutatkozási lehetőséget adni kezdő zenei vállalkozásoknak is, így itt lépett fel elsőként a Ghymes, Tunji Beier és az Okuta Percussion.

Az idei fesztivált az autentikus oláh cigányzenét játszó hazai együttes, a Romano Drom nyitja, őket a Mirror World Quartet követi. A kvartett vezetője Lantos Zoltán hegedűművész, aki ösztöndíjasként közel tíz évig tanult hegedülni Indiában így az együttes repertoárja főként az indiai klasszikus zene, a magyar népzene és a modern jazz elemeiből építkezik. Az együttes tagja Dresch Mihály is. Az első este fénypontja a bolgár Ivo Papasov & His Wedding Band koncertje. Ivo Papasov klarinétos a Balkán leghíresebb muzsikusa, a balkáni zene koronázatlan királya. Csapat a balkán híresen felszabadult és életigenlő lakodalmas zenéjét képviseli.

A második nap a feldolgozott balkáni és román cigány illetve közel-keleti tradicionális zenét játszó Besh o droM. Őket a Kusturica rendezte Cigányok idejéből ismert Kocani Orkestar követi. Zenéjük egyaránt támaszkodik a réz- és nádfúvósokra, a csapat külön érdekessége, hogy a macedoniai Kocani falu egyetlen családja köré épült, ahol a muzsikusok apjuktól és nagyapjuktól örökölhették repertoárjuk legnagyobb részét. A legutolsó, egyben talán legnagyobb nevű fellépő a Bukarest környéki Clejani faluból származó Taraf de Haidouks. A három nemzedéknyi zenész muzsikájában a vonós hangszerek mellett megszólal a cimbalom, a pikula és a harmonika is. Zenei világuk középkori eredetű balladákhoz és a helyi táncokhoz, a török, szerb és bolgár ritmusokhoz kapcsolódik, de a mai slágerektől sem érintetlen. Az együttes munkájának elismeréséül idén a BBC-s World Music Awardson Európa és a Közel-Kelet legjobbjának választották. Ők egyébként Johnny Depp kedvenc zenekara is, amióta együtt dolgoztak A Síró Ember című filmben, a színész többször is meghívta őket saját partijaira zenélni.

Korábban:
Johnny Depp is megjelent a World Music Awardon

Fórum:
Melyik zenei fesztivált választod?

Gyarapítsa CD-gyűjteményét
a Besh o droM albumaival!