Kiadják Elvis korai, sikertelen felvételeit

Vágólapra másolva!
Elvis Presley halálának huszonötödik évfordulójára Kevin Eggers megjelenteti Presley első számainak digitálisan feljavított verzióját.
Vágólapra másolva!

Fotó:RCA RecordsA Tomato Records elnöke egy manhattani stúdióban újítja fel Elvis korai számait. Az Eggers által megtalált, 1954 és 1956 közt készült felvételek a rockzene történetének legfontosabb kordokumentumai közé számítanak. A rendkívül értékes felvételeket Presley karrierje kezdetén Bill Black basszusgitáros és Scotty Moore gitáros közreműködésével készítette, a The Louisiana Hayride című rádióműsorban.

Ebben az időszakban, mint a Herald Tribune írja, Elvis még csak egy meglehetősen ideges tizenkilenc éves fiú volt, aki kisszámú és hideg közönség előtt mutatta be dalait. Zenéje is különbözött ebben a korszakban azoktól a későbbi slágerektől, amelyektől tinédzserek ezrei vadultak meg koncertjein. A korai időszakban különlegesnek és furcsának számított a zenéje, amely country és blues, fekete és fehér zene addig ismeretlen elegye volt.

Elvis - a korai évekhttp://www.fiftiesweb.com/elvis.htm

Eggers már egyszer, 1984-ben kiadta az ötvenes évek elejéről származó felvételeket, de csak a legkorszerűbb technika tette lehetővé, hogy különválasztható és külön feljavítható legyen az ének- és a kísérő gitárszólam. A korai felvételekbe való belenyúlás azonban szakmai körökben ellenvéleményeket is kiváltott. Mint például Paul Nowinski, Eggers egyik munkatársa mondta: "Ez kicsit olyan, mintha Jézus egy hangfelvételével játszanánk."

A vokált nem változtatták meg a közreműködők által "zenei archeológiának" elnevezett munkálatok során, csak a kísérőzenét újították fel digitálisan. Az eredmény megdöbbentő: a korai számok, mint a That's All Right, Mamavagy a Blue Moon of Kentucky új energiával teltek meg, és a hallgató számára az a legendás szexuális töltés is tapinthatóvá válik, ami Elvis Presleyből a színpadon sugárzott.