Budapesten a Sigue Sigue Sputnik

Vágólapra másolva!
Január 25-én Budapesten koncertezik a könnyűzene történetének egyik legfurább szerzete, a Sigue Sigue Sputnik. A nyolcvanas években többnyire vállalhatatlan gagyinak tartott együttest ma már előfutárnak és úttörőnek szokás nevezni.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGO17 évvel első, legsikeresebb és legjobb kislemezüknek, a Love Missile F1-11-nek megjelenése után Magyarországra látogat a Sigue Sigue Sputnik. Annak ellenére, hogy a kritika a nyolcvanas években gyűlölte őket, a lemezeik bevétele pedig nem fedezte a támogatásukra indított reklámkampányokat, ma az SSS-t kétség kívül a huszonegyedik századi popzene előfutárának lehet tekinteni.

A Sigue Sigue Sputnik ötlete Tony James fejéből pattant ki. James többek közt a Generation X nevű londoni punkegyüttesben játszott együtt Billy Idollal, és a punkmozgalom halálával egyidőben fogalmazódott meg benne a gondolat: létre kell hozni a tökéletes popegyüttest, amelyben a zene már teljesen jelentéktelenné válik a látványos külsőségek mögött.

Maga köré gyűjtött négy direkt alig-alig zenélni tudó, ám annál exhibicionistább figurát, és az énekes Martin Degville-t az előtérbe tolva a nyolcvanas évek elején megalakította a Sigue Sigue Sputnikot. A leginkább űr-paradicsommadárnak öltözött együttes körül egyből akkora felhajtás kerekedett, hogy hamar lemezszerződéshez jutottak, és 1986-ban megjelentették első és legfontosabb albumukat, a Flaunt It címűt.

A Flaunt It zenéje semmihez nem volt - és ma sem - hasonlítható. Mozart műveinek darabjai gitárszaggatással keverve, miközben a furcsa egyvelegre Degville énekel szexről, atomháborúról és a világvégéről. A lemez körüli felhajtás része volt az is, hogy a számok közötti részleteket reklámhelyként árulták, mintha csak egy kereskedelmi rádió műsoráról lenne szó.

Az első lemez után az SSS karrierje leáldozott, hiszen ugyanazt a viccet kétszer nem lehetett elsütni, "zeneibb" jellegű próbálkozásaikra pedig senki nem volt kíváncsi. Tony Jamesék szerencséjére azonban idővel bebizonyosodott, hogy gyakorlatilag bármilyen popzenei terméket el lehet adni a köré kanyarított kellő felhajtással, így az együttes sok évvel ezelőtti produkciója hirtelen relevánssá és előremutatóvá vált. Hogy mennyire, az január 25-én Budapesten is kiderül.

(Sigue Sigue Sputnik; Január 25, 21:00; Olof Palme Ház, Budapest; Jegyek csak a helyszínen, 3500 ft.)