Patti Smith és Panjabi MC is a Szigeten

Vágólapra másolva!
Újabb előadók fogadták el a meghívást az idei Sziget Fesztivál nagyszínpadára. Így a korábban bejelentett sztárok mellett a groovokban nagymenő Fun Lovin’ Criminalst, az énekes-dalszerző-kultnő Patti Smitht és a hip-hopot távol-keleti népzenei jegyekkel ötvöző Panjabi MC-t is meghallgathatják a rajongók.
Vágólapra másolva!

Három újabb sztárt igazolt le a Sziget szervezőgárdája az idei fesztiválra. A nem éppen komolyságáról híres Fun Lovin’ Criminals New Yorkból érkezik majd a fülledt szigeti éjszakába, mely tökéletes terepnek ígérkezik fellépésükhöz. A három srác, akik zenekarukkal párhuzamosan kukáscéget is működtetnek a Nagy Almában, idén éppen a zenekar fennállásának tizedik jubileumát ünnepli. A zenekar bemutatkozó cím nélküli első nagylemeze 1996-ban jelent meg, melyet 1998-ban követett a trió funkot, soult, rhythm and bluest, hip-hopot és punkot vegyítő világát a lehető legtökéletesebb egységben bemutató 100% Columbian-album, mely afféle szociografikus New York-portré is, természetesen meglehetősen szubjektív hangvétellel.

Az idén 56 éves Patti Smith énekes szövegíró és kultikus jelenség a hetvenes évek New Yorkjában tűnt fel - először mint költő. Eleinte Rimbaud-t tekintette példaképének, aztán mindannyiunk szerencséjére inkább a kortárs Bob Dylan és Rolling Stones nyomán indult tovább. Az évtized derekán rukkolt elő Horses című első lemezével, melyet még ma is a legjobb anyagaként tartanak számon a kritikusok. Legutóbbi albuma három éve jelent meg Gung Ho címmel, hazánkban utoljára 1999-ben lépett fel, a Szigeten.

Fiatalabb szereplője a zenei életnek Panjabi MC, aki elmondása szerint James Brown és a tradicionális panjabi népi kultuszhős Kuldip Manak muzsikáján nőtt fel - Coventryben. A hip-hopot a távol-keleti népzenei jegyekkel ötvöző zenész kis kiadónál jelentette meg első lemezeit, amelyek közül a Souled Out valóságos slágergyűjtemény, az idei Mundian To Bach Ke (Vigyázzatok a srácokkal) című hatalmas sikerű single pedig már a mainstream hullámain terjeszti Panjabi MC hírét.