Dave Brubeck-koncert Budapesten

Vágólapra másolva!
Dave Brubeck november 3-án, hétfőn este a Budapest Kongresszusi Központban ad koncertet. A 83 évesen is folyamatosan koncertező világhírű zongorista és zeneszerző több alkalommal fellépett Magyarországon, legutóbb hat évvel ezelőtt szerepelt ugyanezen a pódiumon
Vágólapra másolva!

Dave Brubeck zongorista, a modern dzsessz egyik kiemelkedő és népszerű alakja, november 3-án, hétfőn este a Budapest Kongresszusi Központban ad koncertet.

A műfaj népszerű irányzatának meghatározó egyénisége a kaliforniai Concordban született 1920-ban. Édesanyjától tanult zongorázni, és 13 esztendős korában már profi dzsessz-formációkkal dolgozott. Pályáját egy tizenkét tagú együttesben kezdte kezdte, majd elméleti és zeneszerzési tanulmányait Darius Milhaudnál folytatta. Megalapította a nyolctagú Jazz Workshop Ensemble-t, amellyel Octett néven is készített lemezfelvételeket.

Dave Brubeck honlapjahttp://www.abbess.demon.co.uk/brubeck/

Első trióját 1949-ben alakította Cal Tjaderrel és Norman Batesszel, két évvel később az altszaxofonos Paul Desmond is csatlakozott hozzá. A későbbiekben változó összetételű kvartett 1967-ig maradt együtt. Brubeck 1972-től új csapattal kezdett dolgozni, amelyben három fia is szerepelt. 1976-ban a klasszikus kvartett rövid időre újra összeállt, de csak ritkán koncertezett. Az együttes 1959-es sikerét a Take Five-ot Paul Desmond komponálta. A zenészt kétszer is meghívták a Fehér Házba, 1988-ban Gorbacsovék tiszteletére fellépett Moszkvában.

Számos díjat és elismerést kapott, 1996-ban Grammy életműdíjjal tüntették ki. Brubeck elsősorban komponista, aki nemcsak műfajában alkotott: írt egy musicalt Louis Armstrongnak The Real Ambassadors címmel, ezenkívül balettzenét, misét, televíziós és filmzenét szerzett. Közreműködött Chet Baker, Gerry Mulligan, Miles Davis, Stan Getz, Duke Ellington, Pat Metheny, B. B. King és mások lemezein.

A 83 évesen is folyamatosan koncertező világhírű zongorista és zeneszerző több alkalommal fellépett Magyarországon, legutóbb hat évvel ezelőtt szerepelt ugyanezen a pódiumon. Dave Brubeck koncertje előtt a magyar Jazzpression együttes ad elő néhányat a nemrégiben megjelent Silent Way című albumának dalaiból.