A századvég fűszere

Vágólapra másolva!
Az immár húsz esztendeje aktív Red Hot Chili Peppers számos zenei gátat tört át, amikor a punk rock stílust funk ritmusokkal ötvözték. A hírnév sötét oldalát is megjárt banda Greatest Hits albuma pedig most került a boltok polcaira. Játsszon velünk, és nyerjen egyet az öt RHCP lemez közül.
Vágólapra másolva!

A Red Hot Chili Peppers története akkor kezdődött, amikor a frontember Anthony Kiedis életre szóló barátságot kötött Michael Balzaryval, Jack Ironsszal és Hillel Slovakkal a kaliforniai Fairfax gimnázium falai között. A fiúk rövidesen megalapították a Tony Flow and the Miraculously Majestic of Mayhem nevű formációt, amely az RHCP ősének tekinthető. Ebben a felállásban lépett fel a zenekar azon az ominózus koncerten, amelyen a tagok Jimi Hendrix Fire című számát úgy adták elő, hogy csupán egy pár zoknit viseltek, azt sem a lábukon. 1983-ban a basszusgitáros Balzary felvette a Flea művésznevet, s a zenekar kimondhatatlanul hosszú nevét Red Hot Chili Peppersre cserélte.

A feltörekvő banda híre eljutott az EMI kiadóhoz, amely hamarosan szerződést ajánlott a fiúknak. Slovak és Irons ekkor kilépett a csapatból, hogy korábbi együttesükkel, a What's Thisszel folytassák. Helyettük Jack Sherman és Cliff Martinez érkezett a zenekarba.

1984-ben megjelent a Red Hot Chili Peppers címre keresztelt debütáló album, s a siker eredményeként Slovak visszatért a csapatba. Az egy évvel később megjelenő Freaky Styley pedig már teljességgel azt a hangzást képviseli, amely az azóta is alkotó RHCP védjegye. Hamarosan Irons is visszatért a csapatba, s a Chili elindult első turnéjára, amellyel megkezdődött a zenekar rocklegendává válása.

1987-ben jelent meg az Uplift Mofo Party Plan, amelynek eladási mutatói minden eddigit felülmúltak, a Chili pedig végérvényesen beírta magát a szupersztárok közé. Koncertjeiken olyan bandák voltak az előzenekarok, mint a Beastie Boys és a Faith No More.

1998-ban a srácok újabb album kiadását tervezték, előtte azonban csinálniuk kellett valamit Slovakkal, akinek drogfüggősége az egész zenekar munkáját veszélybe sodorta. Egyik fellépésük után elhatározták, hogy megválnak a fiútól. Mindezt azonban Angelo Moore, aki előzenekarunkak a Fishbone-nak a tagja volt megakadályozta, s meggyőzte a srácokat arról, hogy Slovaknak abban az állapotban még inkább szüksége van barátaira és a zenekarra, úgyhogy végül nem tanácsolták el.

Bár mindent megtettek, hogy segítsenek a fiatalembernek Slovak hamarosan meghalt kábítószer-túladagolásban. Halála mélyen megrázta a Chilit. Mindannyian eltűntek a világ szeme elől, magányukba húzódva próbálták meg feldolgozni barátjuk halálát. Jack Irons a Red Hot Chili Pepperst okolta Slovak haláláért, úgyhogy elhatározta, hogy soha többet nem fog részt venni a csapat munkájában. Úgy tűnt, hogy a zenekar pályafutásának vége.