50 éves Bob Geldof, a Live Aid atyja

Vágólapra másolva!
Az október 5-én ötvenéves Bob Geldofot a Live Aid megszervezése állította reflektorfénybe. A csaknem húsz évvel ezelőtti világra - de legalább két kontinensre - szóló segélykoncertek után már szinte senkit nem érdekelt korábbi zenei múltja, pedig együttese, a Boomtown Rats több sikert mondhatott magáénak - Angliában 1978-ban a Rap Trap című daluk, éppen negyed százada pedig az I Don't Like Mondays került az élre.
Vágólapra másolva!

Szinte teljesen a feledés homályába veszett, hogy a dublini születésű zenész kezdetben szaxofonozott. Zenekarával a hetvenes évek végén nagyon divatos punkot játszott, de a new wave sem volt idegen tőlük. Listavezető sikereik után megismerte őket az öreg kontinens - Amerika sokáig nem vett tudomást Geldofról és társairól.

A nyolcvanas évek végére lecsúszott a Rats, Geldof szóló-próbálkozásaival aratott átütő sikert. Amikor 1984-ben tudomást szerzett az etiópiai éhínségről, az éhezők millióinak megsegítésére segélykoncertet szervezett. Már előtte listavezető siker volt a Do You Know, It's Christmas című dala - erre Amerikában is felfigyeltek. A másik segélydalnak a We Are The World-nek még nagyobb sikere volt, videováltozata Grammy-díjat kapott.

Az 1985. július 13-án a londoni Wembleyben és a philadelphiai JFK Stadiumban tartott szuperkoncerten fellépett (többek között) a U2, a Who, a Queen, a Dire Straits, a Boomtown Rats (Geldoffal), Tom Petty és a Heartbreakers, a Led Zeppelin, a The Pretenders, a Judas Priest, a Black Sabbath Ozzy Osbourne-nal, a Beach Boys, a Crosby, Stills and Nash, a Status Quo, a Santana (Pat Methenyvel), a Run DMC, Thompson Twins, B. B. King, Sting, Elton John, Eric Clapton, Bob Dylan (Ron Wooddal és Keith Richardsszal), Madonna, Paul McCartney (David Bowie-val és Pete Townshenddel), Patti Labelle, Phil Collins, Mick Jagger, Tina Turner, Sade, Neil Young, Paul Young, Bryan Adams és Brian Ferry.

Kilenc műholdon, több mint 100 országban 1 milliárdnál több ember láthatta a woodstocki és a montereyi fesztivál óta legnagyobb rockeseményt. A zenészek akkor 140 millió dollárt gyűjtöttek és utaltak át az éhezők számára, a segélyalap azóta tovább gyarapodott. A Live Aid idén megjelenő DVD-változatának bevételeiből szintén az afrikaiakat segítik.

Maga Geldof semmit sem nyert a Live Aiden: házassága tönkrement, a szuperkoncert után zenei karrierjét sem tudta folytatni, és nem kapta meg a Nobel-békedíjat sem. Kapott viszont lovagi címet, és önéletrajza bestseller lett az óceán innenső partján. Az éhezés elleni kampány keretében 1999 októberében megszervezte a Net Aidet, amelyen Wyclef Jean, Brian Ferry, Jimmy Page, Bono és mások társaságában lépett fel.

Két évvel ezelőtt jelent meg a Sex, Age and Death, amely nem érte el Geldof korábbi munkáinak színvonalát, ha voltak is rajta jó dalok, és több kritikustól dicsérő méltatásokat kapott. Az idén megjelent Under The Influence című lemez példaképeinek dalaiból készült kitűnő válogatás. (Hallható a lemezen Bob Dylan, a Who, a Velvet Underground, Dr Feelgood, David Bowie, Leonard Cohen és mások felvétele.) Az utóbbi időben ismét járja a világot, sokfelé koncertezett Ausztráliától Amerikáig.