Idióta amerikaiak

Vágólapra másolva!
Nagyjából négy évet kellett várni a mostanra furcsa módon felnőtt Green Day új albumára. Kilépve az orrtúrás és maszturbáció - amúgy hálás - témaköreiből egy erősen Amerika- - értsd: nem csak Bush - ellenes punkrock-opera született, melyet a megjelenés napján, azaz ma déltől éjfélig az [origo]-n is végighallgathat. Ingyen.
Vágólapra másolva!

Úgy tíz éve volt, hogy hála az MTV-nek a kaliforniai hülyegyerek-imidzsbe öltözött Green Day a Dookie-vel berobbant. Nagyjából mindenki emlékszik az énekes Billie Joe Jim Carreyt alázóan idióta arckifejezésére és a tolószékes dobos őrjöngésére. Ez így akkoriban bőven elég is volt tízmillió eladott lemezhez, meg ahhoz, hogy egy életre berakjuk őket a lehető legidétlenebb kategóriába. Szóval most itt van ez a csapat, kiadott egy albumot az amerikai álomból való felébredésről, magányról, meg elidegenedésről. Hetvenöt percben. Néha kilencperces számokban.

Nagy levegőt vettek, sokat akartak, és sikerült. Annak ellenére, hogy van itt minden az őrjöngős-harcos-borzasztóanodamondós Amerika-gyalázástól (American Idiot) egészen a hatszor egymás után elénekelt "egyedül járok"-os zongorakíséretes fájdaloménekig. Eklektikus, néha nem áll össze, de hát mégis mit vártunk? A dalok magukban megállják a helyüket.

A tagok szerint az anyag zeneileg agresszív, szövegvilágát tekintve pedig egy pillanatfelvétel akar lenni az amerikai kultúra állapotáról. Az agresszivitással vitatkoznánk (Billie Joe szárazon végigénekelt magányosság-áriája csak egy példa) a pillanatfelvétel a kritikusok szerint sikerült (bár biztos odaát is szokás mosolyogni). A lemez címe sokatmondó, de a főszereplő is jellegzetes, markáns karakter: neve Jesus of Suburbia (Külvárosi Jézus).

A figura mélyen belemerül az átpolitizált és szétcsúszott amerikai valóságba, így dalok az elidegenedésről, a zavarodottságról, a kiábrándultságról - a vesztesek Amerikájáról szólnak. Meg nagyjából mindenről, amit az országban rossznak vagy ostobának szokás mondani: a kiüresedett álmokról, a kövér háziasszonyokról, Bush bombáiról, a tévés prédikátorokról és a tudatszűkítő propagandáról.

Az első kislemez - az American Idiot - persze már egy ideje kering a köztudatban (ki ne hagyd a videót oldalt), Amerikában egymillió lemezt adtak el már belőle, ami könnyen nevezhető sikernek. Persze mindent meg is tettek, hogy felháborítsák a már eleve felháborodott polgárság egyik felét, a másikat meg erőteljes szimpátianyilvánításra buzdítsák - hisztériakeltéssel és idióciával vádolva a kormányzatot és híveit.


Az American Idiot premierje Hollywoodban


"Van egy új albumunk, amit idén meg is fogunk jelentetni. Engem teljesen magával ragadott, és amíg így érzek a saját számaimmal kapcsolatban, addig érdemes tovább zenélnem. Tudom, hogy sokáig tartott, mire előálltunk a lemezzel, de nem bánom. Nem tartom magam maximalistának, viszont azt akartam, hogy a kész anyag minden szempontból különleges legyen" - jelentette ki Billie Joe Armstrong, a Green Day frontembere idén januárban. A lemez, mely az American Idiot címet kapta, szeptember 20-án kerül a boltokba.

Ennyit öregedett Billie Joe a Dookie óta


Az eredmény pedig hamarosan megkóstolható, teljes egészében, itt, az [origo]-n. A megjelenés napján, vagyis hétfőn déltől éjfélig ugyanis olvasóink is végighallgathatják az American Idiot lemezt. Sokat elárul a lemezről, hogy elkészült egy színpadi változat is - szeptember 16-án mutatták be Los Angelesben, aztán a társulat utazik tovább Chicagóba, New Yorkba, majd Torontóba. Mi is elárulunk valamit: bár biztosan nem lesz olyan sikeres, mint a Dookie, a lemez jó, sőt, szórakoztató, a Green Day legjobb albuma. "Zieg heil for the President!"