Biztonságos szex a riói karneválon

Vágólapra másolva!
A brazil karnevál, mely az emberi hús ünnepe is, gyakran ütközik ellentmondásokba. Számos táncosnő rázza mezítelen hátsóját, rengeteg fiatal hölgy mutogatja fedetlen kebleit, ugyanakkor a teljes meztelenség szigorúan tiltott. A riói karnevál mindig is az eksztázisról, a mámorról és az erotikáról (is) szólt. Közeleg az újabb ünnep, egy híres tánccsoport pedig a szamba gyakorlása közben arra is szakít időt, hogy a résztvevőket figyelmeztesse a szexuális veszélyekre.
Vágólapra másolva!

Csak pénteken kezdődik a riói karnevál, de a spanyol AZ-Central szerint a város már forrong: turisták ezrei érkeznek naponta, mindenhol dobok szólnak, pezseg minden sikátor. A sok szambacsoport közül kiemelkedik néhány jelentősebb, tradicionális formáció, ilyen például a Grande Rio, amely egyik táncával és dalszövegével a társadalom figyelmét szeretné felhívni a szabad szex veszélyeire. Egyik dalukban a gumi óvszer gyakoribb használatára figyelmeztetnek a táncosok. "Vegyük fel az ingecskét, szerelmem" - dalolja a csapat énekesnője.

"Nagyon tiszteljük az egyházat, mivel egy katolikus országban élünk. De a gumi óvszer fontosságát is felismertük, és ez a felhívás nem az egyház ellen van" - magyarázta Leige Monteiro, a Samba Grande Rio tánciskola szóvivője. Ugyanakkor Joaosinho Trinta divattervező - akinek ruháit, jelmezeit viseli a csoport - szinte provokálja a papságot, mivel álmai közt szerepel két hatalmas, Ádámot és Évát szimbolizáló szobor, szeretkező pózban.

A provokáció ellenére a riói püspök reakciója meglepően visszafogott volt, és elődjével ellentétben nem tiltakozik a parádés felvonulás ellen. A korábbi egyházi méltóság főképp a katolikus jelképek gyakori felbukkanása ellen emelte fel szavát, mivel a karneválon felvonulók gyakran alkalmazták a szent szimbólumokat. "Ez tipikus brazil dolog. Mindig, mindennek csak a feléig jutunk el. Nem vagyunk radikálisok semmilyen szempontból: sem a vallásban, sem a szexuális szabadságban nem megyünk el a végletekig" - vélte az egyik helyi újságíró.

Forrás: MTI

A mérsékelt, visszafogott vélemény ellenére sokan úgy vélik, hogy a karnevál nem más, mint egy anarchiába süllyedő, mámoros ünnepség, ahol a tánccsoportok hölgy- és férfitagjai mindent elkövetnek azért, hogy ők nyerjék a felvonulást. A győzelem nagy dicsőség, így a tánciskolák vizuálisan egyre csak fokozzák a hatást: ami elég volt egy éve, az idén már kevés lesz, így marad a meztelenkedés, a látványos és sokkoló figurák.

A kormány is erre az időszakra tervezi az AIDS-ellenes kampányának csúcspontját: öt nap alatt tízmillió ingyenes gumi óvszert osztanak ki a reggelig táncoló és mulatozó sokaság közt. Minden brazil település megünnepli a karnevált, de a legnagyobb figyelem a riói mulatságot kíséri: ott külön erre a célra épített lelátók, brazilok és turisták tízezrei előtt masíroznak el a 14 legkiemelkedőbb szambaiskola növendékei, hangos dobszó közepette, táncosokkal és énekesekkel soraik közt. Akit a Grande Rio előadás érdekel, megtekintheti őket: hétfő hajnalban vonulnak el a mulatozni vágyók előtt.