Jubileumi koncertre készül a Makám

Vágólapra másolva!
Nagyszabású koncertre készül a húsz éve alakult Makám: a Zeneakadémián, március 16-án, este fél nyolckor lépnek színpadra. A szólisták Lovász Irén, Palya Bea, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes lesznek.
Vágólapra másolva!

A Krulik Zoltán alapította együttes - mely tizenegy albumot adott ki eddig - kezdetben az etno-avantgard kelet-közép európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot finoman árnyaltak az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei.

Forrás: [origo]



A Makám hangzásvilágát a különleges hangszerek - gadulka, kaval a Balkánról, tabla, gatham, sarangi Indiából, sansa, marimba Afrikából - és a hagyományos európai hangszerek - oboa, gitár, bőgő, zongora - együtthangzása tették egyedivé. Ezek közül is kiemelkedő a Ravi Shankar-tanítvány Szalai Péter tabla-játéka.

Ez az irány folytatódott a 90-es évek lemezein (Divertimento 1994, Café Bábel 1997- Fonó Records) melybe az afro-amerikai zene, a jazz elemei ötvöződtek az egyik legelismertebb magyar szaxofonos, Grencsó István játékával.

A Makám legújabb korszakát a magyar népzene archaikus formái s a dal újrafelfedezése jellemzik. Az együttes elismert szólistája Lovász Irén, akit ma - Sebestyén Márta mellett - a legegyénibb hangú magyar énekesnőként tartanak számon.

A közelmúltban jelent meg a Makám 11. lemeze, Anzix (FolkEurópa, 2003) címmel. A túlnyomórészt balkáni inspirációjú dalok a hadba induló kedvest búcsúztatják, siratják, idézik. A lemez szólistái - Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Palya Bea -, az új énekesgeneráció legegyénibb hangú képviselői, rendkívüli érzékenységgel tolmácsolják a múlt üzeneteit. Az Anzix méltó folytatása a Makám új korszakának, mivel 2000-től a vokális megszólalás került repertoárjuk középpontjába.

A Bartók és Kodály nevével fémjelzett örökség, az archaikus kultúrák és a kor zenei elemeinek szintézise a Makám változatlan hitvallása.