Britney Spears a legnagyobb nyertes

Vágólapra másolva!
A legújabb adatok szerint az amerikai énekesnő, aki pályafutása kezdete óta kiadott lemezeivel újabb csúcsot ért el, az utóbbi évek legkelendőbb előadója az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hanglemezipari szervezet (RIAA) rendszeresen közzéteszi azoknak a pop-rock előadóknak a listáját, akik pályafutásuk során a lemezeladások terén újabb mérföldkőhöz érkeztek. A friss összesítés szerint az utóbbi néhány évben az amerikai zeneipar legnagyobb nyertese Britney Spears, akinek az öt évvel ezelőtt megjelent Baby One More Time című bemutatkozó lemezéből 14 millió darabot adtak el az Egyesült Államokban.

Ez tizennégyszeres platinalemezt jelent, miután Amerikában 500 ezer eladott korong kell az aranylemezhez, egymillió a platinához, és akinek sikerül a 10 milliós álomhatárt is elérnie, az gyémántlemezes lesz.

Britney többi albuma szintén jól fogy a tengerentúlon. A 2000-es Ooops!...I Did It Again 10 millió fölött van, a három évvel ezelőtti Britney című nagylemeze négyszeres platina, míg a tavalyi, In The Zone című produkciója eddig kétmilliónál tart.

Minden idők legtöbb eladott lemezének listáján a 14 milliónál tart Meat Loaf Bat Out of Hell című albuma, a Backstreet Boys és a Metallica nevét viselő LP, a countryénekes Garth Brooks Ropin, the Wind nagylemeze és a Simon and Garfunkel duó Greatest Hits-e is.

A Def Leppard 1983-as Pyromania című korongja ugyancsak gyémánt lett az elmúlt hónapban. Hasonló sikert ért el a brit heavy metal banda Hystériá-ja, amely 12 millió példány fölé került, így a 40. helyen áll az amerikai listán.

Júliusban néhányan elérték a multiplatina minősítést is: Phil Collins, Hits (4 millió), a Cure, Disintegration (2 millió), és ugyanennyinél tart a No Doubt zenekar The Singles 1992-2003-as gyűjteménye valamint a Pantera Vulgar Display of Power albuma is.

Az összes előadó, összes kiadványát tekintve a lista elő három helyén a Beatles (166 millió felett), Elvis Presley (közel 120 millió) és a Led Zeppelin áll (több mint 106 millió).