Magyar zenekar lép fel a HIM előtt Pozsonyban

Vágólapra másolva!
Hogy a magyar és finn nyelv rokon-e, azon lehet vitatkozni, azonban úgy tűnik, mindkét nemzet kedveli a másik zenéjét. A szeptember 10-én, szombaton Pozsonyban fellépő, nálunk is népszerű HIM zenekar a magyar Balkan Fanatikot választotta előzenekarának.
Vágólapra másolva!

A Balkan Fanatik 2002-ben alakult együttes, mely a magyar és balkáni népzenei hagyományokat elegyíti a modern elektronikus zenével. Az együttes magját Jorgosz és Lepe alkotja. Jorgosz Tzortzoglou 30 éve mozog zenei pályán, a nyolcvanas évek legendás underground zenei életének aktív résztvevője volt, a Gépfolklór és Barbaro együttesekkel a népzene és a rock összeházasításán dolgozott, nem is sikertelenül. Lepe, azaz Lepés Gábor 1993-óta Ákos producertársa és hangmérnöke, de együttműködött már Pierrot-val és Ganxsta Zoleeval is. Hangmérnökként egyaránt foglalkozik populáris előadókkal (Venus, Orsi) és alternatív, underground együttesekkel is (Rémember, Sonia és a Sápadtarcúak, Üzgin Űver). A zenekarban Lepe felelős az elektronikáért, míg Jorgosz a népi témákat, dalokat, hangszereket (duda, cimbalom, tekerőlant, ütőgardon, furulyák, harmonika, tárogató) hozza.

Debütáló albumuk 2003-ban jelent meg két rapper, MC Jammin' (Pásztor Anna) és Fibula (Rémember), illetve egy lenyűgöző népdalénekes, Herczku Ági vendégszereplésével. A zenekar ismertségén nagyot lendített, hogy a Lovy fivérek MIX című filmjükhöz részben a Balkan Fanatik zenéit használták föl, illetve a Csináld, csináld, jól csináld! című filmbetétdal is az ő szerzeményük. A lemez 2004-ben az év hazai World Music albuma lett a MAHASZ Fonogram díjátadón, illetve elnyerte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Bezerédj-díját.

Az együttes 2003-óta fellép minden nagyobb fesztiválon. Természetesen a Szigetet sem hagyhatták ki idén, bár egyikük sem gondolta, hogy a közönség soraiban egy igen befolyásos ember is áll, akinek annyira megtetszik a produkciójuk, hogy meghívja őket a szeptemberben új albummal jelentkező HIM előzenekarának. A HIM 2005-ben csak egyetlen alkalommal koncertezik Közép- és Kelet-Európában, így a meglepő felkérés megtisztelő lehet. Bár a végleges pozitív döntésről a zenekar csak a koncert előtt három nappal értesült, bizonyára nem jönnek zavarba a hirtelen felkéréstől, hiszen a Public Enemy és a Jethro Tull előzenekaraként már bizonyítottak. Mindenesetre érdekes lesz összeereszteni a finn love metalt és a magyar etno-elektronikát.