Black Eyed Peas- és White Stripes-játékunk nyertesei

Vágólapra másolva!
A hiphop-szószólókból lett popcsapat negyedik lemezével bárki a szobájába hozhatja a legjobb bulihangulatot, míg a White Stripes segítségével szintén otthon kalandozhatunk, de ők inkább a tudatalattinkba nyúlnak némi szokatlan életérzésért. A lemezeket mindenkinek ajánljuk, de csak 3-3 nyertes kapja meg tőlünk ajándékba.
Vágólapra másolva!

A Black Eyed Peas kezdetben szigorúan hiphop-kategóriában nyomult, és a szakmabeliek a De La Soul vagy az A Tribe Called Quest örökösét látták a csapatban. Már első lemezük jól fogyott, a másodikkal viszont már a Billboard százas albumlistájára is betörtek. A 2003-as Elephunk már egy szinte kicserélődött együttest mutatott: bevettek negyediknek egy énekesnőt, a vagány Fergie személyében, majd lazítottak a szigorú hiphop-hangzáson, és helyette a slágeres, popos dalokra helyezték a hangsúlyt, a Black Eyed Peast pedig rövidesen a legnépszerűbb sztárok között emlegették.

Pár hónappal januári magyarországi fellépésüket követően kijött a negyedik album, amely egyértelműen a táncolható zenei vonalat folytatja. A sztárvendégek között találjuk már másodszorra Justin Timberlake-et, rajta kívül Jack Johnson, James Brown és a végén Sting is tiszteletét teszi.

A White Stripes alapítói, Jack White és a nővére, Meg kezdettől fogva egyszerű, nyers rockzenét akartak játszani, egyszerű eszközökkel. Még az sem zavarta őket, hogy nincs a zenekarban basszusgitár, nem hogy bármilyen elektronikus kütyüt megtűrtek volna a környezetükben: Jack gitározott és énekelt, Meg pedig dobolt. Zenéjükre olyan műfajok voltak hatással, mint a blues, a country és a hatvanas évek garázsrockja, és rövid idő alatt hírnevet is szereztek maguknak az amerikai független zenei színtéren, míg a negyedik lemezük, az Elephant a brit toplista csúcsára jutott.

A 2005-ös Get Behind Me Satan a korábbiakhoz hasonlóan rekordsebességgel, két hét stúdiómunkával készült el. A siker természetesen nem maradt el, pedig nem mondhatni, hogy túlzottan slágeres anyagról lenne szó. Jack ugyanis csinál egy éles jobbkanyart, és az eredmény az eddigi legegyénibb hangzású White Stripes-lemez lett. Szinte teljesen hiányoznak az albumról a punkos hangzású rockdalok, sőt, sokszor még maga a gitár is, helyette viszont van marimba és zongora nem kevésbé húzóhangszer szerepben. Semmi rádióbarát háttérzene, semmi klisé, csak dalok, amelyek egyszerre idézik a rocktörténet legjobb korszakait és Jack White tudatalattiját.

A Black Eyed Peas kapcsán arra voltunk kíváncsiak, mi volt az új album első kislemeze, a megoldás pedig a Don't Phunk With My Heart lett volna. A jól válaszolók közül CD-t nyertek:

Hegedüs György
Ágics Anikó
Kilián Brigitta

A White Stripes-lemezért azt kellett tudni, hogy hívják Jack White feleségét, amire a helyes megfejtés: Karen Elson. A Get Behind Me Satan boldog tulajdonosai:

Csók Árpád
Fernbach Erika
Bartik Tamás

A nyerteseknek gratulálunk, a CD-ket részükre postán küldjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!