A Nickelback összecsapott a Franz Ferdinanddal

Vágólapra másolva!
Épp hogy megjelent a Franz Ferdinand új lemeze, máris a slágerlisták élmezőnyébe került szerte a világon. Mellettük a Nickelback új albuma aratott még hasonló világsikert, Amerikában természetesen utóbbi a kedvenc. Megint egy rakás új lemez az USA-ban és álmos rendezkedés az óperencián innen - ez az e heti sláger-körkép röviden.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lemezeladási lista élén startolt el az új Nickelback-album, az All The Right Reasons. A '96-ban családtagokból és ismerősökből összeverbuválódott zenekar magát menedzselve azt a célt tűzte ki, hogy márpedig ők rocksztárok lesznek. A zeneileg a grudge-ból merítő, külsőre pedig a szépfiús image-et adoptáló együttes első lemeze félmilliós példányszámban kelt el, innentől pedig egyenes út vezetett a csúcsra. Az új lemezt már szokásos dobosuk nélkül, két vendégszereplővel vették fel, a hangzás kicsit belecsúszik a heavy metalba, de úgy látszik, az USA-ban ez tökéletesen megfelel.

Az Államokban a második helyen szintén egy új megjelenést találunk, méghozzá Twistát, a helyezés pedig valószínűleg sokat köszönhet a sztárparédnak, ami végigvonul a számokon: Mariah Carey, Lil Kim és Snoop Dogg csak néhány a közreműködők közül. Új belépőként találunk még az első tízben természetesen egy countrylemezt is (Sara Evanstől a Real Fine Place a harmadik), valamint hetedik a leghosszabb albumcím Guinness-rekordját jegyző Fiona Apple. Kevés brit zenekar ér el átütő sikert Amerikában, főleg ha a menő rockos hangzás helyett a britpoppal próbálkozik, ezért is hatalmas siker a Franz Ferdinand nyolcadik helyezése a Billboard listáján.

Ami a brit toplistát illeti, egész nyugodtan mondhatjuk: az lenne sokkoló, ha a Franz Ferdinand nem lenne első. A You Could Have It So Much Better természetesen rögtön az élen nyitott, ismét nyomatékosítva, hogy a britpop márpedig visszatért. A csapat még csak második lemezével jelentkezik, de máris akkora rajongás lengi őket körül, mintha legalább tíz éve hajtanák a mókuskereket. A hirtelen világsikerben biztos, hogy közrejátszik a rockos brit popzene napjainkban tapasztalható nagyon erős második hulláma, de az érdem ettől még mindenképp jogosan a Ferdinandé. Persze a szigetországban sem feledkeztek meg a Nickelbackről, ami itt a tizenharmadik. Feltűnt még a slágerlistán az '50-es évek tinisztárja, Paul Anka feldolgozáslemeze, egy Lennon-posztumusz, néhány besztof (Leftfield, Snoop Dogg), és némi csalódásként a 43. helyen Ms Dynamite és a Judgement Days.

A németeknél megdönthetetlen Bon Jovi uralma, aki már harmadik hete vezeti a helyi lemezeladási listát. Franzék és a Nickelback harca itt alakult a legkiélezettebben, de győztek a britek: az angolok másodikak, míg a kanadaiak negyedikek lettek. Az első tízbe két német zenekar fért még be újdonságként, akik hetedik és nyolcadikként jegyezték magukat a legjobbak között. Érdekesség, hogy úgy tűnik, mintha a németek be akarnának hozni néhány lemaradást, ami a Pussycat Dolls debütáló lemeze esetében még érthető lenne, hiszen az nemrég jelent meg világszerte (Németországban most újdonság a 12. helyen), de hogy a Backstreet Boys és Melanie C mit keres új belépőként a 32-33. helyen, az már valódi rejtély.

Mondhatjuk, hogy mi magyarok vérbeli nonkonformisták vagyunk, hiszen nálunk hírét se hallani az új Nickelback-lemeznek. Ellenben a Franz Ferdinand újdonsága 11. helyen szerepel a MAHASZ toplistáján. Negyedikként berobbant a Bëlga is az új dupla albummal, ami szokás szerint nem mindennapi zenei élmény: egyik lemezen odamondós összevisszaság (ahogy az lenni szokott), a másodikon viszont gyerekdalok szerepelnek. Hosszú idő után most először taszították le a trónról Caramelt, akinek helyébe Márió érkezett, másodikak pedig a Mirigyek válogatásukkal.