A Live 8 botrányos oldala

Vágólapra másolva!
Magának Sir Bob Geldofnak kellett megvédenie az Elton Johnnal fellépő Pete Dohertyt, aki a támadások középpontjába került a Live 8 koncerten nyújtott produkciója miatt. Mások a színpadon elhangzott káromkodások miatt panaszkodtak a BBC-nél.
Vágólapra másolva!

A brit pop aktuális fenegyereke, Pete Doherty drogok iránti szenvedélye közismert, és eddig még nem sikerült végleg leküzdenie heroin- és crackfüggőségét. Éppen ezért élő fellépései mindig kockázatot jelentenek, hiszen együttesének, a Babyshamblesnek már nem egy koncertje botrányba fulladt Doherty viselkedése miatt. Most Elton John mégis vállalta a rizikót, és a Live 8 Hyde Parkban tartott koncertjén duettet énekelt a fiatal botrányhőssel.

Sir Elton - aki egyébként régi klasszikus rockdalait játszotta a manapság ismert balladái helyett - utolsóként a T. Rex Children Of The Revolution című számát játszotta el zenekarával, és igazi meglepetésként bejelentette, hogy a dal előadásában Pete Doherty lesz segítségére.

A zongoránál ülő világsztár kézcsókkal köszöntötte Dohertyt, aki Edward-kori kosztümben és a T. Rex legendás énekesét, Marc Bolant idéző glam-sminkben jelent meg a színpadon. A szétesettnek tűnő Doherty szemmel láthatóan felajzott izgalmi állapotban énekelte végig a számot, néha még a szöveget is elfelejtette. Mindezt számos kritikusa a drogok számlájára írta, és kijutott a bírálatból a szervezőknek is, amiért engedték fellépni a Libertines volt és a Babyshambles jelenlegi fenegyerekét.

A Live 8 főszervezője, Bob Geldof azonban megvédte Dohertyt a Mirrornak adott nyilatkozatában: "Szerintem Elton és Pete fantasztikusak voltak. Tudom, hogy Pete-et sok bírálat érte, amiért elfelejtette a szöveget és botladozott a színpadon, de ez kétségtelenül egy emlékezetes produkció volt."

Maga Pete Doherty elismerte, hogy valóban fel volt pörögve, ám ezt nem drogok, hanem az adrenalin és az idegesség okozták: "Ekkora tömeg előtt még soha nem léptem fel. Élveztem, de azóta mindenki kritizál miatta, és ez kicsit lehűtötte a lelkesedésemet" - ismerte be Doherty. "Nem késtem el, és egyáltalán nem voltam drogok hatása alatt. Izgatott voltam kicsit, de nem voltam benarkózva."

Az énekes azt is bevallotta, hogy a koncert előtt összeveszett barátnőjével, Kate Moss-szal, de később kibékültek, és a koncert ismétlését már együtt nézték a tévében.

Időközben újabb hír kapott szárnyra a Live 8 koncertekkel kapcsolatban, miszerint számos panasz érkezett a BBC-hez, melyek azt kifogásolták, hogy az előadók közül néhányan a Live 8 élő egyenes adásában káromkodtak a színpadon. Szóba jött többek között Madonna és Snoop Dogg neve is, akiknek egyaránt néhány nyomdafestéket nem tűrő kifejezés hagyta el a száját a koncert alatt. A BBC azzal védekezett, hogy a hatalmas nézettség mellett elenyészőnek tekinthető a mindösszesen 400 panaszbejelentés, majd hozzátették: "Emberek milliói élvezték a 12 órás élő közvetítésünket. Sajnáljuk, ha bárkit is sérelem ért."