Minden idők legjobb videoklipjei

Vágólapra másolva!
Néha zenei szaklapok vagy rádiók megszavaztatják olvasóikat, hallgatóikat erről-arról - most a klipek voltak soron. A britek szerint a legjobb zenei klip a Thriller, mely a mostanság zűrös, kínos ügyekbe keveredő Michael Jackson nagy dobása volt. Peter Gabriel és az A-ha együttes fértek még fel a dobogóra.
Vágólapra másolva!

A brit Channel 4 megszavaztatta nézőit, és a voksolók úgy vélték, hogy Michael Jackson Thriller-jénél nem kell jobb klip: ebben az emlékezetes - és hosszú - kisfilmben Jacko egy fekete lányt rémisztget, miközben farkasemberré változik, majd feltűnően energikus zombikkal táncol. Az 1982-ben megjelent nagylemezt tartják Jacko legjobb anyagának: két éven át le sem került a slágerlistákról, 37 héten keresztül terpeszkedett az amerikai eladási listák élén. Több mint 25 milliót adtak el belőle az Egyesült Államokban, és legalább 20 milliót más országokban.

Peter Gabriel Sledgehammer című dalának klipje tetszett még nagyon a briteknek, ez lett a második. A rendező olyan számítógépes technikát használt a klip elkészítésekor, ami 1986-ban még nem volt nagyon elterjedt. A norvég A-ha trió 1985-ös, Take On Me című dalához készített klip lett a bronzérmes: a nyolcvanas évek házibulijainak nélkülözhetetlen számához készített klip egy fekete-fehér képregénybe kalauzolja el a nézőt, melynek végén a főhős - maga Morten Harket énekes, személyesen - persze kilép a kockák börtönéből, és találkozik egy szépséges, fiatal lánnyal, aki felettébb izgult érte.

A Queen immár klasszikusnak számító Bohemian Rhapsody című dalának klipje épphogy lemaradt a dobogóról. Madonna két klippel is szerepel a legjobb tíz közt, akárcsak Jacko. Az elmúlt idők egyik legjobb dalának tartott Hey Ya (OutKast) klipje a 16. helyre futott be.

Az első húsz:

1. Michael Jackson - Thriller
2. Peter Gabriel - Sledgehammer
3. A-ha - Take On Me
4. Queen - Bohemian Rhapsody
5. Madonna - Like A Prayer
6. Robbie Williams - Rock DJ
7. Michael Jackson - Billie Jean
8. The Verve - Bittersweet Symphony
9. Madonna - Vogue
10. Nirvana - Smells Like Teen Spirit
11. Coldplay - The Scientist
12. Michael & Janet Jackson - Scream
13. Pink Floyd - Another Brick In The Wall
14. Christina Aguilera - Dirrty
15. REM - Everybody Hurts
16. OutKast - Hey Ya
17. Blur - Coffee & TV
18. Beyonce - Crazy in Love
19. Madonna - Material Girl
20. Gorillaz - Clint Eastwood