Tragikus hirtelenséggel elhunyt a Bizottság gitárosa

Vágólapra másolva!
Tragikus hirtelenséggel elhunyt Szulovszky István Joni, "a Dunakanyar legjobb gitárosa", a Vajda Lajos Stúdió Zenei Szekciójának oszlopos tagja, a Világűrharmonikusok örökös közreműködője, a Happy Dead Band és a legendás Bizottság együttes egyik alapítója, szentendrei ős-zenész.
Vágólapra másolva!

Az alternatív körökben jól ismert gitáros haláláról egykori zenésztársa, Ef Zámbó István tájékoztatta az MTI-t. Az 55 éves korában elhunyt Szulovszky István Joni gitárt cipelő emblematikus alakja már a hatvanas évektől Szentendre részévé vált. Rengeteg formációban játszott, és segítőkészsége jelentős hatást gyakorolt a régi és új generációs együttesek működésére is.

Szerény, csöndes, szűkszavú, háttérbe húzódó, szinte észrevétlen jelenléte a legbiztosabb alapot jelentette az előadásokon. Szellemi és technikai aktivitása az élet minden területére kiterjedt. Hangmérnöki munkája az alternatív kultúrterepen töltött hosszú idők tapasztalatának köszönhetően egyedülálló felvételeket eredményezett (Himalája, Szerelem-Élet-Halál, Szupervegyes Válogatás, Szamárhegyi Hangleletek...)

Kevesen tudják, hogy kiváló operatőr is volt. Több játékfilmben közreműködött szereplőként, zeneszerzőként és alkotótársként (Jégkrémbalett, Rend a lelke mindennek, A tisztaság fél egészség...).

A Bizottság (amely Albert Einstein Bizottság néven is játszott) a magyar underground élenjáró együttese, 1979-ben alakult. Akkori tagjai: fe Lugossy László (ének), Wahorn András (orgona, szaxofon, basszusgitár, ének), ef Zámbó István (basszusgitár, orgona, szaxofon, ének), Kukta Erzsébet (ének), Szulovszky i) István, "a Dunakanyar legjobb gitárosa"; Bán Mária (dob) és Bernáth(y) Sándor (gitár). Első koncertjüket 1980. augusztus 23-án, az óbudai Hajógyári-szigeten adták, a Beatrice, a Hobo Blues Band és a P. Mobil előzenekaraként. Főleg kiállítások megnyitóin lépett fel a zenekar, miután több tagja képzőművész volt.

A Bizottságot nem tudta elfogadni sem az akkori popszakma, sem a politikai vezetés, Kalandra fel! című első lemezük hosszú várakozás után jelenhetett meg. 1983-ban szerepelt az együttes Bódy Gábor Kutya éji dala című filmjében, 1984-ben a Balázs Béla Stúdióban elkészítették Jégkrémbalett című saját filmjüket, ennek anyagából állították össze második nagylemezüket. 1985-ben nyugat-európai turnét tett a zenekar. 1995-ben mindkét Bizottság-LP-t kiadta CD-n a Hungaroton-Gong. A Bizottságnak több utódzenekara ismert. Az Ef Zámbó István vezette Zámbó Happy Dead Bandnek tagja volt Szulovszky István Joni is, akit a szentendrei Vajda Lajos Stúdió Kulturális Egyesület Művész Társaság saját halottjának tekint.