Amit nemcsak decemberben hallgatnak

2006.12.18. 19:04

Joan Baez: Noël

Joan Baezre általában az egy szál akusztikus gitárral éneklő folkhősnőként szokás emlékezni, pedig nem ragadt le egész életében ugyanannál a stílusnál. Ennek a jele ez az album, amely az első volt a Peter Schickele zeneszerzővel készített három, nagyzenekari kísérettel felvett lemez közül.

A Noël klasszikus karácsonyi dalokat tartalmaz, és az énekesnőnél megszokott gitárpengetés helyett, változatosan hangszerelt, vonósokkal megtámogatott, kamarapopos előadásmódban hallhatóak, és a korábbi felvételeihez képest sokkal technikásabban is énekel, az angol mellett németül és franciául is. Egyesek szerint ez a kifogástalanul szép, instrumentális számokat is felvonultató lemez annak idején, a maga békés módján a vietnámi háború elleni csendes tiltakozás jele is volt, de ennek semmi konkrét nyoma, marad hát egy szép karácsonyi lemez.

Szörényi Levente - Sebestyén Márta: Jeles napok

Forrás: [origo]

Bár a lemezt Szörényi Levente és Sebestyén Márta nevével fémjelzik, az albumon legalább akkora szerep jut a billentyűs Cserepes Károlynak. A Vízöntő együttes tagjaként induló Cserepes, hosszú utat tett meg a népzenétől az elektronikus zenéig (ő maga ma már "microworld musicnak" hívja a stílusát), és ennek az útnak az egyik legjelentősebb állomása volt a Jeles napok című karácsonyi lemez.

Itt is kulcsszerep jut már a szintetizátornak, de ez egyáltalán nem jelent stílustörést, a régi magyar, karácsonyi népdalok friss és sajátos hangzásban szólalnak meg, köszönhetően persze Szörényi Leventének és Sebestyén Mártának is. Rajtuk kívül gyerekkórus tűnik fel a dalok nagy részében, és sikerrel mutatja meg, hogy lehet jó karácsonyi lemezt készíteni a túlzottan ünnepélyes hangvétel és pátosz nélkül is.

Kaláka: Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

Forrás: [origo]

A magyar folk lassan negyven éve aktív élcsapatának ez a karácsonyi album volt az egyik legsikeresebb kiadványa hosszú pályafutása alatt. A lemez gerincét egy nagyszalontai betlehemes játék adja, amely mellett azonban egyrészt számos karácsonyi népdal is hallható a lemezen, és nemcsak Magyarországról, de számos másik európai országból is, másrészt pedig - a Kaláka régi szokásához híven - magyar költők megzenésített karácsonyi versei is.

Gryllus Vilmos, Gryllus Dániel, Radványi Balázs és Becze Gábor 1987-ben készítette el a lemezt, melynek anyagát viszont azóta is minden évben előadja ünnepi műsorában, és többek között ennek köszönhetően is vált talán a legnépszerűbb magyar karácsonyi lemezzé csaknem két évtized alatt.

James Brown: Funky Christmas

A cím kicsit csalóka, ugyanis jóval több a lassú ballada a lemezen, mint a James Brownra jellemző húzós funk, de így is könnyedén emelkedik ki a középszerűnél is gyengébb karácsonyi lemezek tömegéből. Brown a hatvanas évek második felében több karácsonyi lemezt is készített, ezek legjavát gyűjtötték össze erre a lemezre.

A soul keresztapja a standardek mellett olyan, társadalmi töltésű dalokat is énekel, mint a Santa Claus Goes Straight To The Ghetto, és bár nem ezek az énekes legnagyobb slágerei, mégis, néhány szám hasonlóan lüktet, mint az ismert Brown-sikerek. Annyi biztos, hogy ez igen-igen más világ, mint a megszokott karácsonyi lemezek, amely talán már önmagában is elég lenne ahhoz, hogy pozitívan viszonyuljunk hozzá, de tetejébe még jó is.

Esquivel!: Merry Christmas from the Space-Age Bachelor Pad

Forrás: [origo]

A mexikói Juan García Esquivel (aki később csak a vezetéknevét használta, kiegészítve egy felkiáltójellel) azon kevés zenész közé tartozik, aki saját, személyre szabott zenei stílussal rendelkezett. Az exoticának is nevezett instrumentális, latinos, easy listening zenében utazó Esquivel! stílusa a space age bachelor pad music nevet kapta, amely magyarra talán "űrkorszaki agglegénylakás-zenére" fordítható le. Az ötvenes-hatvanas években sűrűn foglalkoztatott, jellegzetes SZTK-szemüveget viselő zenész aztán szép lassan feledésbe merült.

A kilencvenes években valószínűtlenül népszerű lett megint, és az easy listening feltámadásával nagyjából egy időben az idős, tolószékbe kényszerült Esquivel! is újra felkapott lett. Ekkor, pontosabban 1996-ban készült ez a karácsonyi válogatás, melyen többségében régi szerzemények szerepeltek, de felkerült két új felvétel is, a Compustible Edison tolmácsolásában. Esquivel! ezeken a saját összetéveszthetetlen stílusában dolgozza át a karácsonyi dalokat, ideális hallgatnivaló, ha az embert valami csoda folytán napsütésben és kánikulában érik az ünnepek.

Sufjan Stevens: Songs For Christmas

Forrás: [origo]

Az amerikai független zene egyik legfiatalabb sztárja, Sufjan Stevens sosem habozott, ha gigantikus vállalkozásokról van szó. A fejébe vette, hogy az Amerikai Egyesült Államok mindegyik államának szentel egy önálló lemezt (eddig Michigan és Illinois került sorra), idén pedig kiadott egy 42 dalt tartalmazó albumot, öt EP-re szétdarabolva. A most 31 éves dalszerző és zenész maga játszotta fel folk- és rockhatásokat egyaránt mutató lemezei nagyobbik részét (több mint húsz hangszert is megszólaltat ezeken), és ez a karácsonyi lemez sem különbözik azoktól.

Hagyományos karácsonyi dalok és Stevens-szerzemények egyaránt hallhatók a lemezen, amely többi albumához hasonlóan eklektikus, változatosan hangszerelt alkotás, és ki ne hallana szívesen egy olyan lemezt, amelyen egymás mellett található a Csendes éj és a That Was The Worst Christmas Ever (Ez volt minden idők legrosszabb karácsonya) című dal - az utóbbi természetesen Stevens szerzeménye.

Inkei Bence

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK