Amit nemcsak decemberben hallgatnak

Vágólapra másolva!
Ahogyan azt múlt heti összeállításunkban már pedzegettük, a karácsonyi időszakban készült dalok vagy lemezek csak a legritkább esetben tartoznak a különböző könnyűzenei műfajok legsikerültebb alkotásai közé. Nem szabad ugyanakkor figyelmen kívül hagyni azokat a kisebbségben maradó műveket, amelyek sikerrel vészelik át az ünnepeket, és még évekkel, vagy akár évtizedekkel később is joggal kerülnek a lemezjátszóba, mert a mindenki által milliószor hallott karácsonyi dalocskák szimpla eléneklésén túl (vagy akár ahelyett is) valami eredeti is van a produkcióban. Álljon tehát itt egy lista tíz jó karácsonyi lemezről, lehetőleg több műfajból is válogatva, hiszen kizárólagosságra törekedni ez esetben reménytelen feladat lenne.
Vágólapra másolva!

Elvis Presley: Elvis' Christmas Album

1957-ben Elvis Presley népszerűsége a csúcson volt, és Colonel Parker úgy gondolta, hogy a karácsony egy újabb nagyszerű alkalom Elvis népszerűségének növelésére (vagy éppen kihasználására, ahogy vesszük). Ez volt az énekes negyedik nagylemeze, és vélhetően bármiről szólhatott volna, úgy is No. 1 lett volna, a karácsonyi téma azonban egy újabb korosztály számára is elfogadhatóbbá tette, az akkor még Amerikára sokak szerint veszélyt jelentő Elvist. Másokat azonban csak még inkább magára haragított, főként azzal, hogy volt mersze elénekelni Irving Berlin White Christmas című slágerét, amely Bing Crosby tolmácsolásában vált halhatatlanná. Maga Berlin arra utasította a rádiókat, hogy tiltsák le a dal "profán paródiájának" titulált Elvis-verziót, ám csak kevesen engedelmeskedtek neki.

Az ereje teljében levő Király ezen a lemezen, a White Christmas-en kívül is énekel még klasszikusokat, akárcsak külön a számára írt szerzeményt (így a Santa Claus Is Back In Town című slágert, amit a számos Elvis-dalt szállító, Leiber-Stoller páros írt), és bár utána is jelentetett meg karácsonyi lemezt, az elsővel olyan magasra tette a lécet a karácsonyi rocklemezek kategóriájában, hogy - sok más előadóval egyetemben - már ő sem tudta átvinni.

Phil Spector: A Christmas Gift For You From Phil Spector

Hirtelen nem is tudnánk mást említeni a rocktörténelem nagy alakjai közül, akinek a mesterműve éppen egy karácsonyi lemez lett, egyedül Phil Spectort. A producerzseni ugyan, ezen kívül nem is jelentetett meg más albumot a saját neve alatt, de munkásságát jóval többen ismerik, mint a nevét. Elsősorban a hatvanas évek stílusteremtő girl groupjai kapcsán szokás emlegetni, de dolgozott a Beatlesszel, Ike & Tina Turnerrel is, később pedig még olyan valószínűtlen partnere is akadt, mint a Ramones.


Spector nevéhez fűződik a Wall Of Sound néven ismert, monumentális stúdióhangzás kikísérletezése is, melyet ő maga a popzene "wagneri" megközelítésének nevezett. Csúcséve talán 1963 volt, ekkorra már keresett producer volt, és az általa futtatott előadók - a Ronettes, a Crystals, Darlene Love, Bob B. Soxx & The Blue Jeans) - egymást váltották a slágerlistákon. Ennek az évnek a karácsonyára készült el ez az album, a fent említett előadók közreműködésével, és tökéletesen tükrözi Spector eredeti szándékát, vagyis a karácsonyi dalok és az ő védjegyszerű pophangzásának összekapcsolását. Akkor a lemez nem vert nagyobb hullámokat, mára azonban talán a legnagyobb valaha megjelentetett karácsonyi poplemeznek tartják, és ezt még Spector jövőre folytatódó gyilkossági pere sem fogja tudni beárnyékolni.

The Beach Boys: The Beach Boys' Christmas Album

Phil Spector remekművének nagyszerűségét volt, aki már idejében felismerte: Brian Wilson, a Beach Boys agya ugyanis mai napig a kedvenc karácsonyi lemezének tartja azt a lemezt. Főként ez ihlette ezt az egy évvel későbbi lemezt, amely az időszak egyik legsikeresebb karácsonyi albuma lett. A feldolgozások mellett öt eredeti Beach Boys-szerzeményt tartalmazó lemez annak ellenére lett nagy siker, hogy ez volt 1964-ben a negyedik album, amit a zenekar készített, két év alatt pedig a kilencedik (!).

Wilson egyébként jó harminc évvel később, azaz tavaly is összehozott egy karácsonyi korongot What I Really Want For Christmas címmel, amelyet azonban már a saját neve alatt jelentetett meg. Ezen megtalálható két dal feldolgozása is a régi Beach Boys-lemezről (Little Saint Nick,The Man With All The Toys), ám nem sikerült felülmúlni az eredeti verziókat, mint ahogy a két lemez közötti összehasonlításból is a korábbi jön ki győztesen.

Vince Guaraldi: A Charlie Brown Christmas

Charles Schultz klasszikussá nemesedett képregénye, a Peanuts első részei 1950-ben jelentek meg néhány amerikai napilapban, hogy aztán gyorsan a világ egyik legsikeresebb, ilyen jellegű sorozattá váljon. Snoopy, Charlie Brown és a többiek rövidesen megjelentek a tévében is, rajzfilmfiguraként és a hatvanas évek közepétől félórás kisfilmekben is feltűntek. Ezek közül az elsőt 1965. december 9-én láthatták a CBS csatorna nézői, A Charlie Brown Christmas címmel. A film kísérőzenéjét egy dzsesszmuzsikusra, Vince Guaraldira bízták, és most már nyugodtan kijelenthető, hogy az A Charlie Brown Christmas önálló életre kelt, és a rajzfilmtől függetlenül is a populáris dzsessz máig népszerű alkotása, természetesen a karácsonyi lemezek között is megkérdőjelezhetetlen klasszikus.

A zongorista Guaraldit egy bőgő és egy dob kísérte, és az instrumentális darabok (közülük elsősorban a dzsessz-standarddá lett, Linus and Lucy) gyermekek millióinak rögzültek egy életre, miután a további rajzfilmekben is felbukkantak. A visszafogott és elegáns dzsesszlemez azóta is számos házban elengedhetetlen kísérőzenéje a karácsonynak.