Verne és Hendrix közös álma: amerikai fesztiválok

Vágólapra másolva!
Bár a nagy rockfesztiválok őshazája Amerika, az utóbbi időben mégis inkább úgy tűnt, hogy itt Európában működnek csak zenei fesztiválok, és az amerikaiak nem nagyon tudnak mit kezdeni a jelenséggel. Aztán az utóbbi években szép lassan minden megváltozott, és vadonatúj fesztiválok váltak egy-két év leforgása alatt a világ legnagyobb ilyen jellegű rendezvényeivé, Woodstock helyett új neveket kellett megtanulnunk. Az öt legnevesebb amerikai fesztivál bemutatása.
Vágólapra másolva!

Ha kis késéssel is, de Amerikába is begyűrűzött az Európában már évek óta domináló trend, nevezetesen a nagy, szabadtéri zenei fesztiválok uralma. Nem túlzás, ha a fesztiválok virágkoráról beszélünk, ám ezek a rendezvények a rockzene hőskorszakának spontán, utópisztikus összeborulásaival szemben jól működő, olajozott vállalkozások, de emiatt senki sem panaszkodik, ha a közönség azt kapja a pénzéért, amit szeretett volna.

Eleve a koncertezés fellendülőben van az Újvilágban: tavaly bankot robbantottak a koncertszervezők, és nagyot nőtt az élő fellépések összbevétele ugyanúgy, mint ahogy a koncertekre járó emberek száma is. A már-már eltemetett műfaj újra virágzik, telt házas stadionturnék egész sora zajlik jelenleg is, és ebből az élőzene-őrületből kiveszik a részüket természetesen a fesztiválok is. Európával ellentétben a tengerentúl már tavasszal elkezdődik a fesztiválszezon, melynek során elképesztő kínálattal bíró programok várják közönségüket, melyeken még akkor is érdemes végigfutni, ha legtöbbünk számára elérhetetlenek. Pláne, ha rocktörténeti jelentőségű események is kötődnek hozzájuk.

South By Southwest

Erről már például le is maradtunk, hiszen már március közepén megtartották a SXSW néven rövidített fesztivált, mely az első vonalba tartozó rendezvények közül a legrégebbi múltra tekinthet vissza, hiszen már 1987-ben alapították. Az Austin City Limits tavaszi ellenpontjának tartott SXSW nem is annyira közönségfesztivál, mintsem zeneipari szemle, szakmai csúcstalálkozó, ahol tehetséges zenekarok és éles szemű menedzserek találhatók különösen nagy számban. Eleve szakmainak is indult, és hamar el is terjedt a híre, ám igazi esemény a többi fesztiválhoz hasonlóan csak az utóbbi évben lett belőle, viszont ilyenből mindjárt a legnagyobb.

A fesztiválon ezernégyszáznál is több előadó lépett fel idén, és ez még mindig csak egy része a történetnek, hiszen a South By Southwest 1994 óta film- és informatikai seregszemleként is működik, de akárcsak a zenei résznek, ennek is független, alternatív jellege van. Konferenciák, nyilvános fórumok és pódiumbeszélgetések is vannak, de a lényeg mindig az, amikor este a 6th Street összes bárja, étterme és klubja koncertekkel várja a közönséget. A fesztivál szakmai jellege ellenére is vonzza a közönséget, és mivel profin össze van hangolva olyan eseményekkel, mint a rodeóval egybekötött Texas Fair, illetve a főiskolai kosárlabda bajnokság döntője, Austinba idén márciusban is félmilliónál több turista érkezett valamelyik rendezvény miatt. A Daily Texan napilap szerint a SXSW idén 27 millió dollár jövedelmet hozott a városnak.

Kezdő zenekarok és befutásra váró énekesek ellenére természetesen sztárfellépői is vannak a fesztiválnak, de a fórumokon is olyan zenészek kaptak szót, mint David Byrne vagy Pete Townshend. A fellépők között ott volt a Public Enemy, a Bloc Party, Iggy és a Stooges, az Interpol, a Fratellis, Lily Allen, a Bravery, a Razorlight, Amy Winehouse és Badly Drawn Boy - köztük szembeszökően sok brit előadó, főként azok közül, akik az Atlanti-óceánon túl még nem tudta megcsinálni a szerencséjét. Idén egyébként magyar résztvevője is volt a fesztiválnak, hiszen az Amerikában turnézó The Moog is felléphetett a fesztiválon.


Coachella

A kaliforniai kisváros rendezvénye a fesztivál-boommal együtt emelkedett a legrangosabb amerikai fesztivállá, amit az a tény is mutat, hogy több nevezetes újjáalakulás vagy debütálás is a Coachellához köthető. Itt adta pályafutásának első fesztiválkoncertjét tavaly Madonna, és itt játszik majd újra idén hosszabb szünet után a Rage Against The Machine és a Crowded House.

Forrás: [origo]

A Coachella Valley Music and Arts Festivalt 1999 októberében indította útjára Paul Tollett és Rick Van Santen, ami azért érdekes dátum, mert nem sokkal azelőtt tartották a katasztrofálisan végződő Woodstock 99-t, amely szabályos zavargásokkal és fosztogatással végződött. A Coachella programját eleve úgy szervezték ezért, hogy a legrosszabb hírű nu-metal és hardcore rap-rajongók ne találjanak túl sok izgalmas programot maguknak, sokkal inkább a vájtfülű közönséget célozták meg, és a Woodstock 99 rengeteget kritizált, pénzéhes szervezőivel szemben igyekeztek a fesztivál üzleti jellegét a minimumra korlátozni, és a nagy multicégek szponzorálási ajánlatait is visszautasították. Ezeknek köszönhetően botrány nem volt, viszont üzleti haszon sem, ezért egy évvel később nem is sikerült megrendezni. 2001-ben viszont újra belevágtak, az időpontot áprilisra változtatták, és először egynapos fesztivált szerveztek, olyan előadók részvételével, mint a Jane's Addiction, a Chemical Brothers vagy a Weezer. A Coachella csatát nyert, egy évvel később már kétnapos lett, és rövidesen az egyik legfelkapottabb fesztivál lett, melyen az elmúlt évek során olyan fellépők fordultak meg, mint az újraegyesült Pixies, a Red Hot Chili Peppers, a Beastie Boys, az Oasis, Björk, a Radiohead, a Kraftwerk, a Coldplay, a Nine Inch Nails vagy a Depeche Mode.

Mára a Coachella programja az egyik legerősebb a világon, rendkívül változatos zenei felhozatallal, ahol nemcsak a vezető színpadokon játszanak aktuális és a maguk nemében kiemelkedő előadók, hanem minden helyszínen. A sivatagi környezetben rendezett fesztivál idén már háromnapossá nőtte ki magát, és a már említett újraegyesülések mellett fellép majdnem mindenki, aki 2007-ben számít, és a vendégek skálája az Arctic Monkeystól a countrylegenda Willie Nelsonon át Tiestóig terjed. Öt színpadon három napon keresztül váltják majd egymást a zenészek, míg a közönségnek a fesztivál területén belül kategorikusan meg van tiltva a sátrazás, csak egy elkülönített zöld füves területen szabad kempingezni azoknak, akik nem félnek a sivatagi éghajlattal járó rendkívüli hőingástól.

Mikor: április 27-29.
Kik: Björk, Rage Against The Machine, Red Hot Chili Peppers, Interpol, Jesus and Mary Chain, Arctic Monkeys, Arcade Fire, Tiesto, Decemberists, Manu Chao, Air, Happy Mondays, Paul Van Dyk - ők vannak legnagyobb betűvel szedve a plakáton, ahol a nálunk sztárfellépőnek számító Faithless vagy Placebo csak a derékhadat erősíti.