Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően Rúzsa Magdi lett az év felfedezettje a MAHASZ által rendezett Fonogram-gálán, és így ő képviseli hazánkat  az Eurovíziós Dalfesztiválon. Díjat kapott még többek között Ákos, a Neo és Balázs Pali is.
Vágólapra másolva!

Feburár 24-én, szombaton este a Jövő Háza Teátrumban kerültek átadásra a hazai könnyűzenei élet legrangosabbnak nevezett elismerései, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége által életre hívott Fongoram-díjak. Összesen tizenhat kategóriában, 5-5 nominált közül választott ki a 9 tagú Fonogram-bizottság egy-egy győztest. Ez alól két kategória volt kivétel: az év dalának járó elismerés, melyet a Danubius Rádió hallgatóinak szavazatai alapján adtak ki, valamint az év felfedezettje kategória, amelyben a nagyközönség szavazhatott SMS útján. Az utóbbi kategória különösen nagy tét volt minden jelölt számára, hiszen ennek győztese juthatott ahhoz a különleges megtiszteltetéshez, hogy hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon képviselhesse.

A külföldi kategóriában a Red Hot Chili Peppers, a My Chemical Romance és Nelly Furtado volt a győztesek között, míg a hazai kategóriákban sokkal élesebb verseny rajzolódott ki, elég csak az év hazai rock albumára gondolni, ahol többek között a Tankcsapda is a nomináltak között szerepelt, de végül is Ákos Még közelebb albuma diadalmaskodott. Ha már a Tankcsapda neve szóba került, a zenekar, mint az est egyik fellépője, az eredeti tervek szerint teljes felállásban lépett volna színpadra, hogy új lemezük címadó dalát bemutathassák élőben, de a rendezvény technikailag nem volt felkészülve a Tankcsapda hangszerparkjára, így Lukács László egyedül volt kénytelen a színpadra lépni, és egy szál gitáron adta elő az első kislemezes Nem kell semmi című dalt.

A modern rock kategóriában, az időközben frontember nélkül maradt Black Out lett a győztes, míg a pop-lemezek közül az elmúlt egy év egyik nagy áttörésének számító, Magna Cum Laude csapatának Minden állomás címet viselő korongja lett a befutó. Az elektro/dance kategóriában az újra erőre kapott Neo került ki díjazottként, míg a rapperek közül Sub Bass Monster térhetett boldogan haza. Az év dala a Danubius Rádió hallgatóinak szavazata alapján Varga Feri és Balássy Betti duettje, az Egy bolond százat csinál lett.

Az év felfedezettje pedig a hat jelölt közül, az előzetes várakozásoknak megfelelően Rúzsa Magdi lett. Igaz, elég szoros versenyben a Wendigo zenekarral, amely potom 18 szavazattal maradt le a dobogó tetejéről. Így a vajdasági születésű énekesnő lehet az a szerencsés fiatal, aki hazánkat képviselheti a május 10-én, Helsinkiben megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztiválon. Ez nem kis lehetőség a számára, hiszen nem csak egy nemzetközi műsor részese lesz, amelyet világszerte több millióan figyelnek majd élő adásban, hanem az összes delegálttal együtt, a rendezvény hivatalos kiadványára is felkerül egy dallal, ami a világ számos országában boltokba kerül majd.

Ezért döntött így a MAHASZ, hogy idén ennek a kategóriának a győztesét juttassa ki a fesztiválra, a műfajsemlegességen kívül mindenképpen lehetőséget szerettek volna adni egy feltörekvő magyar előadónak/zenekarnak, hogy nemzetközi szinten is bemutatkozhasson és megmérettethesse magát. A hat jelölt csoportja (Rúzsa Magdi, Wendigo, Póka Angéla, Szabó Eszter, Bartók Eszter és a Wisdom) egyébként, a MAHASZ tájékoztatása szerint egy 200 tagú bizottság és a már említett Fonogram-bizottság szavazatainak összesítése alapján alakult ki, és mivel ebben a kategóriában holtverseny volt az ötödik helyen, így hat jelölt közül lehet választani.