Toollal erősít a Sziget

2007.04.03. 12:45

Az eddig csupán spekuláló rajongók örülhetnek: a napokban vált biztossá, hogy fellép a Nagyszínpadon a Tool. Rajta kívül is aktuális bandákkal bővült a jubileumi Sziget felhozatala: itt lesz a neo-posztpunk Rakes Londonból és a cseles nevű amerikai zenekar, a !!! A Hammerworldre a metál-legenda Napalm Death látogat el, a techno-hívők Laurent Garniert várhatják.

Egy héttel azután, hogy a Sziget szervezői nyilvánosságra hozták az idei fesztivál fellépőinek listáját, itt az újabb névsor a menetközben beállt zenekarokról. A Tool az elmúlt évtized tagadhatatlanul nagy hatású prog-metál zenekara, stílusukat olyan elődök nyomán csiszolgatták, mint a Led Zeppelin, a Pink Floyd és a Rush. A kaliforniai banda koncertje nagyot lendít az idei Sziget felhozatalán. A Rakes nem annyira ismert még nálunk, de friss hang lesz a fesztiválon: három évvel ezelőtt hallattak először magukról, azóta szerepeltek a Franz Ferdinand előzenekaraként és összeraktak két albumot.

A sacramentói !!! (ejtsd: csk-csk-csk) az Istenek a fejükre estek című film felirataiból választott magának nevet, de amiért végképp kiérdemelhetik figyelmünket, hogy a James Brownt idéző soul-funkot táncos punkkal ötvöző zenéjükkel a Red Hot Chili Pepperst kísérték turnéra.

Élő koncertet ad a gall techno-isten, Laurent Garnier, akinek neve évtizedeket fog át az elektronikus zene történetében a "manchesteri" kezdetektől máig. A DJ a Szigeten egy zenekart invitál magával a színpadra. A Hammerworld fellépői közül két név bukkant fel: ellátogat a színpadra az örök túlélő, a brit Napalm Death, amely sokat tett a metál megújulásáért a nyolcvanas években.

A múlt mellett ott lesz a jelen is: a Pleymo az elmúlt évek rock-húzóágazata, a nu-metal egyik fontos reprezentánsa. Meglehetősen termékenyek: első lemezük 1998-as megjelenése óta hat lemezt adtak ki. Franciául énekelt rap-metál-ötvözetű zenéjük nemcsak a metálrajongókat csalhatja oda a Hammerworldhöz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK